Blogi

Smak na życie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja 2015 (08:12)Powiedzmy sobie szczerze - kończący się już maj nie rozpieszczał nas w tym roku słoneczną aurą! Nieprzewidywalny i kapryśny skąpił nam słońca , ciepła i deszczu, lub w przypadku ostatniego, nagle gwałtownie nas nim zalewał. Jak tradycyjne porzekadło mówi: "... i tak źle, i tak niedobrze"! Na szczęście wbrew wszystkiemu, pojawiła się pierwsza jutrzenka, zapowiedź lata - nowalijki i pierwsze truskawki! I mam na myśli te z grządek, a nie z marketów!
Nic tak świeżo i soczyście nie pachnie - i nie wygląda - jak nowalijki i pierwsze truskawki. Warto jeść je pod każdą postacią, pławić się w witaminach i cieszyć, że już są w zasięgu ręki. Owocowe i warzywne młodziaki nie tylko wspaniale smakują ale i leczą. Dzięki nim wymieciemy z organizmu toksyny, pobudzimy do pracy nerki, dostarczymy wymęczonej zimą skórze minerałów i witamin. Przyspieszymy trawienie, zbijemy tłuszcz i cholesterol. Najlepsze są warzywa i owoce z naturalnych upraw, rosnące bez nawozów sztucznych i opryskiwania. Zdrowych owoców i warzyw mieszczuch musi szukać na bazarkach, w sklepach z ekologiczną żywnością lub jeździć do odległych gospodarstw i wierzyć na słowo, że kupuje zieleninę niepryskaną, wybujałą tak pięknie dzięki naturalnemu obornikowi. Szczęśliwi mieszkańcy wsi lub właściciele przydomowych lub działkowych ogródków - sami mogą uprawiać warzywne grządki!
Jak już wyżej wspominałam, warto te młode owoce i warzywa spożywać pod każdą postacią, ale szczególnie polecam soki i koktajle z owoców, warzyw i ziół - nie tylko świetnie smakują, ale i z powodzeniem zastępują drogie kosmetyki. Nic dziwnego, że nazywano je eliksirami długowieczności. Soki i koktajle można przygotować z jednego gatunku warzyw lub owoców, lepiej jednak zawsze smakuje i działa różnorodność. Oto kilka propozycji, które niech będą natchnieniem do własnych kompozycji smakowych!
DLA ZDROWEJ I MŁODEJ SKÓRY
1. SOKI
- zmiksuj pół szklanki soku z selera, szklankę soku z marchwi, 2 ząbki wyciśniętego czosnku, pół szklanki posiekanej natki pietruszki. Ten eliksir długowieczności wzmacnia i oczyszcza organizm.
- weź po połówce papryki zielonej i czerwonej, 1/2 zielonego ogórka. Wyciśnij sok, dopraw solą, pieprzem, kilkoma kropelkami cytryny i oliwy z oliwek.
- wyciśnij sok z dwóch dużych marchewek i dwóch łodyżek selera naciowego. Dopraw do smaku. Przy okazji zrób sobie tonik - odlej 2 łyżki soku z marchewki i zmieszaj z naparem nagietkowym (łyżeczka ziela na szklankę wrzątku).
- wyciśnij sok z gruszek, dopraw posiekanymi listkami selera.
2. KOKTAJLE
- 1/2 litra jogurtu naturalnego, kopiastą łyżkę posiekanej rzeżuchy (nie wolno zjadać dziennie więcej niż 5 łyżeczek, bo może zaszkodzić), łyżeczkę sosu sojowego, sól i pieprz do smaku. Zmiksuj i podaj do pieczonych ziemniaków.
- litr maślanki zmiksuj z ziołami (po łyżce koperku, natki pietruszki, szczypiorku i rzeżuchy), dwoma zabkami czosnku, dopraw solą i pieprzem.
3.MASECZKI
- 3 truskawki, łyżkę naturalnego jogurtu, łyżkę zmielonych płatków owsianych i 4 liście mięty. Miętę drobno posiekaj, truskawki rozgnieć widelcem, dodaj jogurt i zmielone płatki. Włóż mieszaninę do lodówki przynajmniej na godzinę. Chłodną maseczkę nałóż na twarz i szyję. Zmyj letnią wodą po kwadransie. Wspaniale odświeża skórę.
