• Wtorek, 12 listopada 2024

    imieniny: Renaty, Witolda, Jozafata

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 8 kwietnia 2016 (10:47)

        W Niedzielę Miłosierdzia zakończyła się oktawa świąt wielkanocnych. Zaproponowane w marcowych "Poradach Kulinarnych" w Radiu Maryja potrawy, mogą nie tylko uświetniać świąteczny stół. Są także dobrą propozycją na niedzielny obiad, podwieczorek czy spotkanie z przyjaciółmi. Przytoczę więc najciekawsze z propozycji oraz te, o których powtórzenie najczęściej prosili słuchacze RM.

1. ZUPA Z JARMUŻU Z PULPECIKAMI /propozycja s. Teresy/

    SKŁADNIKI:20 dkg jarmużu; 30 dkg mięsa drobiowego; 1marchewka; 1 pietruszka; kawałek selera i pora; ziele angielski; liść laurowy; lubczyk; 2,5 l. wody. NA PULPETY: 1/2 szkl. ugotowanego ryżu; 1 jajko; 1 cebulka; po 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego; kurkumy; kardamonu; pieprzu; mięso ugotowane z rosołu. WYKONANIE: z warzyw, wody, przypraw, mięsa ugotować rosół. Jarmuż myjemy, odrzucamy grubą łodygę a liście sparzamy. Ugotowany rosół przecedzamy, zagotowujemy ponownie. Wrzucamy do rosołu jarmuż i starte na tarce ugotowane warzywa. Przygotowujemy pulpety. Mięso z rosołu mielimy, mieszamy z jajkiem, posiekaną cebulką i przyprawami. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i wrzucamy na gotujący rosół. Można dodać do zupy odrobinę śmietany.

2. SOS CHRZANOWY DO BIAŁEJ KIEŁBASY LUB ZIMNYCH MIĘS /s. Faustyna/

   SKŁADNIKI: 5 łyżek chrzanu tartego ( można użyć też chrzan ze słoiczka, ale lepszy jest świeżo utarty); 3 łyżki jogurtu naturalnego; 3 łyżki majonezu; 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę; 1/2 jabłka; 1 mała cebula; sól i pieprz mielony do smaku. WYKONANIE: jabłko obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami, dodajemy  posiekaną cebulkę i mieszamy z resztą składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce.

3. PIERSI Z KACZKI Z JABŁKAMI /s. Faustyna/ 

    SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kaczki; 2 pomarańcze; 1 cebula; 2 ząbki czosnku; 2 soczyste jabłka; 10 dkg masła; pieprz; sól; majeranek lub tymianek. WYKONANIE: piersi z kaczki myjemy, osuszamy, nacinamy od strony skóry (w kratkę, do głębokości mięsa). Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, przeciśniętym czosnkiem. Skrapiamy olejem lub oliwą - odstawiamy na noc do lodówki. Mięso kładziemy na suchą i zimną patelnię od str. skóry - smażymy ok. 10 min. na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił, przekręcamy na drugą stronę i jeszcze ok. 2 min. smażymy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy sokiem z połowy pomarańczy, wkładamy na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Na patelnię z tłuszczem kładziemy pokrojoną w paski cebulę, pokrojone na ósemki jabłka. Smażymy. Dodajemy sok z drugiej pomarańczy, dusimy ok. 5 min., tak, aby jabłka się nie rozsypały. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone mięso kroimy w plastry, polewamy sosem, obkładamy jabłkami, podajemy z ziemniakami z wody lub pieczywem.

4. SAŁATKA WARZYWNA PRZEKŁADANA /propozycja p. Krystyny z Jarosławca/

   SKŁADNIKI: po 1 pęczku: zielonej pietruszki, koperku, szczypioru; 1 kiszony ogórek; majonez; 3 średnie ziemniaki; 3 średnie buraki;3 marchwie/stara marchew ugotowana, jeśli młoda to surowa - starta na tarce/; ugotowane na twardo 1-2 jajka. WYKONANIE: zieleninę drobno posiekać, ogórka drobno pokroić - wszystko wymieszać z majonezem. Ziemniaki i buraki ugotowane w mundurkach obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Tak samo ugotowaną marchew. Młodą marchewkę surową zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Starte ziemniaki ułożyć na talerzu, przełożyć zieleniną wymieszaną z majonezem i ogórkiem. Następnie na to zetrzeć buraczki - przełożyć zieleniną. Na to marchewkę. Na wierzch ugotowane jajko też starte na grubych oczkach.

5. BABKA ORZECHOWA /s. Faustyna/

    SKŁADNIKI: 250 g masła; 4 jajka; 250g cukru; 1 cukier wanilinowy; 150 g mąki pszennej; 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 200g zmielonych włoskich orzechów. WYKONANIE: masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodajemy zmielone orzechy i obie mąki z proszkiem - delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę, delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy do natłuszczonej foremki, pieczemy w temperaturze 170 st. C  ok. 50 - 60 min./ do  suchego patyczka/.

6. ROGALIKI A LA FRANCUSKIE /propozycja p.Heleny z Krakowa/

     SKŁADNIKI: 2,5 szkl. mąki pszennej; 250 g margaryny lub masła; 1 pojemniczek serka homogenizowanego. WYKONANIE: z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na duży, cienki placek. Wykrawamy trójkąty, kładziemy nadzienie np.: dżem, marmoladę lub kawałeczki jabłka itp. Zawijamy rożki, przygniatamy. Pieczemy 15-20 min. w 200 -220 st.C. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

 

                                                                   SMACZNEGO!

 

                                                                

 

    


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)