• Wtorek, 12 listopada 2024

    imieniny: Renaty, Witolda, Jozafata

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 30 stycznia 2015 (09:00)

        Ośmielę się stwierdzić, że makaron, to chyba najbardziej demokratyczne jedzenie na świecie, bo farfalle, vermicelli, linguine i spaghetti jedzą wszyscy - bogaci i biedni!  Rozpowszechnienie makaronu we Włoszech przypisuje się Sycylijczykom - to do nich przysmak ten przybył z krajów arabskich. W najprostszej wersji jemy go z sosem pomidorowym, z mięsem lub bez. Smaczny będzie z oliwkami i owczym serem. W bardziej wyszukanej wersji podamy go z owocami morza. Arabowie a wraz z nimi i Sycylijczycy, okraszą pastę bliskowschodnimi przyprawami i dodadzą rodzynek. Dobra informacja dla osób uważających na wagę - wolno im jeść pastę, bo sama w sobie nie tuczy. Inna rzecz, co na niej położymy. Najpiękniejsze jest to, że wystarczy zajrzeć do lodówki - na pewno znajdzie się materiał na podstawowy choćby sos. Kilka dodatków i otwiera się nieograniczone pole do eksperymentów, bo makaron naprawdę smakuje ze wszystkim. "Jeśli nam źle i szaro, a każdy dzień ciągnie się jak makaron, ugotujmy, na przekór wszystkiemu, pastę. Słońce znowu zaświeci."

1. SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM I GRZYBAMI

     SKŁADNIKI: 2 łyżki masła; 1 drobno posiekana cebula; 500 g pokrojonych w plastry prawdziwków (lub pieczarek); 300 g szpinaku (liści); 150 ml śmietanki; szczyptę gałki muszkatołowej; oregano; bazylia; sól i pieprz do smaku; 300 g spaghetti; 100 g startego parmezanu lub pecorino. WYKONANIE: cebulę zeszklij na łyżce masła, dodaj grzyby i przesmaż kilka minut. Dodaj śmietankę, przypraw w/w przyprawami. Sos podgotuj 5 min. Makaron ugotuj al dente ( na pół twardo), lekko posolony szpinak wrzuć do garnka z resztą masła, podduś parę minut, osącz na sitku. Pokrój na grube paski. Wymieszaj w naczyniu makaron, sos i szpinak, dodaj połowę sera i dopraw pieprzem. Resztę sera podaj do posypania.

2. TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI /podaję za: Jedno smaczne danie. 400 przepisów z całego świata./

     SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy z oliwek; 1 średnia cebula obrana i posiekana; 1 średniej wielkości czerwona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w cienkie paseczki; po 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i suszonego rozmarynu; 250 g szpinakowych tagliatelle (wstążki); 350 g brokułów podzielonych na drobne różyczki; 350 g filetu z piersi kurczaka, pociętego w cienkie paseczki; 4 łyżki wytrawnego białego wina lub wody; świeżo zmielony czarny pieprz; 150 ml śmietanki; 30 g tartego parmezanu; gałązki świeżego rozmarynu do przybrania. WYKONANIE: na dużej patelni rozgrzewać oliwę przez 1 min. Pod przykryciem smażyć do miękkości cebulę i paprykę wraz z tymiankiem i rozmarynem, mieszając od czasu do czasu. Wstawić tagliatelle, gotować al dente na małym ogniu. Na ostatnie 4 minuty dorzucić brokuły. Zwiększyć ogień pod patelnią, dodać mięso, dolać wino lub wodę, wsypać szczyptę pieprzu. Ciągle mieszając gotować ok. 5 min., aż mięso będzie gotowe. Zmniejszyć nieco ogień, dolać, mieszając, śmietankę i gotować jeszcze przez 1-2 min. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu. Odcedzić makaron i brokuły, wyłożyć na podgrzany półmisek. Polać sosem mięsnym, posypać parmezanem. Przybrać gałązkami świeżego rozmarynu.

3. MUSZELKI Z OWOCAMI MORZA /podaję za: Jedno smaczne danie.../

     /Ten prosty przepis pozwala na różnorodne urozmaicenia. Owoce morza można zastąpić rybą, a kukurydzę kruchymi, zielonymi warzywami./  SKŁADNIKI : 3 łyżki oliwy z oliwek; 3 selery naciowe, pokrojone w cienkie plasterki; 2 duże ząbki czosnku, obrane i wyciśnięte; 800 g pomidorów z puszki; 1/4 płaskiej łyżeczki suszonego oregano; 1/2 płaskiej łyżeczki soli; świeżo zmielony czarny pieprz; 250 g makaronu muszelki lub kolanka; 250 g mrożonej, słodkiej kukurydzy; 400 g mrożonej mieszanki owoców morza; 150 g mrożonych, obranych krewetek; 3 łyżki posiekanej pietruszki. WYKONANIE: na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć seler naciowy i czosnek przez 5 min., mieszając od czasu do czasu. Dorzucić pomidory, oregano, sól i szczyptę pieprzu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 15 minut. Tymczasem ugotować makaron al dente, odsączyć, włożyć ponownie do garnka i przykryć. Mieszając, dodać do sosu kukurydzę, owoce morza i krewetki. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować przez 5-7 min. połączyć z makaronem, posypać pietruszką, podawać.

