• Poniedziałek, 2 grudnia 2024

    imieniny: Pauliny, Balbiny, Rafała

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Sałatki z awokado

Czwartek, 19 grudnia 2013 (08:46)

        Zbliżają się święta. Jak co roku siądziemy przy wigilijnym stole, aby cieszyć się bliskością tych, których kochamy. Będziemy też sycić się tradycyjnie polskimi potrawami. Ale kiedy miną już świąteczne dni, gdy z nadzieją wyglądać będziemy Nowego Roku, proponuję, by na naszych stołach pojawiło się odrobinę egzotyki. Może sałatki z awokado dzięki nam będą miały szansę stać się przebojem nadchodzącego karnawału?

        Awokado pochodzi z Meksyku, rośnie także w Południowej Afryce, Izraelu i Hiszpanii, skąd w XVIII wieku zostało przywiezione do Europy. Owoce pokryte skórzastą, błyszczącą skórką mają kolor ciemnozielony, żółtozielony a także mogą mieć kolor czerwony lub fioletowy, a niekiedy czarny. Zrywa się je, gdy są niedojrzałe i twarde. Do jedzenia nadają się jednak dopiero wtedy, gdy zmiękną. Miąższ owocu jest żółtozielony i ma kremową konsystencję. Jego smak jest mało wyrazisty o lekko orzechowym smaku. W potrawach często łączy się awokado z owocami morza i pikantnymi produktami. Owoc jest bogaty w witaminy: E, C, H, K, PP a także z grupy B oraz beta-karoten (prowitaminę A). Posiada też dużo potasu oraz pewną ilość wapnia, fosforu i żelaza. Ale uwaga! Jest bardzo kaloryczny (233 kcal w 100 g). Obrany ze skórki szybko ciemnieje pod wpływem powietrza. Zapobiega temu włożenie do potrawy z awokado wyjętej z niego pestki lub obfite skropienie miąższu sokiem z cytryny. Oto kilka propozycji na sałatki z awokado.

1. Guacamole na liściach cykorii: 2-3 kolby cykorii; dojrzałe awokado; pół limonki lub cytryny; pomidor; cebulkę; ząbek czosnku; pół papryczki chili; sól, pieprz; 2 łyżki oliwy; 2 łyżki posiekanej kolendry (można ją zastąpić pietruszką, choć to już nie będzie to samo). Wykonanie: obrany pomidor oczyść z pestek i pokrój w kosteczkę. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili oczyść z pestek, pokrój w niewielką kostkę. Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę, wydrąż miąższ i natychmiast skrop go sokiem z limonki, aby nie ściemniał. Drobno pokrój. Wszystkie składniki wymieszaj z kolendrą, przypraw solą i pieprzem. Polej oliwą, wymieszaj. Cykorie oczyść, podziel na pojedyncze liście. Napełnij je guacamole.

2. Norweska sałatka z awokado i łososiem: 1 filet z łososia (20 dkg); 2 awokado (20 dkg); 2 pomarańcze (30 dkg); 1/2 główka sałaty dębolistnej; 15 dkg rukoli; 2 gałązki koperku; 2 łyżki octu wiśniowego lub z czerwonego wina; 4 łyżki oliwy; szczypta cukru; sól, pieprz. Wykonanie: Pomarańcze umyć i sparzyć. Jedną obrać i połowę skórki pokroić w cienkie paski, a owoc podzielić na cząstki. Z drugiej wycisnąć sok, wymieszać z octem i oliwą, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Polać cząstki pomarańczy oraz pokrojoną skórkę i odstawić na 30 min. Koperek umyć i posiekać. Łososia opłukać, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Włożyć na 3 min do posolonej wrzącej wody i wyjąć łyżką cedzakową. Sałatę i rukolę umyć, osuszyć i podzielić na kawałki.Awokado przekroić, wyjąć pestki, obrać i pokroić w plastry. Przygotowane składniki połączyć, polać przecedzonym sosem i posypać koperkiem.

3. Awokado nadziewane sałatką z krewetek: 2 owoce awokado (60 dkg); 1 puszka krewetek (20 dkg); 2 mandarynki (8 dkg); 2 łodygi selera naciowego (6 dkg); 6 łyżeczek soku z cytryny; do przybrania liście sałaty, gałązki koperku. Składniki sosu: 1/2 szkl. majonezu; 2 łyżki jogurtu naturalnego; 1 łyżka keczupu; 1 łyżeczka whisky lub brandy; szczypta chili; sól, pieprz. Wykonanie: Awokado umyć, przekroić wzdłóż na pół, usunąć pestę, wydrążyć łyżeczką, pozostawiając przy skórce około 0,5 cm miąższu, skropić 1/3 soku z cytryny. Wydrążony miąższ pokroić w małą kostkę i skropić 1/3 soku z cytryny. Krewetki osączyć z zalewy. Seler umyć, pokroić w cienkie plasterki, skropić pozostałym sokiem z cytryny. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki i każdą cząstkę przekroić. Miąższ awokado połączyć z krewetkami, selerem oraz mandarynkami wraz z wydzielonym sokiem. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, keczupem, whisky, chili oraz solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, wymieszać i wypełnić nią wydrążone połówki awokado. Liście sałaty i koperek opłukać i osuszyć. Na półmisku wyłożonym sałatą ułożyć nadziane połówki awokado i przybrać koperkiem. Podawać z pieczywem. Smacznego!

P.S. Wszystkim odwiedzającym tę stronę, życzę Świąt Bożego Narodzenia przeżytych w Zdrowiu, Miłości, Radości i Pokoju. Pomyślnego Nowego 2014 Roku!


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)