• Wtorek, 18 marca 2025

    imieniny: Cyryla, Edwarda, Narcyza

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Smaki lata

Czwartek, 13 sierpnia 2015 (03:35)

        Szkoda czasu na długie pichcenie, gdy za oknem upał. Wszyscy uwielbiamy grillowanie i jeśli tylko mamy możliwość chętnie korzystamy z tej formy przygotowania posiłku. Zachęcam jednak do tego, aby w upalne dni zrezygnować z popularnych kiełbas, szaszłyków mięsnych czy grillowanej karkówki. Sięgnijmy po warzywa, ryby, a nawet krewetki... czy inne ulubione owoce morza. Warzywa w pełni lata są najsmaczniejsze - dojrzałe w słońcu, pachnące deszczem i wiatrem, o żadnej innej porze roku nie będą smakować lepiej. Korzystajmy więc jak najczęściej z tych darów natury, które w naszej strefie klimatycznej tak krótko, sezonowo pojawiają się na naszych stołach w swojej najsmaczniejszej postaci. Jeśli nie mamy dostępu do grilla, każdą z niżej proponowanych potraw możemy oczywiście przygotować również w domu, w piekarniku. A zatem do dzieła!

Zacznijmy od warzyw. Smażone, pieczone, surowe - skomponowane w postaci sałatek z dodatkiem sosów czy dipami - same w sobie są pysznym posiłkiem. Mogą też być doskonałym dodatkiem do dań głównych lub przystawką.

1. PIECZONE BAKŁAŻANY Z MIĘTĄ

    SKŁADNIKI: 4 średnie bakłażany; szklanka czerwonego wina; 2 gałązki tymianku; 2 gałązki mięty + garść listków mięty; 2 ząbki czosnku; 3 łyżki oliwy; pęczek dymki; dużą garść orzeszków pinii; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: bakłażany przekrój na pół, a każdą połówkę na  4 części. Włóż do miski, zalej winem, dorzuć gałązki mięty i tymianku, rozgniecione ząbki czosnku i dopraw. Przykryj, wstaw na noc do lodówki. Wyjmij, ułóż w brytfance, skrop oliwą. Piecz w 180 stopniach C blisko pół godziny, aż będą miękkie i rumiane. Wymieszaj z posiekaną dymką i listkami mięty. Posyp uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii. W wersji niewegetariańskiej pieczone bakłażany możemy podać z mięsem np. jagnięciną lub kurczakiem.

2. SAŁATKA Z CUKINII Z PESTKAMI I PARMEZANEM

     SKŁADNIKI: 1 wąska, młoda cukinia lub minicukinia; garść różnych pestek - słonecznika, dyni, sezamu - 3 łyżki startego parmezanu. NA DRESSING: garść listków mięty; 1/2 szklanki oliwy extra virgin o łagodnym smaku; ząbek czosnku; cytrynę; sól . WYKONANIE: obieraczką do warzyw pokrój cukinię w długie plasterki. Posyp odrobiną soli i odstaw na 10 min. Osusz dokładnie papierowym ręcznikiem, wrzuć do miski. Oliwę, miętę, pokrojony ząbek czosnku, sok z całej cytryny i skórkę startą z połowy zmiksuj na gładki sos. Wymieszaj z cukinią, przełóż wszystko na talerz, posyp tartym parmezanem i pestkami. 

3. SALSA PICO DE GALLO

    SKŁADNIKI: 4 dojrzałe pomidory; 1/4 filiżanki posiekanej kolendry; sok z limetki; 2 cebulki dymki; 2 łyżki oliwy; sól morska i pieprz do smaku. WYKONANIE: pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Dymkę pokrój drobno razem ze szczypiorkiem, kolendrę posiekaj. Składniki włóż do miseczki, dopraw, wymieszaj z sokiem z limetki i oliwą.

4. GUACAMOLE DO WARZYW

     SKŁADNIKI: 4 awokado; sok z dwóch limetek; małą filiżankę posiekanej kolendry; 2 ząbki czosnku; sól i biały pieprz do smaku. WYKONANIE: awokado przekrój i usuń pestkę. Łyżeczką wyjmij miąższ do miseczki i rozgnieć go dokładnie widelcem. Wlej sok z limetek, dodaj roztarty z solą czosnek oraz kolendrę, dopraw i dokładnie wymieszaj. Podawaj jako dip z umytymi i osuszonymi warzywami np.: marchewką, selerem naciowym, rzodkiewką itp...