4. MAKARON Z SEREM /podaję za: Jedno smaczne danie.../

    / Dla urozmaicenia można wzbogacić sos pokrojoną w kostkę szynką, mięsem z kurczaka lub brokułami./

    SKŁADNIKI : 250 g makaronu (kolanka); 60 g masła; 60 g mąki; 500 ml mleka; 250 ml śmietanki; 1/4 płaskiej łyżeczki soli; świeżo zmielony czarny pieprz; 1/8 płaskiej łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej; 1 płaska łyżka musztardy z ziarnami gorczycy; 250 g dojrzałego tartego cheddara; 3 pomidory pokrojone w plasterki; gałązki świeżej pietruszki do przybrania. WYKONANIE: rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Ugotować makaron al dente. Roztopić masło w dużym rondlu, wsypać mąkę, wymieszać. Podsmażyć na średnim ogniu przez 1 min., stopniowo dodawać mleko, śmietankę, sól, szczyptę pieprzu i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia, aż zgęstnieje. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 2 min. wciąż mieszając. Zdjąć rondel z ognia, wmieszać musztardę i 3/4 cheddara. Mieszać, aż ser się roztopi. Odcedzić ugotowany makaron, zmieszać z sosem. Wylać do płaskiego naczynia żaroodpornego, posypać resztą cheddara, położyć na wierzchu plasterki pomidorów. Piec ok. 25 min., aż potrawa się zarumieni na wierzchu. Przybrać gałązkami pietruszki, podawać z zieloną sałatą i ewentualnie pieczywem.

5. PENNE Z GĘSTYM SOSEM MIĘSNYM /podaję za: Jedno smaczne danie.../

 /Penne - rurki - można zastąpić każdym innym rodzajem makaronu./

    SKŁADNIKI: 1łyżka oliwy z oliwek; 1 duża cebula, obrana i posiekana; 2 średnie marchewki, obrane, przekrojone wzdłuż i pokrojone w grube plasterki; 450 g mielonej wołowiny (lub drobno posiekanej); 115 g salami lub kiełbasy pepperoni pokrojonej w drobną kostkę; 400 g pomidorów z puszki; 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego; 1/2 płaskiej łyżeczki soli; świeżo zmielony czarny pieprz; 340 g makaronu penne lub innego dowolnego; 3 łyżki posiekanej natki pietruszki; 60 g tartego parmezanu; natka pietruszki do przystrojenia. WYKONANIE: rozgrzać oliwę na dużej patelni, smażyć cebulę i marchew tak długo, aż zmiękną. Dorzucić wołowinę i mieszając smażyć przez 2-3 min., aż mięso zmieni kolor. Dodać kiełbasę, pomidory, przecier, sól, szczyptę pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i gotować przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Tymczsem ugotować makaron, odcedzić, włożyć ponownie do garnka i trzymać w ciepłym miejscu. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki do sosu i gotować jeszcze przez 5 min. Wymieszać sos z makaronem i podgrzewać na małym ogniu przez 1-2 min. Przełożyć na talerze, posypać parmezanem. Przybrać natką pietruszki i podawać. Ja do takiego sosu dodaję zawsze suszone zioła np.: oregano, tymianek, rozmaryn. Ale to już według uznania. 

                                                                         SMACZNEGO!

P.S. Czas gotowania makaronu zależy od jego rozmiaru, kształtu i świeżości. Makaron suszony gotujemy  zazwyczaj od 8-15 min. świeży zaś- 2-5 min., najlepiej w dużym rondlu. Ważne, aby go nie rozgotować, najlepszy jest al dente czyli lekko twardy. Makaron należy gotować we wrzątku, w proporcjach 3/4 litra wody na 100 g makaronu, dodając pół płaskiej łyżeczki soli. Warto też dolać 2 łyżeczki oliwy z oliwek, aby się nie sklejał. Spaghetti i inne długie makarony zanurza się powoli, tak aby przybrały formę okrągłego garnka. Jak już wyżej wspomniałam, sam w sobie makaron nie jest tuczący. Jego kaloryczność zależy jednak od tego, z czym go podamy. Osoby dbające o linię, powinny więc nie spożywać pasty, w której skład wchodzą sosy śmietanowe i serowe.


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)