Blogi

Smak na życie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia 2016 (12:25)Witam !
W tym roku chciałabym moje propozycje kulinarne - te, które wyszukuję dla Państwa, i te, które są wynikiem moich własnych doświadczeń i inspiracji, poszerzyć o niektóre z przepisów podawanych w Radiu Maryja, w audycji "Porady kulinarne". Sympatycy tej audycji często proszą o powtarzanie przepisów, których nie zdążyli zanotować w audycji na żywo. Postanowiłam więc te przepisy, o których powtórzenie proszą słuchacze najczęściej, zamieszczać również tutaj, na blogu. Poczynając od lutego, pod koniec każdego miesiąca, w ostatnim jego tygodniu - będą mogli Państwo znaleźć te przepisy również tutaj.
Natomiast dzisiaj proponuję kilka pożywnych i rozgrzewających zup, gdyż nie ma nic lepszego w chłodne, zimowe dni jak właśnie talerz smacznej zupy. Jeśli dodamy do niej grzanki, ziemniaki czy ryż lub makaron, może to być jedno pożywne danie, które często można przygotować już wcześniej i tylko podgrzać w porze posiłku.
1. FAKES - ZUPA Z SOCZEWICY
SKŁADNIKI: 25 dkg zielonej soczewicy; 25 dkg dojrzałych pomidorów (można dać całe z puszki po odsączeniu z zalewy); 1/2 szkl. oliwy z oliwek; 2 pokrojone w kostkę marchewki; 2 ząbki czosnku; 2 cebule; 1 łyżka koncentratu pomidorowego; liść laurowy; sól, pieprz; oregano; 2 łyżki czerwonego octu winnego. WYKONANIE: oliwę rozgrzać w garnku, przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać marchew, opłukaną soczewicę i liść laurowy, wymieszać, smażyć jeszcze chwilę. Potrawę zalać 1 litrem zimnej wody i gotować na niewielkim ogniu ok. 1/2 godz. (tak, aby soczewica była miękka). Następnie dodać pokrojone pomidory, koncentrat, sól, pieprz, oregano i gotować na niewielkim ogniu (od czasu do czasu mieszając zupę) jeszcze 15 minut. Całość doprawić octem winnym. Jeśli lubimy, to możemy dodać kilka czarnych oliwek. Podawać z tostami lub ciemnym pieczywem.
2. ZUPA SEROWA
SKŁADNIKI: 1 litr bulionu mięsnego; 1 por; 2 ząbki czosnku; 300 g serków topionych; sól, pieprz i jarzynka do smaku; szczypiorek lub koperek, 2 duże bułki. WYKONANIE: na patelni dusimy posiekanego pora razem z czosnkiem. Dodajemy do bulionu. Do gotującego się wywaru dodajemy serki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Doprawiamy do smaku. Bułki kroimy na pół, smażymy na maśle lub rumienimy w piekarniku. Podajemy do zupy, posypanej zieleniną.
3. KWAŚNICA GÓRALSKA
SKŁADNIKI: 75 dkg kapusty kiszonej; 1 duża cebula; 5 dkg grzybów suszonych; 80 dkg schabu z kością; 25 dkg włoszczyzny; 1 ząbek czosnku; sól i pieprz. WYKONANIE: umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości gotowanej wody, gotować aż będą miękkie, po czym pokroić w paski. Mięso umyć, włoszczyznę obrać i umyć. Schab ugotować z włoszczyzną. Miękkie mięso wyjąć, oddzielić od kości i pokroić na porcje. Obraną cebulę drobno pokroić. Cebulę i posiekaną kapustę włożyć do rondla, skropić wywarem z grzybów i dusić. Porcje schabu oraz pokrojone grzyby połączyć z kapustą i wywarem z mięsa, przyprawić pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem roztartym z solą, zagotować. Podawać z ziemniakami z wody.
4. FLACZKI Z KURCZAKA
SKŁADNIKI: 1 kurczak; włoszczyzna; 2 nieduże cebule; 3 łyżki mąki; 3 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; gałka muszkatołowa; imbir; majeranek; vegeta lub jarzynka (wg uznania); 1/2 pęczka koperku; pieprz i sól. WYKONANIE: umytego kurczaka zalać 2 i 1/2 litra wody, dodać włoszczyznę, cebulę, vegetę, ziele ang., liście laurowe i gotować pod przykryciem. Miękkie mięso i jarzyny wyjąć z wywaru. Mięso (oddzielone od skóry i kości) pokroić w paseczki i ponownie włożyć do rosołu. Część marchwi i pietruszki pokroić w kostkę lub w słupki i również dodać do zupy. Mąkę lekko zrumienić na patelni, rozprowadzić rosołem, połączyć z flaczkami. Dodać imbir, majeranek, pieprz, gałkę muszkatołową, zagotować, posolić do smaku. Przed podaniem posypać koperkiem.
5. ROSÓŁ Z RYBY
SKŁADNIKI: 1l bulionu warzywnego; 50 dkg filetów z mintaja (lub innej białej ryby); 1 pęczek dymki; 1 papryczka chili; 5 łyżek sosu sojowego; sok z 1/2 cytryny; szczypta curry; sól, pieprz zielony; kilka gałązek natki pietruszki. WYKONANIE: filety rybne umyć, pokroić na kawałki, pokropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dymkę starannie umyć i posiekać razem ze szczypiorem. Papryczkę chili przeciąć na pół, wyjąć nasiona i posiekać. Zagotować bulion, doprawić go pieprzem, curry i solą do smaku, a następnie dodać dymkę oraz papryczkę. Kiedy bulion się zagotuje, włożyć rybę i trzymać na ogniu 10-15 min., kontrolując, by ryba się nie rozgotowała. Natkę pietruszki umyć, posiekać, posypać nią zupę. Podawać z pieczywem.
SMACZNEGO!
P.S. Tam, gdzie bazą zupy jest bulion, możemy oczywiście użyć kostki warzywnej lub drobiowej, ale aby zupa była naprawdę wartościowa i zdrowa, przygotujmy bulion sami, gotując go na mięsie i warzywach lub samych warzywach.