• Wtorek, 12 listopada 2024

    imieniny: Renaty, Witolda, Jozafata

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Drób najsmaczniejszy jesienią

Poniedziałek, 18 listopada 2013 (03:17)

        W sarmackich czasach zajadano się półgęskami tuczonymi grochem, bobem i kluskami. Wiele radości dawał też upojony gorzałką kapłon. Dziś przepisy mamy nie mniej wyszukane - pisze autor artykułu w jednym z czasopism kulinarnych. Krzepiące potrawy z drobiu znane są od dawna, choć dziś kunszt ich przyrządzania nieco podupadł. Warto więc przypomnieć sobie tę sztukę. Jeśli tylko możemy sobie na to pozwolić, doceńmy hodowle z wiejskich gospodarstw. Kury, kaczki czy gęsi, choć i tak kończą w piekarniku, jednak ich mięso jest po prostu smaczne. A gdybyśmy tak zaprzyjaźnili się z myśliwym? Podobno Polska dzikim ptactwem stoi, grzechem by było nie skorzystać z tych dobrodziejstw natury. W ostateczności spróbujmy , dzięki odpowiednim przyprawom, wyczarować coś dobrego z drobiu ogólnie dostępnego w handlu. Oto kilka propozycji.

Kaczka pieczona na dziko: 1,6 kg piersi lub udek kaczki; 3 łyżki oleju; 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina; 6 ziaren świeżo zmielonego pieprzu; 15 ziaren jałowca zgniecionych w moździeżu; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka cukru; sól czosnkowa. Składniki marynaty: 1/2 szkl. czerwonego octu winnego; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 4 goździki. Przygotować marynatę: 4 szkl. wody zagotować z octem i przyprawami. Oczyszczone i umyte mięso kaczki włożyć do wrzącej marynaty, zagotować, wyjąć i osączyć. Olej wymieszać z solą czosnkową, pieprzem, jałowcem, majerankiem i posmarować mięso. Początkowo piec w piekarniku nagrzanym do temp. 240 stopni C, a po 10 min. zmniejszyć temp. do 190 stopni C i piec jeszcze 40 min. Gdy mięso zacznie się rumienić, polewać je winem, a następnie sosem powstałym podczas pieczenia. Na kilka minut przed końcem posypać cukrem i polać resztą wina, tak aby powstała rumiana skarmelizowana skorupka. Kaczkę podawać z frytkami, ziemniakami z wody, ryżem lub kaszą perłową ugotowaną na sypko oraz z dowolną sałatą.

Kurczak pieczony z pomarańczą: 1 kurczak (ok.1,2 kg); 2 pomarańcze (30 dkg); 3 goździki; 1 łyżeczka estragonu; sól. Wykonanie: Kurczaka oczyścić i umyć. Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Kurczaka skropić sokiem pomarańczowym w środku i na wierzchu, oprószyć estragonem wymieszanym z solą i na 1 godz. włożyć do lodówki. Pozostałą pomarańczę naszpikować goździkami. Tuszkę nadziać pomarańczą, spiąć wykałaczkami lub szpilką do mięs, starannie owinąć folią aluminiową i piec ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Następnie rozchylić folię, piec mięso jeszcze 15 min., aby się zrumieniło. Z upieczonego kurczaka usunąć folię i wyjąć pomarańczę (owoc obrać i podzielić na cząstki). Kurczaka pokroić na porcje. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, cząstkami pomarańczy i sałatą.

Potrawka z kurczaka: 60 dkg piersi z kurczaka ugotowanej w wywarze warzywnym; 20 dkg pieczarek; 1 ugotowana marchewka; 1 puszka szparagów (43 dkg); 2 szkl. sosu beszamelowego; 1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry; 2 łyżki natki pietruszki; sól i pieprz do smaku. Wykonanie tej potrawy jest następujące: szparagi osączyć i pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Marchew pokroić w drobną kostkę. Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić na ćwiartki i gotować w wywarze 10 min. Mięso razem z pieczarkami włożyć do sosu beszamelowego, przyprawić curry i dusić 10 min. Potrawkę doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze szparagami i marchewką. Podawać posypaną natką pietruszki z ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego!

P.S. Kaczka pieczona na dziko jest pyszna z sosem wiśniowym, który możemy przyrządzić (wpis z 8.11.13.) i podać w sosjerce!


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)