• Niedziela, 20 lipca 2025

    imieniny: Czesława, Hieronima

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Sezon na truskawki

Piątek, 13 czerwca 2014 (07:16)

        Truskawkowy sezon w pełni, za chwilę sypną się też jagody, maliny, borówki amerykańskie... Te pyszne owoce dojrzewające naturalnie, w słońcu, są tak krótko, że warto nacieszyć się ich bogactwem i tak jak niegdyś śpiewano w piosence: "pełną garścią wybierać z koszyka". Oczywiście najsmaczniejsze są te, prosto zrywane z krzaczków, ale kiedy już się  nimi w takiej postaci nasycimy, spróbujmy wyczarować z nich coś pysznego. Warto latem mieć w zamrażarce porcje kruchego ciasta. Kiedy przyjdzie nam ochota na smaczny deser, wystarczy rano je wyjąć, by odmarzło, koło południa włożyć w formę i piec ok. 10-15 min., a potem nałożyć na nie serek (wyśmienite mascarpone), bitą śmietanę, owoce. Można też ponownie szybko zapiec z owocami, po wyjęciu z pieca i lekkim przestudzeniu, podawać z kleksem bitej śmietany - i pyszny, świeży deser gotowy. Podam jeden z najprostszych sposobów przygotowania kruchego ciasta.

KRUCHE CIASTO: czubata szklanka mąki; 2 żółtka; 125 g schłodzonego masła; ćwierć szklanki drobnego cukru. WYKONANIE: najważniejsze w tym cieście jest jak najkrótsze wyrabianie - dzięki temu po upieczeniu będzie naprawdę kruche. Do przesianej mąki dodajemy pokrojone drobno zimne masło, cukier i żółtka ugotowanych wcześniej na twardo jajek. Wszystko błyskawicznie zagnieść i wstawić do lodówki, tak aby się schłodziło lub zamrozić. Z tak przygotowanego ciasta możemy piec tarty i babeczki, które wypełniać możemy sezonowymi owocami, kremami, bitą śmietaną, galaretką... jak tylko fantazja nas zainspiruje!

        Zatem wróćmy do truskawek, bo właśnie teraz mamy ich wysyp. Wiemy już jak zrobić smaczne kruche ciasto z truskawkami. Tak samo pyszne będzie przygotowane na biszkopcie. Oprócz ciast, z truskawek możemy przygotować wiele innych, pysznych potraw i to nie tylko na słodko. Oto kilka propozycji.

1.SZYBKI DESER OWOCOWY

SKŁADNIKI: 1/2 kg truskawek; 2 banany; 5 łyżek cukru (można mniej); 2-3 łyżki cukru pudru; 500 ml śmietany kremówki 30%; 2 opakowania galaretki - truskawkowa i agrestowa. WYKONANIE: galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu z mniejszą ilością wody. Truskawki zmiksować razem z bananami i cukrem na puszystą masę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Zastygniętą galaretkę pokroić w kostkę i przełożyć do pucharków. Masę owocową połączyć z połową bitej śmietany i polać nią galaretkę. Przystroić pozostałą śmietaną. Wstawić do lodówki. Wyjąć tuż przed podaniem.

2. SAŁATKA ZE SZPARAGÓW I TRUSKAWEK

SKŁADNIKI: pół pęczka zielonych szparagów; duża garść truskawek; garść pomidorków koktajlowych. NA DRESSING: 3 łyżki oliwy; łyżkę octu balsamicznego; łyżeczkę soku z cytryny; kilka listków bazylii; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: każdy szparag złap za oba końce i delikatnie zegnij. Gdy pęknie, odłóż część z główką na bok. Z dolnych, zdrewniałych części możesz zrobić zupę. Części górne wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 5 min. Wyłów, przelej zimną wodą, osusz i pokrój w kawałki. Truskawki podziel na ćwiartki, pomidorki na pół. Wrzuć wszystko do miski. Ocet połącz z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj oliwę i wymieszaj na gładką emulsję.Bazylię porwij w palcach i dodaj do dressingu. Polej sałatkę.

3. SALSA POMIDOROWO - TRUSKAWKOWA

SKŁADNIKI: duża garść truskawek; pomidor; szalotka; pół ostrej papryczki; garstka świeżej mięty; garstka świeżej kolendry. NA DRESSING: łyżka oliwy; łyżeczka miodu; skórka otarta z połowy limonki; sok z połowy limonki; duża szczypta gruboziarnistej soli. WYKONANIE: truskawki i pomidor pokrój w kostkę, szalotkę i papryczkę drobno posiekaj. Wrzuć do miski, dodaj posiekane zioła. W miseczce wymieszaj oliwę, miód, sok i skórkę z limonki. Dressingiem polej salsę, wymieszaj i dopraw solą. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Podawaj do zimnych mięs albo z kukurydzianymi chipsami.

                                                        SMACZNEGO!

P.S. Dojrzałe, świeże owoce są również doskonałym naturalnym kosmetykiem. Wzmacniają naczynia krwionośne, odżywiają, nawilżają i wygładzają skórę. Np. truskawkowa maseczka wybiela cerę i zęby. Jej wykonanie jest bardzo proste: rozgnieść 7 dużych truskawek i zmieszać z łyżką śmietany kremówki. Papkę nałożyć na twarz, szyję i dekolt. Truskawki możesz też zmieszać z łyżką jogurtu naturalnego i kilkoma kroplami cytryny. Albo pokroić je w plasterki i położyć na twarz. Zęby wyczyszczone rozgniecioną truskawką stają się bielsze. Owocową maseczkę nakładaj na 20 min., najlepiej podczas wieczornej kąpieli. Aby nie spłynęła, przykryj twarz lnianą ściereczką lub gazą.

 


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)