Blogi
Smak na życie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja 2014 (06:05)Teraz, kiedy stoimy u progu lata a natura już zaczęła obdarzać nas obfitością plonów, grzechem byłoby nie korzystać z tych darów. Nigdy wszelkiego rodzaju sałatki nie będą tak smaczne jak latem, kiedy warzywa ogrzane słońcem i podlane deszczem mogą trafiać na nasze stoły prosto z zagonów. Zatem jedzmy jak najwięcej sałatek! Praktycznie możemy łączyć ze sobą wszystko: zieleninę, warzywa, zioła w dowolnych ilościach, w takich kompozycjach jakie najbardziej lubimy - do tego dodajmy trochę oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu oraz szczyptę cukru do smaku i sałatka gotowa!
Dla tych jednak, którzy nie mają jeszcze odwagi eksperymentować samodzielnie, podaję kilka gotowych przepisów.
1. ZIELONA SAŁATA PO NICEJSKU - Składniki: duża główka zielonej sałaty; 3-4 ugotowane ziemniaki; 2 jajka na twardo pokrojone w ćwiartki; 2-3 pomidory; mały ogórek; 1/2 ugotowanego kalafiora; 3 łyżki oliwy; łyżka soku z cytryny; 2 łyżki posiekanej zieleniny (tymianek, oregano, natka pietruszki); po szczypcie soli i cukru. Wykonanie: sałatę umyć, podzielić na liście i dokładnie osuszyć. Ziemniaki, pomidory, ogórek pokroić w plasterki (jajka w ćwiartki), kalafior podzielić na różyczki. Z oliwy i soku z cytryny przyrządzić sos doprawiając go solą i cukrem. W dużej salaterce (najlepiej szklanej), ułożyć luźno sałatę i pozostałe składniki. Posypać zieleniną. Podać jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Już przy stole polać sosem i delikatnie wymieszać.
2. ZIELONA SAŁATA - Składniki: główka sałaty lodowej; 3 łyżki oliwy; 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego; łyżeczka musztardy; sól; biały pieprz; cukier; natka pietruszki. Wykonanie: sałatę umyć, oczyścić, podzielić na liście, osuszyć. Porozrywać (bez użycia noża) na kawałki. Ułożyć w salaterce. Połączyć składniki sosu, rozcierając najpierw musztardę ze szczyptą soli, pieprzu i cukru oraz sokiem z cytryny. Gdy powstanie gładka masa, dolewać oliwę, mieszając. Na końcu dodać posiekaną natkę. Polać sałatę i wymieszać już przy stole, by liście pozostały niezwiędnięte i chrupkie. Podawać jako dodatek do każdego mięsa, drobiu czy ryb.
3.POMIDOROWY WINEGRET - Składniki: 2 pomidory; ząbek czosnku; 2 dymki z zieleniną; 1/2 pęczka pietruszki; 3 łyżki oliwy; łyżeczkę niezbyt ostrej musztardy; 4 łyżki octu z białego wina; sól, pieprz i cukier do smaku. Wykonanie: pomidory sparz, obierz, usuń pestki, miąższ drobno pokrój. Posiekaj czosnek, pietruszkę i dymkę razem z zieleniną. Wrzuć do miski i odstaw. W drugiej dokładnie wymieszaj oliwę, musztardę i ocet. Zalej pomidory z dodatkami, wymieszaj i dopraw.
4. SAŁATKA Z KALAFIOREM - Składniki: 1 kalafior; 3 ogórki korniszony; 3 jaja; 3 pomidory; 1/2 słoiczka czarnych oliwek; 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 pęczka natki pietruszki; 2-3 łyżki pikantnego keczupu; 1/2 słoiczka majonezu; sól i pieprz do smaku. Wykonanie: kalafior ugotować i podzielić na różyczki. Ugotowane jajka pokroić w kostkę, podobnie jak ogórki i pomidory. Oliwki pokroić w plasterki. Pietruszkę i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z keczupem i majonezem, doprawić do smaku.
Smacznego!
P.S. Sałatki z kalafiorem są najsmaczniejsze, gdy nie jest on rozgotowany. Najlepiej więc wrzucić już rozdrobniony na różyczki kalafior na osolony wrzątek i tylko trochę go zblanszować lub gotować tylko kilka minut.