• Wtorek, 12 listopada 2024

    imieniny: Renaty, Witolda, Jozafata

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

A to klops!

Piątek, 9 października 2015 (03:24)

        Minęło upalne i suche lato, złota polska jesień też już coraz chłodniejsza, nasz organizm domaga się bardziej energetycznego pożywienia. Dzisiaj proponuję więc popularnego klopsa właśnie! 

Mielone wcina cały świat, a co kraj to obyczaj - inne przepisy, przyprawy i dodatki.Często łatwe i szybkie w przygotowaniu, chętnie jadane przez dzieci i dorosłych, to przyczyna popularności potraw z mielonego. Od dawna też już mielone przestało być kojarzone tylko z mięsem. Możemy je zrobić prawie ze wszystkiego; są takie klopsy, w których nie ma nawet grama mięsa! Oto kilka propozycji z różnych stron świata.

1. MONACHIJSKIE KLOPSIKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ

     SKŁADNIKI: 1/2 kg mielonej cielęciny (lub innego mięsa); sucha bułka; szalotka; 3 gałązki natki pietruszki; łyżkę musztardy; jajko; olej lub oliwę do smażenia; sól i pieprz do smaku. Na kapustę: 800 g kiszonej kapusty; cebulę; 2 łyżki smalcu; liść laurowy; 4 ziarenka jałowca; 1/2 szklanki białego wina; 1/2 szklanki bulionu wołowego; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: cebulę pokrój w piórka, wrzuć na rozgrzany w dużym garnku smalec i przesmaż, aż zmięknie. Dodaj kapustę, smaż chwilę razem. Wrzuć przyprawy, wlej wino i bulion. Przykryj i gotuj około godziny. Dopraw solą i pieprzem. Bułkę namocz w mleku lub wodzie, szalotkę posiekaj, przesmaż na odrobinie oleju. Dodaj do mielonego mięsa razem z posiekaną natką pietruszki, jajkiem, musztardą i odciśniętą bułką. Wyrób masę ręką, dopraw. Uformuj kotleciki i smaż na oleju na złoto. Zmniejsz płomień, podlej odrobiną wody, przykryj i gotuj 5 minut. Rozłóż na talerze kapustę, na niej klopsiki.

2. PULPETY MIĘSNO-BROKUŁOWE

     SKŁADNIKI: 500 g mielonego mięsa; 1 brokuł; 1-2 jajka; majeranek; słodka papryka w proszku; sól i pieprz do smaku;ok. 1 litra wywaru warzywnego, ewentualnie 1 kostka rosołowa. WYKONANIE: do miski przełożyć mielone mięso. Brokuł opłukać i 1/2 drobno pokroić. Do mięsa dodać pokrojony brokuł, jajko i przyprawy. Wszystko wymieszać i uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Do garnka wlać wywar (lub ok. litra zagotowanej wody z rozpuszczoną w niej kostką rosołową). Do wrzącego bulionu włożyć pulpeciki i pozostały brokuł pokrojony na kawałki. Gotować ok. 20 min. pod przykryciem na średnim ogniu. Pulpeciki delikatnie wyjąć z garnka. Wywar z brokułem lekko ostudzić i zmiksować. Do sosu można dodać śmietanę, ale niekoniecznie. Do zielonego sosu przełożyć pulpeciki. Razem podgrzać i podawać na gorąco.

