• Niedziela, 18 maja 2025

    imieniny: Jana, Eryka, Aleksandry

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Karnawałowe przekąski i sałatki

Piątek, 9 stycznia 2015 (08:22)

        Witam Wszystkich w nowym 2015 roku.Życzę, aby był on dobry, pomyślny, pełen pokoju i miłości, abyśmy mogli czerpać radość z życia, które przecież jest pełne barw, smaków i aromatów... Minęły piękne święta Bożego Narodzenia, minęła gwarna, pełna fajerwerków noc sylwestrowa, wróciliśmy do naszej codzienności. Ale przecież trwa karnawał i chociaż nie bawimy się już tak jak nasi pradziadowie, z wigorem i rozmachem - to jednak warto w tym czasie cieszyć się obecnością bliskich i przyjaciół, dzielić się wzajemną życzliwością podczas domowych prywatek, domówek... jakkolwiek je nazwać, takie spotkania są zawsze czasem radości i miłego odprężenia. Trochę muzyki i tańca - to dobra gimnastyka! Wspólne śpiewanie, chociażby kolęd. Małe przekąski, aby nie być głodnym i rozmowy, rozmowy... na które często tak bardzo brak nam czasu! Gorąco zachęcam do takich spotkań, do tak spędzonego karnawału.

Chcę dzisiaj przedstawić kilka propozycji smacznych i pożywnych sałatek i przekąsek, które nie będą wymagały od nas wiele pracy i naprawdę są łatwe w przygotowaniu. Przypomnę znane zapewne nam śliwki w boczku, małe kanapeczki z tak prostym dodatkiem jak wędzona ryba czy pasta jajeczna. Są to przekąski, które z powodzeniem możemy podać podczas małego, domowego przyjęcia. Zatem do dzieła!

1. ŚLIWKI W BOCZKU

     SKŁADNIKI: opakowanie lub dwa cieniutkich plasterków wędzonego boczku; suszone śliwki bez pestek ( moczę je w rumie, aby były bardziej aromatyczne, ale nie jest to konieczne). WYKONANIE: każdą śliwkę zawijamy w plasterek boczku, nadziewamy na wykałaczkę i zapiekamy w piekarniku, aż boczek się zrumieni. Podajemy ciepłe, ale zimne są też smaczne. Możemy też  smażyć na patelni, ale prościej w piekarniku.

2. PIKANTNE OLIWKI

    SKŁADNIKI: 2małe pikantne papryki; mała cebula; 2 szklanki zielonych oliwek; odrobina oliwy i soku z cytryny. WYKONANIE: papryczki przesmażyć z drobno posiekaną cebulą. Połączyć z oliwkami, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki i podawać następnego dnia. 

3. SZASZŁYKI OWOCOWE Z INDYKIEM

     SKŁADNIKI: 125 g filetu z indyka, ananas z puszki w kostkach lub świeży, pokrojony w kostkę; winogrona; kilka liści sałaty lodowej; sos sojowy; pieprz. WYKONANIE: filet pokroić w małą kostkę, macerować 15 min. w 6 łyżkach sosu sojowego z pieprzem. Wyjąć, smażyć ok. 5 min. na patelni. Nabijać na wykałaczki na przemian z kawałkami sałaty, winogrona i ananasa.

4. POMIDORKI KOKTAJLOWE W MIĘSNYM PŁASZCZYKU

     SKŁADNIKI: (podaję przepis podstawowy, w miarę potrzeb należy podwoić lu potroić składniki). 30 dkg mielonej łopatki; 8 podłużnych pomidorków koktajlowych; małe jajko; łyżka startego parmezanu; posiekany mały ząbek czosnku; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; łyżeczka tartej bułki; łyżeczka suszonego oregano; sól i pieprz; bułka tarta i olej do smażenia. WYKONANIE: mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, posiekany czosnek, parmezan, bułkę tartą i pietruszkę oraz oregano. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Pomidorki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie obtoczyć w masie mięsnej formując małe, owalne kotleciki, panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć kotleciki na rumiany kolor. Doskonale smakować będą z intensywnymi w smaku sosami na bazie jogurtu naturalnego np. czosnkowym, z pastą chili.

