• Wtorek, 18 marca 2025

    imieniny: Cyryla, Edwarda, Narcyza

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Maj pachnący ziołami

Piątek, 9 maja 2014 (01:25)

        Nareszcie nadszedł piękny miesiąc maj! Wszystko wokół pachnie, zielenieje, rozwija się, kwitnie... Teraz jest właśnie ten moment, kiedy możemy zakładać nasze ziołowe ogródki. W sklepach ogrodniczych, na targach czy u zaprzyjaźnionych działkowiczów możemy nabyć sadzonki ziół. Jeśli mamy ogródki - załóżmy ziołową grządkę (wiele ziół przetrwa w naszym klimacie np.oregano, mięta, tymianek - będą na lata). Jeżeli nie mamy ogródka, możemy rozstawić donice i skrzynki na balkonach czy zewnętrznych parapetach okien. Wystarczy słońce, powietrze, woda - całe lato nie tylko będą pięknie pachnieć, ale również ubogacać smaki naszych potraw. Te na balkonie i oknie niestety nie przezimują, ale przez wiele tygodni będą cieszyć nasze oczy i podniebienie. Zachęcam więc gorąco do tej inwestycji.

        W maju tradycyjnie już rozpoczyna się czas grillowania. Oto kilka propozycji na pyszne  potrawy. Im więcej dodamy do nich świeżych ziół, tym bardziej będą aromatyczne i ciekawe w smaku.

1.PIERŚ KURCZAKA W BOCZKU Z ROZMARYNEM

   Potrzebne produkty: duża pierś (filet) kurczaka; łyżeczka granulowanego czosnku; 4 gałązki rozmarynu; 4 cienkie plastry boczku; sól i pieprz do smaku. Wykonanie: każdą pierś przekrój wzdłuż na pół. Oprósz czosnkiem, solą i pieprzem, odstaw na kwadrans. Na każdym kawałku mięsa połóż gałązkę rozmarynu, zawiń plastrem boczku i zepnij wykałaczką. Grilluj po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zrumieni. Podawaj z zieloną sałatą i pieczywem lub jak wolisz.

2. GRILLOWANY ŁOSOŚ

    Produkty: filet z łososia pokrojony na kilka kawałków; cytryna; zielony koperek; ząbki czosnku (niekoniecznie); kawałeczki masła; sól i pieprz do smaku; folia aluminiowa. Wykonanie: filet kroimy na tyle porcji ile potrzebujemy. Posypujemy solą i pieprzem do smaku, skrapiamy cytryną. Odstawiamy. Przygotowujemy tyle kawałków folii, ile mamy porcji ryby.Na każdym kawałku folii kładziemy porcję ryby. Na rybie układamy kilka gałązek koperku, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, plaster cytryny i kilka wiórków masła. Zawijamy szczelnie, tak aby soki nie wypłynęły w czasie pieczenia. Grillujemy z każdej strony od 5 - 10 min.(w zależności od tego jak gruby jest kawałek ryby). Po zdjęciu z grilla delikatnie rozwijamy folię i wymieniamy wypieczony plaster cytryny na świeży ( będzie estetyczniej wyglądał i jeszcze będzie można go wycisnąć na rybkę).

3. SZASZŁYKI DROBIOWO-WARZYWNE

    Produkty: filety z piersi kurczaka; zioła jakie lubimy; słodka lub ostra papryka w proszku; sól i pieprz do smaku; oliwa z oliwek; trochę białego wytrawnego wina lub biały ocet winny; kolorowe strąki papryki; małe cebulki; pieczarki; cukinia (lub takie warzywa jakie w danej chwili mamy lub na jakie mamy ochotę). Wykonanie: mięso kroimy na kawałki takiej wielkości, aby dobrze nadziewały się na patyczki do szaszłyków i tak samo warzywa (nieduże cebulki kroimy na pół a kapelusze oczyszczonych pieczarek nadziewamy w całości). Pokrojone mięso solimy, posypujemy pieprzem i sypką papryką. Dodajemy drobno posiekane zioła lub obrane z gałązek listki tymianku czy rozmarynu.Zalewamy kilkoma łyżkami oliwy i 1/2 szklanki wina lub 2-3 łyżkami octu winnego. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na jedną godzinę, tak aby smaki dobrze się przeniknęły. Kawałki mięsa nadziewamy na przemian z kawałkami warzyw. Grillujemy kilka lub kilkanaście minut, tak aby mięso się ładnie zrumieniło ale warzywa nie przypaliły ( trzeba szaszłyki często obracać).

                                                              SMACZNEGO!

P.S. Zawijając produkt do grillowania w folię aluminiową, pamiętajmy aby zawsze świecąca strona była wewnątrz zawiniątka a matowa na zewnątrz.

 


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)