• Czwartek, 13 lutego 2025

    imieniny: Grzegorza, Katarzyny

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka

Środa, 7 sierpnia 2013 (11:03)

        Prawdą jest, że człowiek nie żyje po to aby jeść. Ale też prawdą jest to, że aby nasz organizm mógł rozwijać się i prawidłowo funkcjonować, potrzebuje energii, a jej źródłem, "paliwem" jest odżywianie.

        Jedzenie jest tak samo naturalną potrzebą naszego organizmu jak sen, odpoczynek, aktywność etc... Może dlatego człowiek na przestrzeni wieków, z prostej czynności przyrządzania posiłków uczynił sztukę.

Z jedzeniem jest jak z życiem: "W pogoni za szczęściem nie dostrzegamy, że najkrótszą drogą wiodącą ku niemu jest zwyczajne życie." ( wg Marleny de Blasi). Często najprostsze potrawy dają więcej wrażeń smakowych i rozkoszy podniebieniu, niż te najbardziej wymyślne i wykwintne. Oczywiście, wykwintne jedzenie jest pięknym dodatkiem w naszym życiu. Podkreśla charakter świątecznej kolacji, czy też wagę jakiegoś wydarzenia. Ale jest jak wieczorowy strój - na wyjątkowe okazje. Trudno byłoby w nim biegać po ulicach, załatwiając codzienne sprawy.

        Chciałabym pozostać przy zwyczajnym życiu, zatrzymując na moment te piękne chwile, spędzane również przy jedzeniu, wspólnym stole, które wydobywają "smak życia" i dają nam poczucie szczęścia. Bo nie jest najważniejsze w danej chwili co jemy, ale liczy się sama ceremonia - wzajemne częstowanie się, brzęk sztućców i talerzy, ciągłe podsuwanie sobie najsmaczniejszych kąsków, obdarzanie się uśmiechem, rozmowa. W blasku świec, w ciepłej atmosferze rodzinnego spotkania czy w kręgu przyjaciół, wszystko może smakować jak niebiańska ambrozja. Oby takich chwil było jak najwięcej w naszym życiu.

       Jest pełnia lata. Cieszymy się słońcem i pogodą. Jednak te upalne dni dosłownie wyciskają z nas "siódme poty". Proponuję bardzo prosty w przyrządzaniu a cudownie gaszący pragnienie i orzeźwiający napój.

Potrzebne nam będą: woda mineralna / gazowana lub nie - jak kto woli/, cytryna, kilka gałązek świeżej mięty. Do dzbanka wkładamy  umytą miętę, pół pokrojonej w plastry cytryny ze skórką, którą najpierw trzeba dobrze wyszorować. Wlewamy wodę, wyciskamy resztę cytryny, wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Jeśli ktoś naprawdę musi czuć słodycz w napoju, można dodać trochę miodu lub brunatnego cukru. Ale najbardziej orzeźwiający jest niesłodzony.

I jeszcze jedna propozycja, ale to tylko dla dorosłych: ok. 1 litra soku z wyciśniętych świeżo pomarańczy /w ostateczności może być z kartonu/, butelka musującego wina / jakie kto lubi/. Do soku wlewamy wino, chłodzimy, podajemy w kielichach lub wysokich szklankach, których brzeg zdobimy plastrem pomarańczy. Smacznego!

P.S. Cytryny przechowują się lepiej i dają więcej soku, jeśli trzymamy je w lodówce, w zamkniętym naczyniu z wodą. Pamiętajmy też o tym, że sok cytrynowy jest doskonały w czyszczeniu desek do krojenia i usuwaniu kamienia z kranów, umywalek, etc. Dajmy mu tylko trochę czasu: od kilku minut do kilku godzin, a potem wystarczy dobrze wyszorować i zmyć wodą.                   


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)