• Poniedziałek, 2 grudnia 2024

    imieniny: Pauliny, Balbiny, Rafała

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Łyk ochłody w upalne dni...

Wtorek, 22 lipca 2014 (04:23)

        Witam serdecznie wszystkich sympatyków wpisów na tej stronie i przepraszam za tak długie milczenie. Obiecuję poprawę i większą systematyczność.

Lato trwa... Upalny, prawdziwie polski lipiec cieszy nas słońcem i pogodą, ale też troszeczkę rozleniwia. Komu chciałoby się stać nad rozgrzaną kuchnią i gorącymi garnkami, gdy z nieba leje się żar! Szukamy cienia i ochłody... również w naszym jadłospisie. Proponuję zatem zdrowe i orzeźwiające chłodniki. Będą doskonałą przystawką do wszelkich potraw z grilla czy nawet jako lekki, samodzielny posiłek. Zacznijmy od klasyki - chłodnika z buraczków.

1. CHŁODNIK Z BURACZKÓW

    Składniki: 2-3 ugotowane, obrane buraki z wywarem z gotowania (ew. buraki z zalewy i sok z buraków); kilka rzodkiewek; ogórek (świeży lub małosolny); 2 ząbki czosnku; 1 l maślanki (można zrobić pół na pół ze śmietaną); 4 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo; sól; cukier; pieprz do smaku; zielony koperek. WYKONANIE: buraki i ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub grubo zblenduj. Rzodkiewki pokrój. Zalej wywarem (ew. sokiem) i maślanką, dodaj przeciśnięty lub posiekany czosnek. Dopraw pieprzem, solą, cukrem. Schłodź. Podawaj z podzielonymi na cząstki jajkami, posypany koperkiem.

2. ZUPA JOGURTOWA

    Składniki: 1 ogórek; 2 szkl. śmietany; 1 szkl. naturalnego jogurtu; 4 ząbki czosnku; 2 łyżki białego wytrawnego wina; świeża mięta; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: ogórek zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dokładnie wymieszać ze śmietaną, jogurtem, posiekanymi czosnkiem i miętą, winem. Doprawić do smaku. Włożyć do lodówki na 2 godz. Tuż przed podaniem jeszcze raz dobrze wymieszać.

3. GAZPACHO ANDALUZYJSKIE

    Składniki: 1/2 kg pomidorów; 1 duży zielony ogórek; 1 średnia cebula; 5 ząbków czosnku; 1 zielona papryka; 1 bułka obrana ze skórki i namoczona w wodzie; 4 łyżki oliwy z oliwek; 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego; kminek; woda. WYKONANIE: pomidory i ogórek obrać ze skórki, wykroić pestki i wrzucić do garnka. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Część warzyw odłożyć. Do garnka wrzucić odsączoną bułkę, zalać oliwą z oliwek i octem balsamicznym, całość przyprawić solą, pieprzem, kminkiem i zmiksować. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję (gęstego kremu) należy dolać zimnej, przegotowanej wody, a na koniec wsypać do zupy drobno pokrojone kawałki warzyw. Wymieszć, wstawić do lodówki.

4. OKROSZKA PO CARSKU

    Składniki: 30 dkg gotowanego mięsa drobiowego; 1 średni ogórek sałatkowy; kilka rzodkiewek; 2 jajka ugotowane na twardo; pęczek szczypiorku; filiżanka kwaśnej śmietany; łyżeczka ostrej musztardy; litr kwasu chlebowego; sól, cukier i pieprz do smaku. WYKONANIE: jajka i mięso pokroić w drobną kostkę. Ogórek oraz rzodkiewkę umyć i pokroić w ćwierćplasterki. Szczypiorek drobno posiekać, łyżkę zieleniny odłożyć do posypania gotowej potrawy. Następnie szczypiorek ucierać z 1/2 łyżeczki soli i szczyptą cukru do momentu, aż puści sok. Włożyć do wazy, zalać śmietaną, wymieszaną z musztardą i jajkami, a potem stopniowo wlewać kwas. Całość dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem do smaku. Wsypać warzywa i mięso, wymieszać i przykryć. Wstawić na godzinę do lodówki. Podawać w miseczkach, do każdej porcji wkładając kostkę lodu i posypując szczypiorkiem.

Aby pozostać wierną tytułowi tego wpisu, na koniec proponuję łyk orzeźwiającej lemoniady...

5. LEMONIADA Z MIĘTĄ I OGÓRKIEM

    Składniki: duża butelka schłodzonej wody gazowanej; pół szklanki soku z limonki; pół ogórka wężowego; 4 łyżki cukru lub miodu (może być mniej); garść listków świeżej mięty. WYKONANIE: miętę z cukrem wrzuć do dzbanka i rozgnieć lekko drewnianą łyżką. Dodaj pokrojony w cienkie plastry ogórek, znów delikatnie zagnieć. Wlej sok z limonki i wodę, zamieszaj. Na specjalną okazję, w wersji dla dorosłych można wlać dodatkowo 3/4 szklanki białego rumu albo czystej wódki.

                                                      Smacznego!

P.S. Bazą do każdego chłodnika może być: zsiadłe mleko, jogurt, kefir, maślanka (dostarczają dużo wapnia i białka), wywar mięsny lub warzywny, kwas (np. z ogórków kiszonych), śmietana. Ta ostatnia sprawi, że nasz chłodnik będzie bardziej kaloryczny, ale też smaczniejszy. Wybór należy jak zawsze  - do nas samych.

 


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)