Blogi
Plus ratio quam vis
dr Jerzy Bukowski
rzecznik Porozumienia Organizacji Kombatanckich i Niepodległościowych w Krakowie
Małopolskie smakołyki w Balicach
Sobota, 23 lipca 2016 (05:32)Wiadomo, jak ważne jest pierwsze wrażenie odnoszone przez cudzoziemców - zwłaszcza z odległych miejsc naszego globu - po przekroczeniu granicy jakiegoś kraju. A ponieważ staropolskie powiedzenie głosi, że do serca najlepiej trafia się przez żołądek, Małopolski Urząd Marszałkowski przygotował dla tych pielgrzymów, którzy przybędą na Światowe Dni Młodzieży samolotami stoisko z regionalnymi specjalnościami w porcie lotniczym im. Jana Pawła II w Balicach.
„Na stoisku ustawionym w terminalu pasażerskim można spróbować za darmo obwarzanków, ogórków kiszonych, oscypków, redykołki, korbaczy czy makaroników krakowskich. Osoby zainteresowane kulinarną tradycją regionu mogą otrzymać informacje o wybranych produktach regionalnych” - czytamy w depeszy Polskiej Agencji Prasowej.
Jeżeli ktoś będzie miał trochę czasu do odjazdu z portu lotniczego i dysponował większą ilością pieniędzy, może uraczyć się w niektórych lotniskowych restauracjach - jak skrupulatnie wylicza PAP - grillowanym pstrągiem z Ojcowa, żurkiem po krakowsku w czarce chlebowej, sałatkami z buncem lub bryndzą, a na szybko kanapkami z kiełbasą z Podstolic, lisiecką lub z oscypkiem.
„Województwo małopolskie jest polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE, była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska” - napisała Polska Agencja Prasowa.
Wśród zarejestrowanych dotychczas 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami są oprócz niej m.in. oscypek, redykołka, jagnięcina podhalańska, karp zatorski, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa.
Oprócz zwyczajowego zwrócenia się do uczestników ŚDM w Balicach słowami: „serdecznie witamy” warto będzie im też powiedzieć: „smacznego”.