5. ZIELONY DRESSING

    SKŁADNIKI: 2 filiżanki listków mięty; 2 filiżanki natki pietruszki; 1/4 filiżanki pestek dyni; 1/2 filiżanki dobrej oliwy; sok i skórkę otartą z cytryny; sól i świeżo zmielony pieprz. WYKONANIE: miętę i natkę posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce i dopraw.

6. GRZYBY Z RUSZTU

    SKŁADNIKI: kilka kapeluszy dużych pieczarek; ćwierć filiżanki soku z cytryny; półtorej łyżeczki posiekanej kolendry; sól i pieprz. WYKONANIE: z pieczarek odetnij trzonki, umyj kapelusze i osusz.Skrop sokiem z cytryny i posyp świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Piecz na dobrze rozgrzanym ruszcie po 2 min. z każdej strony. Posyp kolendrą i podawaj z zielonym dressingiem.

7. TACOS Z BIAŁEJ RYBY W SAŁACIE

    SKŁADNIKI: 1/2 kg filetów białej ryby ( dorsz, mintaj itp.); 2 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego; sałatę lodową; 2 niewielkie ogórki; 1/2 czerwonej cebulki; awokado; gęsty jogurt naturalny; salsę pico de gallo; cząstki limetki; szczyptę cukru; sok z limetki; sól i biały pieprz. WYKONANIE: filety ryby oprósz kminem, solą i pieprzem. Upiecz na dobrze rozgrzanym ruszcie (2-3 min.z każdej strony). Odstaw do przestygnięcia. Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Cebulę posyp cukrem. Awokado pokrój na kawałki i skrop sokiem z limetki. Sałatę zanurz w wodzie ( łatwiej oddzielisz liście). Do sałatowych miseczek nakładaj: kawałki ryby, pokrojonego ogórka, cebulkę, awokado i łyżkę salsy  pico de gallo. Podawaj z cząstkami limetki, gęstym jogurtem i świeżym chlebem lub bagietką.

8. GRILLOWANE KREWETKI

     SKŁADNIKI: 15-16 dużych krewetek w skorupkach; startą skórkę i sok z cytryny; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; łyżkę oleju z pestek winogron; sól i pieprz. WYKONANIE: skrop krewetki olejem i piecz na dobrze rozgrzanym ruszcie 2-3 min. z każdej strony, aż będą różowozłote. Przełóż do miseczki lub na liść kapusty, skrop sokiem z cytryny, posyp skórką z cytryny i natką, dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

9. OKOŃ MORSKI Z KUSKUSEM

     SKŁADNIKI: 4 kawałki fileta z okonia morskiego; 1/2 brokułu; 1/2 szklanki kuskusu instant; małą czerwoną cebulę; 2 łyżki orzeszków pinii; limonkę; 4 łyżki oliwy; garstkę liści mięty. WYKONANIE: brokuł podziel na małe kawałki, ugotuj w wodzie lub na parze al dente. Kuskus wsyp do miski, dopraw solą, zalej wrzątkiem tak, by woda była pół centymetra ponad poziomem kaszki. Przykryj i odstaw na 5 min. Cebulę i miętę drobno posiekaj, z limonki otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj razem z łyżką oliwy, dodaj uprażone na suchej patelni orzeszki pinii i wszystko wrzuć do kuskusu. Dorzuć brokuły, wymieszaj. Rybę dopraw, posmaruj oliwą i usmaż. Podawaj z kuskusem.

10. SZASZŁYKI RYBNE Z GRILLA

       SKŁADNIKI: 2 filety rybne (lłosoś, halibut, dorsz, ok. 800 g.); 4 szalotki; żółta papryka; duża garść pomidorków cherry; nieduża cukinia; cytryna; po 2 łyżeczki suszonego rozmarynu i tymianku; 6 łyżek oliwy; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: filety pokrój na 4 -centymetrowe kawałki. Włóż do miski, dopraw solą, pieprzem, oliwą sokiem z cytryny i ziołami. Zamieszaj, przykryj i odstaw na godzinę do lodówki. Cukinię pokrój w plastry, paprykę w kwadratowe kawałki. Nadziewaj na szpadki na przemian pokrojone warzywa, pomidorki i rybę. Grilluj 3 min. z każdej strony, smarując marynatą, w której marynowały się ryby. Podawaj z zieloną sałatą.

 

                                                                              SMACZNEGO!

 

P.S. Rada: do miseczki z dipem  guacamole włóż pestkę z awokado, nie straci ono wtedy koloru. Pamiętajmy też o tym, że jeśli używamy mrożonych krewetek, to musimy je bardzo szybko rozmrozić i natychmiast smażyć .Do grillowania najlepsze są świeże.

 

 

 


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)