• Sobota, 22 marca 2025

    imieniny: Katarzyny, Bogusława

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Ryby na naszym stole

Piątek, 4 kwietnia 2014 (04:00)

        Wiemy, że ryby są zdrowe i należy je spożywać. Przypomnijmy sobie, dlaczego warto, aby ryby pojawiały się na naszym stole jak najczęściej.

Rybie mięso posiada wiele zalet. Zawiera selen, fosfor, witaminy D3 i A. Dostarcza naszemu organizmowi białko do odbudowy zużytych tkanek i budowy nowych oraz do produkcji hormonów, enzymów, ciał odpornościowych i hemoglobiny. Zawarte w rybach składniki uśmierzają bóle stawów, pomagają pokonać depresję, choroby serca. Doskonale wpływają na proces uczenia się. Dlatego powinniśmy je zjadać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Teraz, kiedy w sklepach możemy zdobyć bez problemu ryby, również świeże: w postaci tuszek, filetów, steków czy też całych okazów, przyrządzenie dobrej potrawy jest łatwe i nie wymaga wiele czasu. Oto kilka propozycji na pyszne dania z ryb.

1. Dorsz zapiekany w ziołowej panierce.

Potrzebne składniki: 2 filety z dorsza; 2 łyżki bułki tartej; 2 łyżki świeżych ziół: szczypiorku, pietruszki, koperku; ząbek czosnku; 2 łyżki oliwy; sól i pieprz do smaku. Wykonanie: zioła posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniutko pokrój. Wymieszaj z oliwą i bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem ( jeśli wcześniej skropiliście filety sokiem z cytryny i posypaliście solą oraz pieprzem to nie trzeba dawać ich już do panierki). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Połóż filety w lekko posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, pokryj warstwą ziół. Piecz 10 - 15 min. 

2. Ryba w sosie śmietanowym.

Składniki: 2-3 filety (łosoś, dorsz lub inna biała ryba); 1 szkl. śmietany ( min. 18%); 1 łyżka ziół prowansalskich; 3 ząbki czosnku; 1 łyżka musztardy; plaster żółtego sera na każdy filet. Wykonanie: filety skrop cytryną, posyp solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, ziołami, musztardą. Sos wylej na ułożone w naczyniu filety. Na każdy filet połóż plaster sera. Zapiekaj 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni C.

3. Łosoś z pikantną salsą owocową.

Składniki: 4 dzwonka łososia; 3 łyżki mąki; 1/2 łyżeczki curry; 1/2 łyżeczki soli; 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia. Na salsę: łyżeczkę posiekanej ostrej papryczki chili; małą czerwoną cebulę; mango; 1/2 małego ananasa; łyżkę miodu; sok z 1/2 cytryny; sok z 1/2 limonki; łyżkę posiekanej natki kolendry; 3 łyżki oliwy; szczyptę chili. Wykonanie: cebulę posiekaj drobno, ananasa i mango obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami salsy i odstaw do lodówki na pół godziny, aby smaki się dobrze "przegryzły". Łososia natrzyj solą, posyp curry i odstaw na 15 min. Obtocz w mące i smaż na oleju lub oliwie po 3 min. z każdej strony. Podawaj natychmiast z ryżem i owocową salsą.

4. Szybki przepis na krakersy z łososiem.

Kilka plastrów cieniutko pokrojonego, wędzonego łososia kładziemy na krakersy. Nakładamy na to masę przygotowaną z białego sera, jogurtu naturalnego i posiekanego koperku.

                                                        Smacznego!

P.S. Panierka z ziół (patrz przepis nr 1) jest doskonała nie tylko do dorsza. Możemy użyć jej do każdej ryby, jaką w danym momencie dysponujemy. Zawsze tak przyrządzona ryba jest pyszna.

 


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)