Blogi

Smak na życie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia 2014 (04:00)Wiemy, że ryby są zdrowe i należy je spożywać. Przypomnijmy sobie, dlaczego warto, aby ryby pojawiały się na naszym stole jak najczęściej.
Rybie mięso posiada wiele zalet. Zawiera selen, fosfor, witaminy D3 i A. Dostarcza naszemu organizmowi białko do odbudowy zużytych tkanek i budowy nowych oraz do produkcji hormonów, enzymów, ciał odpornościowych i hemoglobiny. Zawarte w rybach składniki uśmierzają bóle stawów, pomagają pokonać depresję, choroby serca. Doskonale wpływają na proces uczenia się. Dlatego powinniśmy je zjadać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Teraz, kiedy w sklepach możemy zdobyć bez problemu ryby, również świeże: w postaci tuszek, filetów, steków czy też całych okazów, przyrządzenie dobrej potrawy jest łatwe i nie wymaga wiele czasu. Oto kilka propozycji na pyszne dania z ryb.
1. Dorsz zapiekany w ziołowej panierce.
Potrzebne składniki: 2 filety z dorsza; 2 łyżki bułki tartej; 2 łyżki świeżych ziół: szczypiorku, pietruszki, koperku; ząbek czosnku; 2 łyżki oliwy; sól i pieprz do smaku. Wykonanie: zioła posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniutko pokrój. Wymieszaj z oliwą i bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem ( jeśli wcześniej skropiliście filety sokiem z cytryny i posypaliście solą oraz pieprzem to nie trzeba dawać ich już do panierki). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Połóż filety w lekko posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, pokryj warstwą ziół. Piecz 10 - 15 min.
2. Ryba w sosie śmietanowym.
Składniki: 2-3 filety (łosoś, dorsz lub inna biała ryba); 1 szkl. śmietany ( min. 18%); 1 łyżka ziół prowansalskich; 3 ząbki czosnku; 1 łyżka musztardy; plaster żółtego sera na każdy filet. Wykonanie: filety skrop cytryną, posyp solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, ziołami, musztardą. Sos wylej na ułożone w naczyniu filety. Na każdy filet połóż plaster sera. Zapiekaj 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni C.
3. Łosoś z pikantną salsą owocową.
Składniki: 4 dzwonka łososia; 3 łyżki mąki; 1/2 łyżeczki curry; 1/2 łyżeczki soli; 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia. Na salsę: łyżeczkę posiekanej ostrej papryczki chili; małą czerwoną cebulę; mango; 1/2 małego ananasa; łyżkę miodu; sok z 1/2 cytryny; sok z 1/2 limonki; łyżkę posiekanej natki kolendry; 3 łyżki oliwy; szczyptę chili. Wykonanie: cebulę posiekaj drobno, ananasa i mango obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami salsy i odstaw do lodówki na pół godziny, aby smaki się dobrze "przegryzły". Łososia natrzyj solą, posyp curry i odstaw na 15 min. Obtocz w mące i smaż na oleju lub oliwie po 3 min. z każdej strony. Podawaj natychmiast z ryżem i owocową salsą.
4. Szybki przepis na krakersy z łososiem.
Kilka plastrów cieniutko pokrojonego, wędzonego łososia kładziemy na krakersy. Nakładamy na to masę przygotowaną z białego sera, jogurtu naturalnego i posiekanego koperku.
Smacznego!
P.S. Panierka z ziół (patrz przepis nr 1) jest doskonała nie tylko do dorsza. Możemy użyć jej do każdej ryby, jaką w danym momencie dysponujemy. Zawsze tak przyrządzona ryba jest pyszna.