• Czwartek, 13 lutego 2025

    imieniny: Grzegorza, Katarzyny

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Wtorek, 26 maja 2015 (08:12)

        Powiedzmy sobie szczerze - kończący się już maj nie rozpieszczał nas w tym roku słoneczną aurą! Nieprzewidywalny i kapryśny skąpił nam słońca , ciepła i deszczu, lub w przypadku ostatniego, nagle gwałtownie nas nim zalewał. Jak tradycyjne porzekadło mówi: "... i tak źle, i tak niedobrze"! Na szczęście wbrew wszystkiemu, pojawiła się pierwsza jutrzenka, zapowiedź lata - nowalijki i pierwsze truskawki! I mam na myśli te z grządek, a nie z marketów!

Nic tak świeżo i soczyście nie pachnie - i nie wygląda - jak nowalijki i pierwsze truskawki. Warto jeść je pod każdą postacią, pławić się w witaminach i cieszyć, że już są w zasięgu ręki. Owocowe i warzywne młodziaki nie tylko wspaniale smakują ale i leczą. Dzięki nim wymieciemy z organizmu toksyny, pobudzimy do pracy nerki, dostarczymy wymęczonej zimą skórze minerałów i witamin. Przyspieszymy trawienie, zbijemy tłuszcz i cholesterol. Najlepsze są warzywa i owoce z naturalnych upraw, rosnące bez nawozów sztucznych i opryskiwania. Zdrowych owoców i warzyw mieszczuch musi szukać na bazarkach, w sklepach z ekologiczną żywnością lub jeździć do odległych gospodarstw i wierzyć na słowo, że kupuje zieleninę niepryskaną, wybujałą tak pięknie dzięki naturalnemu obornikowi. Szczęśliwi mieszkańcy wsi lub właściciele przydomowych lub działkowych ogródków - sami mogą uprawiać warzywne grządki! 

Jak już wyżej wspominałam, warto te młode owoce i warzywa spożywać pod każdą postacią, ale szczególnie polecam soki i koktajle z owoców, warzyw i ziół - nie tylko świetnie smakują, ale i z powodzeniem zastępują drogie kosmetyki. Nic dziwnego, że nazywano je eliksirami długowieczności. Soki i koktajle można przygotować z jednego gatunku warzyw lub owoców, lepiej jednak zawsze smakuje i działa różnorodność. Oto kilka propozycji, które niech będą natchnieniem do własnych kompozycji smakowych!

DLA ZDROWEJ I MŁODEJ SKÓRY

1. SOKI

- zmiksuj pół szklanki soku z selera, szklankę soku z marchwi, 2 ząbki wyciśniętego czosnku, pół szklanki posiekanej natki pietruszki. Ten eliksir długowieczności wzmacnia i oczyszcza organizm.

- weź po połówce papryki zielonej i czerwonej, 1/2 zielonego ogórka. Wyciśnij sok, dopraw solą, pieprzem, kilkoma kropelkami cytryny i oliwy z oliwek.

- wyciśnij sok z dwóch dużych marchewek i dwóch łodyżek selera naciowego. Dopraw do smaku. Przy okazji zrób sobie tonik - odlej 2 łyżki soku z marchewki i zmieszaj z naparem nagietkowym (łyżeczka ziela na szklankę wrzątku).

- wyciśnij sok z gruszek, dopraw posiekanymi listkami selera.

2. KOKTAJLE

- 1/2 litra jogurtu naturalnego, kopiastą łyżkę posiekanej rzeżuchy (nie wolno zjadać dziennie więcej niż 5 łyżeczek, bo może zaszkodzić), łyżeczkę sosu sojowego, sól i pieprz do smaku. Zmiksuj i podaj do pieczonych ziemniaków.

- litr maślanki zmiksuj z ziołami (po łyżce koperku, natki pietruszki, szczypiorku i rzeżuchy), dwoma zabkami czosnku, dopraw solą i pieprzem.

3.MASECZKI

- 3 truskawki, łyżkę naturalnego jogurtu, łyżkę zmielonych płatków owsianych i 4 liście mięty. Miętę drobno posiekaj, truskawki rozgnieć widelcem, dodaj jogurt i zmielone płatki. Włóż mieszaninę do lodówki przynajmniej na godzinę. Chłodną maseczkę nałóż na twarz i szyję. Zmyj letnią wodą po kwadransie. Wspaniale odświeża skórę.