5. SAŁATKA Z SZYNKĄ I GREJPFRUTAMI

     SKŁADNIKI: po 15 dkg szynki i sera salami; 2 grejpfruty (ok. 60 dkg), 3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich; do przybrania: 4 czubki cykorii, 4 wiśnie z kompotu. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu; 3 łyżki jogurtu naturalnego; 1/2 łyżeczki cukru pudru; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: przygotować sos: majonez połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem oraz cukrem. Grejpfruty wyszorować w gorącej wodzie. Następnie ostrym nożem, nacinając skórkę w ząbki, przekroić na pół i ostrożnie, aby nie uszkodzić skórek, wyciąć miąższ. Miąższ podzielić na cząstki i ostrym nożem oczyścić z błonek. Ser i szynkę pokroić w kostkę. Miąższ owoców, ser, szynkę oraz orzechy wymieszać z sosem. Sałatkę podawać w pucharkach ze skórek lub w jakikolwiek inny sposób, przybraną czubkami cykorii i wiśniami ( z tej ilości składników wychodzi ok. 6 porcji).

6. SAŁATKA  VIVA ITALIA

     SKŁADNIKI: 1główka sałaty strzępiastej; 2 szkl. ugotowanego makaronu al dente kolanka; 1 pęczek rzodkiewki pokrojonej w plasterki; 10 dkg szynki pokrojonej w kostkę; szczypiorek, delikatnie uprażone na suchej patelni pestki słonecznika; sałatkowy sos włoski knorr. WYKONANIE: wszystkie składniki mieszamy, dodajemy przygotowany wg przepisu na opakowaniu sos i sałatka gotowa. Możemy zrobić też sami sos vinegret dodając do niego trochę suszonej bazyli i oregano.

7. SAŁATKA Z WĘDZONEGO KURCZAKA

     SKŁADNIKI: ćwiartka kurczaka wędzonego; 3 pomidory; biała część pora; 3 pałeczki selera naciowego; 4 łyżki kukurydzy z puszki; 1/2 kapusty pekińskiej; papryka żółta i czerwona. Na sos: jogurt naturalny; 4 łyżki majonezu; 2 ząbki czosnku; sól; pieprz; bazylia; oregano; dodatkowo 4 kawałki bułki na grzanki. WYKONANIE: z kurczaka zdjąć skórę. Mięso pokroić w kostkę. dodać pokrojone warzywa( pomidory w ćwiartki). Bułkę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle i posypać sałatkę. Jogurt i majonez wymieszać, dodać roztarty czosnek i doprawić do smaku. Sos i sałatkę podawać osobno.

                                                                                              SMACZNEGO!

P.S. Jeśli chodzi o małe kanapki to robimy je z dowolnego pieczywa. Mogą to być małe bagietki, pokrojone w malutkie krążki lub pieczywo razowe pokrojone np. w kwadraciki lub trójkąty. Smarujemy je odrobiną masła np. czosnkowego (ucieramy kilka ząbków czosnku z odrobiną soli i mieszamy z miękkim masłem), na to kładziemy kawałki wędzonego łososia, posypujemy koperkiem. Tak samo możemy zrobić kanapki z wędzonym pstrągiem - chlebek smarujemy odrobiną masła, chrzanu (może też być ostry sos chrzanowy wasabi) i na to kładziemy kawałki pstrąga, posypujemy siekanym szczypiorkiem. Jeśli chodzi o pastę jajeczną to ja robię ją tak: ugotowane na twardo jajka siekam, solę i pieprzę do smaku, dodaję łyżeczkę musztardy i majonez oraz posiekany gruby lub cienki szczypior. Wszystko mieszam, gotową masę kładę na posmarowane masłem kanapki. To tylko kilka propozycji, wszystko zależy od naszej inwencji i fantazji! Życzę miłej zabawy.

 


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)