Blogi
Smak na życie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia 2013 (08:46)Zbliżają się święta. Jak co roku siądziemy przy wigilijnym stole, aby cieszyć się bliskością tych, których kochamy. Będziemy też sycić się tradycyjnie polskimi potrawami. Ale kiedy miną już świąteczne dni, gdy z nadzieją wyglądać będziemy Nowego Roku, proponuję, by na naszych stołach pojawiło się odrobinę egzotyki. Może sałatki z awokado dzięki nam będą miały szansę stać się przebojem nadchodzącego karnawału?
Awokado pochodzi z Meksyku, rośnie także w Południowej Afryce, Izraelu i Hiszpanii, skąd w XVIII wieku zostało przywiezione do Europy. Owoce pokryte skórzastą, błyszczącą skórką mają kolor ciemnozielony, żółtozielony a także mogą mieć kolor czerwony lub fioletowy, a niekiedy czarny. Zrywa się je, gdy są niedojrzałe i twarde. Do jedzenia nadają się jednak dopiero wtedy, gdy zmiękną. Miąższ owocu jest żółtozielony i ma kremową konsystencję. Jego smak jest mało wyrazisty o lekko orzechowym smaku. W potrawach często łączy się awokado z owocami morza i pikantnymi produktami. Owoc jest bogaty w witaminy: E, C, H, K, PP a także z grupy B oraz beta-karoten (prowitaminę A). Posiada też dużo potasu oraz pewną ilość wapnia, fosforu i żelaza. Ale uwaga! Jest bardzo kaloryczny (233 kcal w 100 g). Obrany ze skórki szybko ciemnieje pod wpływem powietrza. Zapobiega temu włożenie do potrawy z awokado wyjętej z niego pestki lub obfite skropienie miąższu sokiem z cytryny. Oto kilka propozycji na sałatki z awokado.
1. Guacamole na liściach cykorii: 2-3 kolby cykorii; dojrzałe awokado; pół limonki lub cytryny; pomidor; cebulkę; ząbek czosnku; pół papryczki chili; sól, pieprz; 2 łyżki oliwy; 2 łyżki posiekanej kolendry (można ją zastąpić pietruszką, choć to już nie będzie to samo). Wykonanie: obrany pomidor oczyść z pestek i pokrój w kosteczkę. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili oczyść z pestek, pokrój w niewielką kostkę. Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę, wydrąż miąższ i natychmiast skrop go sokiem z limonki, aby nie ściemniał. Drobno pokrój. Wszystkie składniki wymieszaj z kolendrą, przypraw solą i pieprzem. Polej oliwą, wymieszaj. Cykorie oczyść, podziel na pojedyncze liście. Napełnij je guacamole.
2. Norweska sałatka z awokado i łososiem: 1 filet z łososia (20 dkg); 2 awokado (20 dkg); 2 pomarańcze (30 dkg); 1/2 główka sałaty dębolistnej; 15 dkg rukoli; 2 gałązki koperku; 2 łyżki octu wiśniowego lub z czerwonego wina; 4 łyżki oliwy; szczypta cukru; sól, pieprz. Wykonanie: Pomarańcze umyć i sparzyć. Jedną obrać i połowę skórki pokroić w cienkie paski, a owoc podzielić na cząstki. Z drugiej wycisnąć sok, wymieszać z octem i oliwą, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Polać cząstki pomarańczy oraz pokrojoną skórkę i odstawić na 30 min. Koperek umyć i posiekać. Łososia opłukać, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Włożyć na 3 min do posolonej wrzącej wody i wyjąć łyżką cedzakową. Sałatę i rukolę umyć, osuszyć i podzielić na kawałki.Awokado przekroić, wyjąć pestki, obrać i pokroić w plastry. Przygotowane składniki połączyć, polać przecedzonym sosem i posypać koperkiem.
3. Awokado nadziewane sałatką z krewetek: 2 owoce awokado (60 dkg); 1 puszka krewetek (20 dkg); 2 mandarynki (8 dkg); 2 łodygi selera naciowego (6 dkg); 6 łyżeczek soku z cytryny; do przybrania liście sałaty, gałązki koperku. Składniki sosu: 1/2 szkl. majonezu; 2 łyżki jogurtu naturalnego; 1 łyżka keczupu; 1 łyżeczka whisky lub brandy; szczypta chili; sól, pieprz. Wykonanie: Awokado umyć, przekroić wzdłóż na pół, usunąć pestę, wydrążyć łyżeczką, pozostawiając przy skórce około 0,5 cm miąższu, skropić 1/3 soku z cytryny. Wydrążony miąższ pokroić w małą kostkę i skropić 1/3 soku z cytryny. Krewetki osączyć z zalewy. Seler umyć, pokroić w cienkie plasterki, skropić pozostałym sokiem z cytryny. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki i każdą cząstkę przekroić. Miąższ awokado połączyć z krewetkami, selerem oraz mandarynkami wraz z wydzielonym sokiem. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, keczupem, whisky, chili oraz solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, wymieszać i wypełnić nią wydrążone połówki awokado. Liście sałaty i koperek opłukać i osuszyć. Na półmisku wyłożonym sałatą ułożyć nadziane połówki awokado i przybrać koperkiem. Podawać z pieczywem. Smacznego!
P.S. Wszystkim odwiedzającym tę stronę, życzę Świąt Bożego Narodzenia przeżytych w Zdrowiu, Miłości, Radości i Pokoju. Pomyślnego Nowego 2014 Roku!