        Kto z nas nie potrzebuje po zimie i kapryśnym przedwiośniu więcej energii? Oto propozycje na komozycje soków bogatych w witaminę B, E, cynk i jod.

1.SOKI

- weź buraki, marchewkę, seler, kilka liści szpinaku. Warzywa oczyść i wyciśnij sok. Podawaj ozdobiony listkiem szpinaku.

- wyciśnij sok z dwóch dużych marchwi, kilku liści sałaty, jabłka i startego kawałka imbiru lub korzenia żeń-szenia.

KOKTAJLE

- do 1/2 litra kefiru dodaj dwa świeże pokrojone ogórki, łyżkę sosu sojowego, garść posiekanych ziół (koperku, natki pietruszki i rzeżuchy), wyciśnięty ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki tabasco.

        Jeśli chodzi o truskawki, to uważam, że najsmaczniejsze są te, które prosto z krzaczka wędrują do naszych ust. Jest to jednak owoc, który nie tylko doskonale komponuje się z ciastami, lodami i w postaci fantazyjnych słodkich kremów i deserów, ale także może być bazą dla smacznych wytrawnych przystawek. Oto kilka propozycji.

1. SAŁATKA Z TUŃCZYKA, SELERA NACIOWEGO I TRUSKAWEK

     SKŁADNIKI: pęczek selera naciowego; 2 garści truskawek; 2 gałazki mięty; 2 gałązki bazylii; 1/4 szklanki oliwy extra virgin; cytrynę; puszkę tuńczyka w zalewie naturalnej; sałatę; sól morską; świeżo zmielony czarny pieprz. WYKONANIE: z łodyg selera odetnij końce, pokrój na plasterki. Truskawki podziel na ćwiartki. Listki ziół grubo posiekaj. Z oliwy, soku z cytryny, bazylii i mięty zrób dressing. Dopraw solą i pieprzem. Odcedź tuńczyka, podziel na kawałki. Wymieszaj w misce wszystkie składniki. Wyłóż miseczki sałatą, napełnij je sałatką, polej dressingiem i podawaj. 

 2. SAŁATKA ZE SZPARAGÓW I TRUSKAWEK

      SKŁADNIKI: 1/2 pęczka zielonych szparagów; duża garść truskawek; garść pomidorków koktajlowych. NA DRESSING: 3 łyżki oliwy; łyża octu balsamicznego; łyżeczka soku z cytryny; kilka listków bazylii; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: z każdego szparaga odłam zdrewniałą część. Do osolonego wrzątku wrzuć miękkie części szparagów i gotuj 5 minut. Wyłów, przelej zimną wodą, osusz i pokrój na kawałki. Truskawki podziel na ćwiartki, pomidorki na pół. Wrzuć wszystko do miski. Ocet połącz z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj oliwę i wymieszaj. Bazylię posiekaj, dodaj do dressingu i polej sałatkę.

        I na koniec coś dla naszych małych łasuszków, które uwielbiają chrupać. Prosty pomysł na truskawkowe chipsy - pyszne, zdrowe, bez sztucznych barwników i syropu glukozowo-fruktozowego. Przepis ten wyjawił Werandzie Country, Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni restauracji Inspiracja w pałacu Kościeszy w miejscowości Przyjaźń.

3. TRUSKAWKOWE CHIPSY

     SKŁADNIKI: 1 kg truskawek; 1 szklanka wody; 1 szklanka cukru. WYKONANIE: truskawki płuczemy w lodowatej wodzie i szybko osuszamy papierowym ręcznikiem. Z wrzątku i cukru robimy syrop( gotujemy na malutkim ogniu, aż uzyskamy ciągnącą się nitką konsystencję). Gdy syrop stygnie, kroimy truskawki na trzymilimetrowe plasterki. Zanurzamy je w syropie. Delikatnie układamy na papierze pergaminowym (jedna warstwa) i suszymy w piekarniku w temperaturze 50-60 stopni C. Mniej więcej po dwóch godzinach przestają się kleić, są suche, lecz wciąż elastyczne. Z kilograma mamy 20 dkg ekologicznych chrupaczków.

                                                                       SMACZNEGO!

P.S.  Przygotowując soki pamiętajmy, aby nie mieszać soków owocowych z warzywnymi - grozi to sensacjami żołądkowymi. Wyjątkiem jest połączenie marchwi z jabłkiem.

 


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)