• Wtorek, 3 grudnia 2024

    imieniny: Franciszka, Ksawerego, Kasjana

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Letnie sałatki

Wtorek, 27 maja 2014 (06:05)

        Teraz, kiedy stoimy u progu lata a natura już zaczęła obdarzać nas obfitością plonów, grzechem byłoby nie korzystać z tych darów. Nigdy wszelkiego rodzaju sałatki nie będą tak smaczne jak latem, kiedy warzywa ogrzane słońcem i podlane deszczem mogą trafiać na nasze stoły prosto z zagonów. Zatem jedzmy jak najwięcej sałatek! Praktycznie możemy łączyć ze sobą wszystko: zieleninę, warzywa, zioła w dowolnych ilościach, w takich kompozycjach jakie najbardziej lubimy - do tego dodajmy trochę oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu oraz szczyptę cukru do smaku i sałatka gotowa!

        Dla tych jednak, którzy nie mają jeszcze odwagi eksperymentować samodzielnie, podaję kilka gotowych przepisów.

1. ZIELONA SAŁATA PO NICEJSKU - Składniki: duża główka zielonej sałaty; 3-4 ugotowane ziemniaki; 2 jajka na twardo pokrojone w ćwiartki; 2-3 pomidory; mały ogórek; 1/2 ugotowanego kalafiora; 3 łyżki oliwy; łyżka soku z cytryny; 2 łyżki posiekanej zieleniny (tymianek, oregano, natka pietruszki); po szczypcie soli i cukru. Wykonanie: sałatę umyć, podzielić na liście i dokładnie osuszyć. Ziemniaki, pomidory, ogórek pokroić w plasterki (jajka w ćwiartki), kalafior podzielić na różyczki. Z oliwy i soku z cytryny przyrządzić sos doprawiając go solą i cukrem. W dużej salaterce (najlepiej szklanej), ułożyć luźno sałatę i pozostałe składniki. Posypać zieleniną. Podać jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Już przy stole polać sosem i delikatnie wymieszać.

2. ZIELONA SAŁATA - Składniki: główka sałaty lodowej; 3 łyżki oliwy; 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego; łyżeczka musztardy; sól; biały pieprz; cukier; natka pietruszki. Wykonanie: sałatę umyć, oczyścić, podzielić na liście, osuszyć. Porozrywać (bez użycia noża) na kawałki. Ułożyć w salaterce. Połączyć składniki sosu, rozcierając najpierw musztardę ze szczyptą soli, pieprzu i cukru oraz sokiem z cytryny. Gdy powstanie gładka masa, dolewać oliwę, mieszając. Na końcu dodać posiekaną natkę. Polać sałatę i wymieszać już przy stole, by liście pozostały niezwiędnięte i chrupkie. Podawać jako dodatek do każdego mięsa, drobiu czy ryb.

3.POMIDOROWY WINEGRET - Składniki: 2 pomidory; ząbek czosnku; 2 dymki z zieleniną; 1/2 pęczka pietruszki; 3 łyżki oliwy; łyżeczkę niezbyt ostrej musztardy; 4 łyżki octu z białego wina; sól, pieprz i cukier do smaku. Wykonanie: pomidory sparz, obierz, usuń pestki, miąższ drobno pokrój. Posiekaj czosnek, pietruszkę i dymkę razem z zieleniną. Wrzuć do miski i odstaw. W drugiej dokładnie wymieszaj oliwę, musztardę i ocet. Zalej pomidory z dodatkami, wymieszaj i dopraw.

4. SAŁATKA Z KALAFIOREM - Składniki: 1 kalafior; 3 ogórki korniszony; 3 jaja; 3 pomidory; 1/2 słoiczka czarnych oliwek; 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 pęczka natki pietruszki; 2-3 łyżki pikantnego keczupu; 1/2 słoiczka majonezu; sól i pieprz do smaku. Wykonanie: kalafior ugotować i podzielić na różyczki. Ugotowane jajka pokroić w kostkę, podobnie jak ogórki i pomidory. Oliwki pokroić w plasterki. Pietruszkę i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z keczupem i majonezem, doprawić do smaku.

                                                           Smacznego!

P.S. Sałatki z kalafiorem są najsmaczniejsze, gdy nie jest on rozgotowany. Najlepiej więc wrzucić już rozdrobniony na różyczki kalafior na osolony wrzątek i tylko trochę go zblanszować lub gotować tylko kilka minut.

 


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)