Kto z nas nie potrzebuje po zimie i kapryśnym przedwiośniu więcej energii? Oto propozycje na komozycje soków bogatych w witaminę B, E, cynk i jod.
1.SOKI
- weź buraki, marchewkę, seler, kilka liści szpinaku. Warzywa oczyść i wyciśnij sok. Podawaj ozdobiony listkiem szpinaku.
- wyciśnij sok z dwóch dużych marchwi, kilku liści sałaty, jabłka i startego kawałka imbiru lub korzenia żeń-szenia.
KOKTAJLE
- do 1/2 litra kefiru dodaj dwa świeże pokrojone ogórki, łyżkę sosu sojowego, garść posiekanych ziół (koperku, natki pietruszki i rzeżuchy), wyciśnięty ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki tabasco.
Jeśli chodzi o truskawki, to uważam, że najsmaczniejsze są te, które prosto z krzaczka wędrują do naszych ust. Jest to jednak owoc, który nie tylko doskonale komponuje się z ciastami, lodami i w postaci fantazyjnych słodkich kremów i deserów, ale także może być bazą dla smacznych wytrawnych przystawek. Oto kilka propozycji.
1. SAŁATKA Z TUŃCZYKA, SELERA NACIOWEGO I TRUSKAWEK
SKŁADNIKI: pęczek selera naciowego; 2 garści truskawek; 2 gałazki mięty; 2 gałązki bazylii; 1/4 szklanki oliwy extra virgin; cytrynę; puszkę tuńczyka w zalewie naturalnej; sałatę; sól morską; świeżo zmielony czarny pieprz. WYKONANIE: z łodyg selera odetnij końce, pokrój na plasterki. Truskawki podziel na ćwiartki. Listki ziół grubo posiekaj. Z oliwy, soku z cytryny, bazylii i mięty zrób dressing. Dopraw solą i pieprzem. Odcedź tuńczyka, podziel na kawałki. Wymieszaj w misce wszystkie składniki. Wyłóż miseczki sałatą, napełnij je sałatką, polej dressingiem i podawaj.
2. SAŁATKA ZE SZPARAGÓW I TRUSKAWEK
SKŁADNIKI: 1/2 pęczka zielonych szparagów; duża garść truskawek; garść pomidorków koktajlowych. NA DRESSING: 3 łyżki oliwy; łyża octu balsamicznego; łyżeczka soku z cytryny; kilka listków bazylii; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: z każdego szparaga odłam zdrewniałą część. Do osolonego wrzątku wrzuć miękkie części szparagów i gotuj 5 minut. Wyłów, przelej zimną wodą, osusz i pokrój na kawałki. Truskawki podziel na ćwiartki, pomidorki na pół. Wrzuć wszystko do miski. Ocet połącz z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj oliwę i wymieszaj. Bazylię posiekaj, dodaj do dressingu i polej sałatkę.
I na koniec coś dla naszych małych łasuszków, które uwielbiają chrupać. Prosty pomysł na truskawkowe chipsy - pyszne, zdrowe, bez sztucznych barwników i syropu glukozowo-fruktozowego. Przepis ten wyjawił Werandzie Country, Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni restauracji Inspiracja w pałacu Kościeszy w miejscowości Przyjaźń.
3. TRUSKAWKOWE CHIPSY
SKŁADNIKI: 1 kg truskawek; 1 szklanka wody; 1 szklanka cukru. WYKONANIE: truskawki płuczemy w lodowatej wodzie i szybko osuszamy papierowym ręcznikiem. Z wrzątku i cukru robimy syrop( gotujemy na malutkim ogniu, aż uzyskamy ciągnącą się nitką konsystencję). Gdy syrop stygnie, kroimy truskawki na trzymilimetrowe plasterki. Zanurzamy je w syropie. Delikatnie układamy na papierze pergaminowym (jedna warstwa) i suszymy w piekarniku w temperaturze 50-60 stopni C. Mniej więcej po dwóch godzinach przestają się kleić, są suche, lecz wciąż elastyczne. Z kilograma mamy 20 dkg ekologicznych chrupaczków.
SMACZNEGO!
P.S. Przygotowując soki pamiętajmy, aby nie mieszać soków owocowych z warzywnymi - grozi to sensacjami żołądkowymi. Wyjątkiem jest połączenie marchwi z jabłkiem.