• Wtorek, 12 listopada 2024

    imieniny: Renaty, Witolda, Jozafata

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Sobota, 5 października 2013 (08:37)

        Zupy to ważny element naszych posiłków. Niestety często o tym zapominamy. Odpowiednio przygotowana zupa jest niskokaloryczna, dostarcza organizmowi błonnika, potasu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B, witaminy E oraz beta-karotenu, a także płynu. Poza tym zjadając zupę zaspokajamy pierwszy głód, dzięki czemu nasz organizm nie będzie domagał się ogromnej porcji drugiego dania. W konsekwencji zjemy sycący obiad, z mniejszą dawką kalorii. W upalne lato jedzmy zupy owocowe i warzywne chłodniki. Jesienią niech będą to zupy grzybowe, dyniowe i ziemniaczane. Zimą rozgrzeje nas dymiący talerz kapuśniaku, fasolowa, grochówka. Wiosną z pewnością ucieszy nas wywar ze świeżych warzyw. Jest jesień, a zatem kilka propozycji na pyszne, kolorowe, rozgrzewające jesienne zupy.

1. Zupa chrzanowo-ziemniaczana: 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego; 5 ziemniaków; cebulę; 2 ząbki czosnku; łyżkę masła; 2 łyżki chrzanu ze słoika; opakowanie kwaśnej śmietany; 1/2 łyżeczki majeranku; sól i pieprz do smaku. Wykonanie jest następujące: ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle w dużym garnku 15 min. Następnie wlewamy bulion, doprawiamy majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na tarce ścieramy cebulę, dodajemy do zupy. Gotujemy 15 min, aż ziemniaki będą miękkie. W miseczce mieszamy chrzan ze śmietaną i zabielamy zupę. Doprawiamy, możemy posypać natką pietruszki i natychmiast podajemy.

2. Zupa z cukini z parmezanem: 4 średnie cukinie; 4 łyżki oliwy; 1/2 główki czosnku; 1/2 opakowania śmietany; garstkę bazylii, garstkę natki pietruszki; 4 łyżki utartego parmezanu; 3 szklanki bulionu z kurczaka; kilka listków rukoli do ozdoby; sól i pieprz do smaku. Wyk.: cukinie kroimy w cienkie półplasterki, czosnek siekamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cukinie i czosnek. Dusimy na małym ogniu ok 10 min. aż zmiękną. Pod koniec dodajemy bazylię.  Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 8 min. Trzy czwarte zupy odlewamy i miksujemy na gładko. Mieszamy z resztą zupy, dodajemy posiekaną natkę, śmietanę, parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną odrobiną parmezanu i przybraną rukolą.

3. Zupa z papryką i kolendrą: 2 czerwone papryki; 2 puszki fasoli czerwonej kidney; 800 ml bulionu warzywnego; 2 cebule; 2 ząbki czosnku; sól, pieprz kajeński do smaku; łyżkę curry; łyżeczkę tabasco; 200 ml śmietany 30%; pęczek kolendry; łyżkę oliwy. Wyk.: cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oliwie. Paprykę pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i zalej bulionem. Dopraw w/w przyprawami, gotuj przez 10 min. Fasolę dodaj do zupy razem ze śmietaną. Gotuj przez 4 min. Podawaj udekorowaną kolendrą. Smacznego!

P.S. Jest teraz dostępna żurawina, warto więc zrobić jej odrobinę do świątecznych mięs. Oto prosty i szybki w wykonaniu przepis na żurawinę do mięsa: 1kg żurawin; 1/2 kg cukru; szklanka wody; płaska łyżeczka sproszkowanego cynamonu; można dodać kilka jabłek lub twardych ulęgałek. Wykonanie bardzo łatwe. Oczyszczone owoce wrzucamy do syropu z wody i cukru (jabłka lub gruszki pokrojone w kostkę), doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. To samo robimy następnego dnia. Słoiki zamykamy na gorąco i ustawiamy dnem do góry. Gotowe!                       

 


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)