• Poniedziałek, 17 marca 2025

    imieniny: Patryka, Zbigniewa, Gertrudy

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 2 grudnia 2013 (11:24)

        Dzisiaj będzie słodko i tucząco. Ale nawet entuzjaści najbardziej zdrowego odżywiania mogą sobie  wyjątkowo pozwolić na maleńką chwilę zapomnienia, gdyż czekolada zawiera wiele składników mineralnych i związków chemicznych działających na układ nerwowy, m.in. magnez i żelazo (wspomagające dotlenienie mózgu), kofeinę, teobrominę i fenylotylaminę. Taki skład sprawia, że czekolada pobudza ośrodkowy układ nerwowy i dzięki temu wyraźnie poprawia nastrój. A tego w pochmurne, deszczowe dni jesiennej i zimowej niepogody, bardzo nam potrzeba!

        Owoce kakaowca były dla Indian epoki prekolumbijskiej niemal tak cenne jak złoto dla hiszpańskich konkwistadorów. W 1515 roku na dworze azteckiego króla Montezumy II hiszpański konkwistador Hernán Cortés jako pierwszy Europejczyk skosztował czekolady i - w przeciwieństwie do Krzysztofa Kolumba, który zetknął się z ziarnem kakaowym już wcześniej - zainteresował się pochodzeniem tego gęstego, ciemnego napoju.

Cortés zabrał do kraju wszystko, co było niezbędne do przygotowania czekolady, i podczas królewskiej audiencji w Toledo uraczył hiszpańskiego władcę indiańskim napojem. Smak był intrygujący, ale zbyt ostry i gorzki jak na delikatne podniebienia hiszpańskie, dlatego nie od razu zyskał zwolenników. Dopiero po zmodyfikowaniu receptury i dodaniu cukru czekolada znalazła amatorów. To tyle o debiucie czekolady w Europie. Przejdźmy do konkretów. Oto kilka przepisów z czekoladą.

1. Napój rozgrzewający: 2 łyżki kakao; 2 łyżki miodu; 3 szkl. mleka; 2 łyżki brandy; 1 łyżeczka cukru waniliowego; po szczypcie cynamonu i soli. Wykonanie: kakao rozetrzeć z solą, zalać 1 szkl. gorącej wody i zagotować. Gorące mleko połączyć z miodem, cukrem waniliowym i cynamonem, wlać do kakao, dodać brandy i wymieszać. Rozlać do nagrzanych filiżanek i od razu podawać, tylko dorosłym!

2. Tort z wiśniami: Ciasto - 15 dkg mąki pszennej; 10 dkg mąki ziemniaczanej; 10 dkg masła; 6 jajek; 20 dkg cukru; 1 cukier waniliowy( 1,6 dkg ); 5 dkg kakao; szczypta soli. Do wysmarowania formy 2 łyżki tłuszczu. Do nasączenia ciasta: 1 szkl. soku wiśniowego wymieszanego z wodą i 2 łyżeczkami czystej wódki. Do przybrania: wiórki czekoladowe. Składniki kremu - 0,5 litra śmietanki kremowej; 30 dkg gorzkiej czekolady; 7,5 dkg masła; 1/2 szkl. nasączonych alkoholem drylowanych wiśni z konfitur lub wiśni z nalewki. Przygotować ciasto w następujący sposób: tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Żółtka ubić z 2/3 cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka ze szczyptą soli i pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą, dodać przesiane obie mąki, kakao i na koniec - ostudzone roztopione masło. Delikatnie wymieszć. Przełożyć masę do tortownicy. Piec 35 - 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po wystudzeniu wyjąć ciasto z tortownicy (najlepiej następnego dnia) i przekroić tak, aby powstały dwa krążki. Przygotować krem: śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i rozpuścić, stale mieszając. Po lekkim przestudzeniu połączyć z miękkim masłem, wymieszać na gładką masę, ostudzić, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ubić masę mikserem.

Krążki ciasta nasączyć sokiem wiśniowym, jeden krążek posmarować kremem (1/3 kremu zostawić), ułożyć na nim wiśnie, przykryć drugim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Posypać wiórkami czekolady.

Kurczak w sosie czekoladowym: 1 kurczak (ok.1,7 kg); 2 cebule (ok.20 dkg); 3 marchewki (ok. 30 dkg); 1 szklanka białego wytrawnego wina; 1 łyżka suszonego tymianku; 2 liście laurowe; 3 łyżki oliwy; 4 łyżki octu winnego; sól; do przybrania: 2 marchewki pokrojone w plasterki i obsmażone na oliwie. Sos czekoladowy: 5 dag gorzkiej czekolady; sok z jednej cytryny. Wykonanie: Kurczaka umyć, osączyć i lekko posolić. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić również w plastry. W dużym garnku rozgrzać oliwę, obrumienić na niej cebulę z marchewką i przełożyć na talerzyk. Na tej samej oliwie obrumienić kurczaka ze wszystkich stron, wyjąć go, a do naczynia wlać ocet winny i podgrzewać tak długo, aż prawie cały odparuje. Następnie wlać wino, dodać podsmażoną cebulę, marchew, przyprawy i włożyć mięso. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości (ok.1 godz.). Kurczaka wyjąć i podzielić na porcje. Pozostawić w cieple. Przygotować sos: 2/3 szkl. przecedzonego sosu od duszenia podgrzać z czekoladą, a gdy czekolada się rozpuści, dodać sok z cytryny. Kurczaka ułożyć na półmisku i polać sosem. Przybrać marchewką. Smacznego!

P.S. Czekolada dobrej jakości ma gładką, błyszczącą powierzchnię. Dzieleniu na kawałki towarzyszy twardy dźwięk, a w miejscu przełamania jest gładka. Jeżeli czekolada się kruszy lub wygina, oznacza to, że jest stara lub zawiera za mało masła kakaowego. Zarówno kakao jak i czekoladę w proszku należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w suchym i chłodnym miejscu, ale niekoniecznie w lodówce. Data przydatności do spożycia jest podana na opakowaniu produktu.

 

 


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)