• Niedziela, 18 maja 2025

    imieniny: Jana, Eryka, Aleksandry

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 26 stycznia 2016 (12:25)

        Witam !

         W tym roku chciałabym moje propozycje kulinarne - te, które wyszukuję dla Państwa, i te, które są wynikiem moich własnych doświadczeń i inspiracji, poszerzyć o niektóre z przepisów podawanych w Radiu Maryja, w audycji "Porady kulinarne". Sympatycy tej audycji często proszą o powtarzanie przepisów, których nie zdążyli zanotować w audycji na żywo. Postanowiłam więc te przepisy, o których powtórzenie proszą słuchacze najczęściej, zamieszczać również tutaj, na blogu. Poczynając od lutego,  pod koniec każdego miesiąca, w ostatnim jego tygodniu - będą mogli Państwo znaleźć te przepisy również tutaj.

        Natomiast dzisiaj proponuję kilka pożywnych i rozgrzewających zup, gdyż nie ma nic lepszego w chłodne, zimowe dni jak właśnie talerz smacznej zupy. Jeśli dodamy do niej grzanki, ziemniaki czy ryż lub makaron, może to być jedno pożywne danie, które często można przygotować już wcześniej i tylko podgrzać w porze posiłku.

1. FAKES - ZUPA Z SOCZEWICY

     SKŁADNIKI: 25 dkg zielonej soczewicy; 25 dkg dojrzałych pomidorów (można dać całe z puszki po odsączeniu z zalewy); 1/2 szkl. oliwy z oliwek; 2 pokrojone w kostkę marchewki; 2 ząbki czosnku; 2 cebule; 1 łyżka koncentratu pomidorowego; liść laurowy; sól, pieprz; oregano; 2 łyżki czerwonego octu winnego. WYKONANIE: oliwę rozgrzać w garnku, przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać marchew, opłukaną soczewicę i liść laurowy, wymieszać, smażyć jeszcze chwilę. Potrawę zalać 1 litrem zimnej wody i gotować na niewielkim ogniu ok. 1/2 godz. (tak, aby soczewica była miękka). Następnie dodać pokrojone pomidory, koncentrat, sól, pieprz, oregano i gotować na niewielkim ogniu (od czasu do czasu mieszając zupę) jeszcze 15 minut. Całość doprawić octem winnym. Jeśli lubimy, to możemy dodać kilka czarnych oliwek. Podawać z tostami lub ciemnym pieczywem.

2. ZUPA SEROWA

    SKŁADNIKI: 1 litr bulionu mięsnego; 1 por; 2 ząbki czosnku; 300 g serków topionych; sól, pieprz i jarzynka do smaku; szczypiorek lub koperek, 2 duże bułki. WYKONANIE: na patelni dusimy posiekanego pora razem z czosnkiem. Dodajemy do bulionu. Do gotującego się wywaru dodajemy serki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Doprawiamy do smaku. Bułki kroimy na pół, smażymy na maśle lub rumienimy w piekarniku. Podajemy do zupy, posypanej zieleniną.

3.  KWAŚNICA GÓRALSKA

      SKŁADNIKI: 75 dkg kapusty kiszonej; 1 duża cebula; 5 dkg grzybów suszonych; 80 dkg schabu z kością; 25 dkg włoszczyzny; 1 ząbek czosnku; sól i pieprz. WYKONANIE: umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości gotowanej wody, gotować aż będą miękkie, po czym pokroić w paski. Mięso umyć, włoszczyznę obrać i umyć. Schab ugotować z włoszczyzną. Miękkie mięso wyjąć, oddzielić od kości i pokroić na porcje. Obraną cebulę drobno pokroić. Cebulę i posiekaną kapustę włożyć do rondla, skropić wywarem z grzybów i dusić. Porcje schabu oraz pokrojone grzyby połączyć z kapustą i wywarem z mięsa, przyprawić pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem roztartym z solą, zagotować. Podawać z ziemniakami z wody.

4.  FLACZKI Z KURCZAKA

     SKŁADNIKI: 1 kurczak; włoszczyzna; 2 nieduże cebule; 3 łyżki mąki; 3 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; gałka muszkatołowa; imbir; majeranek; vegeta lub jarzynka (wg uznania); 1/2 pęczka koperku; pieprz i sól. WYKONANIE: umytego kurczaka zalać 2 i 1/2 litra wody, dodać włoszczyznę, cebulę, vegetę, ziele ang., liście laurowe i gotować pod przykryciem. Miękkie mięso i jarzyny wyjąć z wywaru. Mięso (oddzielone od skóry i kości) pokroić w paseczki i ponownie włożyć do rosołu. Część marchwi i pietruszki pokroić w kostkę lub w słupki i również dodać do zupy. Mąkę lekko zrumienić na patelni, rozprowadzić rosołem, połączyć z flaczkami. Dodać imbir, majeranek, pieprz, gałkę muszkatołową, zagotować, posolić do smaku. Przed podaniem posypać koperkiem.

5.  ROSÓŁ Z RYBY

      SKŁADNIKI: 1l bulionu warzywnego; 50 dkg filetów z mintaja (lub innej białej ryby); 1 pęczek dymki; 1 papryczka chili; 5 łyżek sosu sojowego; sok z 1/2 cytryny; szczypta curry; sól, pieprz zielony; kilka gałązek natki pietruszki. WYKONANIE: filety rybne umyć, pokroić na kawałki, pokropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dymkę starannie umyć i posiekać razem ze szczypiorem. Papryczkę chili przeciąć na pół, wyjąć nasiona i posiekać. Zagotować bulion, doprawić go pieprzem, curry i solą do smaku, a następnie dodać dymkę oraz papryczkę. Kiedy bulion się zagotuje, włożyć rybę i trzymać na ogniu 10-15 min., kontrolując, by ryba się nie rozgotowała. Natkę pietruszki umyć, posiekać, posypać nią zupę. Podawać z pieczywem.

 

 

                                                                    SMACZNEGO!

 

P.S. Tam, gdzie bazą zupy jest bulion, możemy oczywiście użyć kostki warzywnej lub drobiowej, ale aby zupa była naprawdę wartościowa i zdrowa, przygotujmy bulion sami, gotując go na mięsie i warzywach lub samych warzywach. 


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)