Blogi

Smak na życie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja 2014 (01:25)Nareszcie nadszedł piękny miesiąc maj! Wszystko wokół pachnie, zielenieje, rozwija się, kwitnie... Teraz jest właśnie ten moment, kiedy możemy zakładać nasze ziołowe ogródki. W sklepach ogrodniczych, na targach czy u zaprzyjaźnionych działkowiczów możemy nabyć sadzonki ziół. Jeśli mamy ogródki - załóżmy ziołową grządkę (wiele ziół przetrwa w naszym klimacie np.oregano, mięta, tymianek - będą na lata). Jeżeli nie mamy ogródka, możemy rozstawić donice i skrzynki na balkonach czy zewnętrznych parapetach okien. Wystarczy słońce, powietrze, woda - całe lato nie tylko będą pięknie pachnieć, ale również ubogacać smaki naszych potraw. Te na balkonie i oknie niestety nie przezimują, ale przez wiele tygodni będą cieszyć nasze oczy i podniebienie. Zachęcam więc gorąco do tej inwestycji.
W maju tradycyjnie już rozpoczyna się czas grillowania. Oto kilka propozycji na pyszne potrawy. Im więcej dodamy do nich świeżych ziół, tym bardziej będą aromatyczne i ciekawe w smaku.
1.PIERŚ KURCZAKA W BOCZKU Z ROZMARYNEM
Potrzebne produkty: duża pierś (filet) kurczaka; łyżeczka granulowanego czosnku; 4 gałązki rozmarynu; 4 cienkie plastry boczku; sól i pieprz do smaku. Wykonanie: każdą pierś przekrój wzdłuż na pół. Oprósz czosnkiem, solą i pieprzem, odstaw na kwadrans. Na każdym kawałku mięsa połóż gałązkę rozmarynu, zawiń plastrem boczku i zepnij wykałaczką. Grilluj po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zrumieni. Podawaj z zieloną sałatą i pieczywem lub jak wolisz.
2. GRILLOWANY ŁOSOŚ
Produkty: filet z łososia pokrojony na kilka kawałków; cytryna; zielony koperek; ząbki czosnku (niekoniecznie); kawałeczki masła; sól i pieprz do smaku; folia aluminiowa. Wykonanie: filet kroimy na tyle porcji ile potrzebujemy. Posypujemy solą i pieprzem do smaku, skrapiamy cytryną. Odstawiamy. Przygotowujemy tyle kawałków folii, ile mamy porcji ryby.Na każdym kawałku folii kładziemy porcję ryby. Na rybie układamy kilka gałązek koperku, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, plaster cytryny i kilka wiórków masła. Zawijamy szczelnie, tak aby soki nie wypłynęły w czasie pieczenia. Grillujemy z każdej strony od 5 - 10 min.(w zależności od tego jak gruby jest kawałek ryby). Po zdjęciu z grilla delikatnie rozwijamy folię i wymieniamy wypieczony plaster cytryny na świeży ( będzie estetyczniej wyglądał i jeszcze będzie można go wycisnąć na rybkę).
3. SZASZŁYKI DROBIOWO-WARZYWNE
Produkty: filety z piersi kurczaka; zioła jakie lubimy; słodka lub ostra papryka w proszku; sól i pieprz do smaku; oliwa z oliwek; trochę białego wytrawnego wina lub biały ocet winny; kolorowe strąki papryki; małe cebulki; pieczarki; cukinia (lub takie warzywa jakie w danej chwili mamy lub na jakie mamy ochotę). Wykonanie: mięso kroimy na kawałki takiej wielkości, aby dobrze nadziewały się na patyczki do szaszłyków i tak samo warzywa (nieduże cebulki kroimy na pół a kapelusze oczyszczonych pieczarek nadziewamy w całości). Pokrojone mięso solimy, posypujemy pieprzem i sypką papryką. Dodajemy drobno posiekane zioła lub obrane z gałązek listki tymianku czy rozmarynu.Zalewamy kilkoma łyżkami oliwy i 1/2 szklanki wina lub 2-3 łyżkami octu winnego. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na jedną godzinę, tak aby smaki dobrze się przeniknęły. Kawałki mięsa nadziewamy na przemian z kawałkami warzyw. Grillujemy kilka lub kilkanaście minut, tak aby mięso się ładnie zrumieniło ale warzywa nie przypaliły ( trzeba szaszłyki często obracać).
SMACZNEGO!
P.S. Zawijając produkt do grillowania w folię aluminiową, pamiętajmy aby zawsze świecąca strona była wewnątrz zawiniątka a matowa na zewnątrz.