3. RYŻOWE KLOPSIKI ZE SZPINAKIEM

     SKŁADNIKI: szklanka ryżu arborio; 2 cebule dymki; 2 łyżki masła; 3 łyżki białego wina; 4 szklanki bulionu warzywnego; 2 duże garści szpinaku; jajo; 5 łyżek mąki; 5 łyżek bułki tartej; sól i pieprz do smaku; olej do głębokiego smażenia. Na dip: duże opakowanie jogurtu naturalnego; ząbek czosnku; garść świeżych ziół (pietruszkę, koperek, szczypiorek); sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: w dużym garnku rozgrzej masło, wrzuć ryż i smaż na małym ogniu, aż ziarenka staną się lekko przezroczyste. Wlej wino, zamieszaj i gotuj dopóki nie odparuje. Stopniowo dolewaj gorący bulion, zamieszaj i poczekaj aż odparuje. Powtarzaj do czasu, gdy ryż będzie ugotowany al dente - około kwadransa. Na patelni zagrzej odrobinę masła, wrzuć posiekany szpinak, smaż kilka minut, aż zmięknie, a woda odparuje. Dodaj do ryżu razem z posiekaną drobno dymką i odstaw do ostygnięcia. Formuj nieduże kulki, obtaczaj w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż w rozgrzanym oleju przez 4 minuty, by kuleczki były złociste. Osącz i trzymaj w cieple. Jogurt wymieszaj z posiekanymi ziołami i roztartym ząbkiem czosnku. Dopraw, podawaj z kuleczkami.

4. KOTLECIKI Z BAKŁAŻANA

     SKŁADNIKI: mały bakłażan; szklanka kaszy bulgur; łyżka oliwy; 2 szalotki; łyżeczka mielonego kminu rzymskiego; duża szczypta gałki muszkatołowej; garstka świeżej mięty; 3 ząbki czosnku; sól i pieprz do smaku; oliwa do smażenia. WYKONANIE: bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bakłażana pokrój w plastry, wrzuć do cedzaka, posyp solą i odstaw na pół godziny. Wytrzyj papierowym ręcznikiem, pokrój w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj bakłażana i smaż kwadrans, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie się rozpadać, a płyn odparuje. Wrzuć przyprawy i posiekaną miętę oraz kaszę. Zamieszaj i ostudź. Mokrymi rękami formuj niewielkie kotleciki i smaż na oliwie na złoto. Podawaj gorące.

5. RYBNE KLOPSIKI PO TAJSKU

     SKŁADNIKI: 3 filety z dorsza; 4 łyżki mąki ryżowej; łyżkę sosu rybnego; garść fasolki szparagowej; 2 cebulki dymki; 1/2 pęczka kolendry; pół czerwonej papryczki chili; jajko; łyżeczkę pasty z czerwonego chili; 2 limonki; 4 łyżki oleju; sól i pieprz do smaku. Na dip: marchewkę, ogórka wężowego; garstkę orzeszków ziemnych; 1/2 szklanki brązowego cukru; 1/2 szklanki białego octu winnego; 2 łyżki sosu rybnego; czerwoną papryczkę chili. WYKONANIE: dorsza posiekaj, wymieszaj z mąką i sosem rybnym, wyrób. Fasolkę szparagową ugotuj (6 min.), ostudź i pokrój w plasterki, dymkę w krążki, a kolendrę i chili posiekaj. Dodaj wszystko do ryby razem z rozkłóconym jajkiem. Dopraw pieprzem, solą i pastą chili, wyrób i uformuj małe kulki. Rozgrzej olej w woku i smaż na złoty kolor. Osącz. Zrób dip. Marchew i ogórka (bez nasion) pokrój w drobną kostkę. Orzeszki upraż, posiekaj. Cukier rozpuść w 1/2 szkl. wody, dodaj ocet, sos rybny, posiekane (bez nasion) chili. Zagotuj, dodaj marchewkę, ogórka i orzechy. Odstaw do ostygnięcia. Serwuj z klopsikami.

 

                                                                                        SMACZNEGO!

 

P.S. Przypominam o tym, że nie musimy sztywno trzymać się przepisu. Jeśli nie mamy danego produktu lub nie lubimy któregoś ze składników, możemy go wymienić na inny. Ważne jest zachowanie proporcji pomiędzy składnikami. A reszta zależy zawsze od naszej inwencji, upodobań smakowych i odrobiny fantazji. Życzę udanych eksperymentów!

 

 

 

 

 

 

 


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)