• Piątek, 14 lutego 2025

    imieniny: Cyryla, Metodego

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Pochwała oliwy

Piątek, 23 sierpnia 2013 (01:09)

        O oliwie z oliwek wiemy prawie wszystko. Znamy jej doskonałe właściwości,walory smakowe, bogactwo witamin i kwasów tłuszczowych nienasyconych. Jest doskonałym tłuszczem spożywanym  na surowo, a także używanym do smażenia i pieczenia. Ale na tym nie koniec. Drogocenne walory oliwki docenia się również w takich dziedzinach nauki jak medycyna czy kosmetyka. Chciałabym, aby oliwa z oliwek zagościła na stałe w naszych kuchniach, dlatego pokuszę się o pochwałę oliwy.

        W książce "Tysiąc dni w Toskanii", Marlena de Blasi pisze, że dla Włochów, a szczególnie mieszkańców Toskanii oliwka " stała się symbolem życia, a związany z jej uprawą trud uczynił oliwę świętością. To ona żywi i niesie ukojenie - towarzyszy człowiekowi na wszystkich ścieżkach życia, od początku do końca. /.../ Dodawała mocy owczemu serowi i wydobywała smak z dzikiej cebuli duszonej nad ogniskiem. Płonęła w glinianych lampkach, rozświetlając mroki nocy, i rozgrzewała się w dłoniach uzdrowicieli; pieściła skórę utrudzonych pracą mężczyzn i rodzących kobiet. Do dzisiaj, gdy wśród toskańskich wzgórz rodzi się dziecko, kąpie się je w oliwie, nacierając nią starannie całe ciałko maleństwa. Namaszczenie oliwą przynosi też ulgę umierającym i jest znakiem oczyszczenia. Gdy odchodzą, zapala się świece, rozgrzewa oliwę i naciera nią ciało zmarłego."

Tylko we Włoszech występuje około trzystu pięćdziesięciu gatunków oliwek, nic więc dziwnego, że każda oliwa jest inna. Ma inny odcień zieleni, w zależności od tego, na jakim terenie i w jakich warunkach uprawiano oliwki, inny smak: bardzo ostry, ostry lub łagodny. Jedno jest pewne, najsmaczniejsza i najzdrowsza jest ta z pierwszego tłoczenia określana jako "extra virgin", o złocistozielonkawym kolorze.

        Dla potrzeb naszej kuchni możemy przygotować bardzo łatwo oliwy ziołowe. Dla różnych składników jest jeden przepis. Podam go na przykładzie oliwy peperoni.

Wkładamy do słoika drobno pokrojone 2 strąki ostrej papryczki razem z nasionami i zalewamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia prawie do samej krawędzi. Dokładnie zamykamy słoik i stawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu na tydzień(codziennie trzeba go wstrząsać). Gotową oliwę przecedzamy i nalewamy do czystych butelek. Tak samo robimy oliwę czosnkową, bazyliową, tymiankową itd. Zioła wkładamy w takiej ilości, aby uzyskać intensywny aromat. Po kilku dniach możemy otworzyć słoik i sprawdzić jego intensywność. Jeśli będzie za słaby, możemy dołożyć jeszcze kilka gałązek. Taka oliwa może stać nie dłużej niż dwa miesiące i koniecznie w ciemnym miejscu.

Proponuję też oryginalny  przepis na sos vinegret do różnego rodzaju sałat. Potrzebne są:

2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka gruboziarnistej soli (najlepiej morskiej), sok z dwóch cytryn (1/3 filiżanki), 2/3 filiżanki oliwy, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka musztardy Dijon. Czosnek pokroić w plasterki, posypać solą, utrzeć na pastę końcówką noża. Wycisnąć sok z cytryn, dodać oliwę - wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek, pieprz, musztardę - ponownie dobrze wymieszać /ja wszystkie składniki wkładam do słoika, zakręcam i mocno potrząsam - jest to doskonały sposób na uzyskanie spójnej konsystencji/. Sos przechowywać w lodówce. Smacznego.

P.S. Oliwa jest też doskonałym kosmetykiem. Oto sposób na piękne dłonie: oliwę lekko podgrzać i wycisnąć do niej kapsułkę witaminy A i E, łyżeczkę soku z cytryny; dłonie moczyć 10 min; po kąpieli osuszyć papierowym ręcznikiem.


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)