Blogi

Smak na życie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca 2014 (07:16)Truskawkowy sezon w pełni, za chwilę sypną się też jagody, maliny, borówki amerykańskie... Te pyszne owoce dojrzewające naturalnie, w słońcu, są tak krótko, że warto nacieszyć się ich bogactwem i tak jak niegdyś śpiewano w piosence: "pełną garścią wybierać z koszyka". Oczywiście najsmaczniejsze są te, prosto zrywane z krzaczków, ale kiedy już się nimi w takiej postaci nasycimy, spróbujmy wyczarować z nich coś pysznego. Warto latem mieć w zamrażarce porcje kruchego ciasta. Kiedy przyjdzie nam ochota na smaczny deser, wystarczy rano je wyjąć, by odmarzło, koło południa włożyć w formę i piec ok. 10-15 min., a potem nałożyć na nie serek (wyśmienite mascarpone), bitą śmietanę, owoce. Można też ponownie szybko zapiec z owocami, po wyjęciu z pieca i lekkim przestudzeniu, podawać z kleksem bitej śmietany - i pyszny, świeży deser gotowy. Podam jeden z najprostszych sposobów przygotowania kruchego ciasta.
KRUCHE CIASTO: czubata szklanka mąki; 2 żółtka; 125 g schłodzonego masła; ćwierć szklanki drobnego cukru. WYKONANIE: najważniejsze w tym cieście jest jak najkrótsze wyrabianie - dzięki temu po upieczeniu będzie naprawdę kruche. Do przesianej mąki dodajemy pokrojone drobno zimne masło, cukier i żółtka ugotowanych wcześniej na twardo jajek. Wszystko błyskawicznie zagnieść i wstawić do lodówki, tak aby się schłodziło lub zamrozić. Z tak przygotowanego ciasta możemy piec tarty i babeczki, które wypełniać możemy sezonowymi owocami, kremami, bitą śmietaną, galaretką... jak tylko fantazja nas zainspiruje!
Zatem wróćmy do truskawek, bo właśnie teraz mamy ich wysyp. Wiemy już jak zrobić smaczne kruche ciasto z truskawkami. Tak samo pyszne będzie przygotowane na biszkopcie. Oprócz ciast, z truskawek możemy przygotować wiele innych, pysznych potraw i to nie tylko na słodko. Oto kilka propozycji.
1.SZYBKI DESER OWOCOWY
SKŁADNIKI: 1/2 kg truskawek; 2 banany; 5 łyżek cukru (można mniej); 2-3 łyżki cukru pudru; 500 ml śmietany kremówki 30%; 2 opakowania galaretki - truskawkowa i agrestowa. WYKONANIE: galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu z mniejszą ilością wody. Truskawki zmiksować razem z bananami i cukrem na puszystą masę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Zastygniętą galaretkę pokroić w kostkę i przełożyć do pucharków. Masę owocową połączyć z połową bitej śmietany i polać nią galaretkę. Przystroić pozostałą śmietaną. Wstawić do lodówki. Wyjąć tuż przed podaniem.
2. SAŁATKA ZE SZPARAGÓW I TRUSKAWEK
SKŁADNIKI: pół pęczka zielonych szparagów; duża garść truskawek; garść pomidorków koktajlowych. NA DRESSING: 3 łyżki oliwy; łyżkę octu balsamicznego; łyżeczkę soku z cytryny; kilka listków bazylii; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: każdy szparag złap za oba końce i delikatnie zegnij. Gdy pęknie, odłóż część z główką na bok. Z dolnych, zdrewniałych części możesz zrobić zupę. Części górne wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 5 min. Wyłów, przelej zimną wodą, osusz i pokrój w kawałki. Truskawki podziel na ćwiartki, pomidorki na pół. Wrzuć wszystko do miski. Ocet połącz z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj oliwę i wymieszaj na gładką emulsję.Bazylię porwij w palcach i dodaj do dressingu. Polej sałatkę.
3. SALSA POMIDOROWO - TRUSKAWKOWA
SKŁADNIKI: duża garść truskawek; pomidor; szalotka; pół ostrej papryczki; garstka świeżej mięty; garstka świeżej kolendry. NA DRESSING: łyżka oliwy; łyżeczka miodu; skórka otarta z połowy limonki; sok z połowy limonki; duża szczypta gruboziarnistej soli. WYKONANIE: truskawki i pomidor pokrój w kostkę, szalotkę i papryczkę drobno posiekaj. Wrzuć do miski, dodaj posiekane zioła. W miseczce wymieszaj oliwę, miód, sok i skórkę z limonki. Dressingiem polej salsę, wymieszaj i dopraw solą. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Podawaj do zimnych mięs albo z kukurydzianymi chipsami.
SMACZNEGO!
P.S. Dojrzałe, świeże owoce są również doskonałym naturalnym kosmetykiem. Wzmacniają naczynia krwionośne, odżywiają, nawilżają i wygładzają skórę. Np. truskawkowa maseczka wybiela cerę i zęby. Jej wykonanie jest bardzo proste: rozgnieść 7 dużych truskawek i zmieszać z łyżką śmietany kremówki. Papkę nałożyć na twarz, szyję i dekolt. Truskawki możesz też zmieszać z łyżką jogurtu naturalnego i kilkoma kroplami cytryny. Albo pokroić je w plasterki i położyć na twarz. Zęby wyczyszczone rozgniecioną truskawką stają się bielsze. Owocową maseczkę nakładaj na 20 min., najlepiej podczas wieczornej kąpieli. Aby nie spłynęła, przykryj twarz lnianą ściereczką lub gazą.