Blogi
Smak na życie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego 2016 (06:34)Minął szybko tegoroczny karnawał, jutro już Popielec - pierwszy dzień Wielkiego Postu. W polskiej - ale nie tylko - tradycji, w ten dzień ścisłego postu, kiedy tylko jeden posiłek zjadamy do syta, na naszych stołach niepodzielnie króluje śledź. Są jednak osoby, które po prostu nie lubią tej ryby o bardzo specyficznym smaku. A zatem jeśli nie śledź to co? To właśnie dla śledziowych "niejadków" wyszukałam kilka innych propozycji, które są dobrą alternatywą dla śledzia nie tylko na postne dni.
1. FILETY Z PSTRĄGA Z SOSEM ŚMIETANOWYM
SKŁADNIKI: 1 łyżka różowego pieprzu; 4 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy; 4 filety z pstrąga (po ok. 200g); 4 łyżki śmietany 18%; 1 szalotka; 1 łyżka soku z cytryny; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni C (z termoobiegiem wystarczy 200 st.C). Różowy pieprz rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z dwiema łyżkami musztardy. Mieszanką smarujemy filety z pstrąga. Układamy rybę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 10-15 min.(w zależności od grubości filetów). W tym czasie mieszamy śmietanę i pozostałe 2 łyżki musztardy. Dodajemy posiekaną drobno szalotkę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos podajemy w sosjerce jako dodatek do upieczonej ryby.
2. TUŃCZYK Z KOLOROWĄ FASOLĄ
SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w oleju; 1/2 puszki czerwonej fasoli; 1/2 puszki białej fasoli; 3 ogórki kiszone; 1 dymka ze szczypiorem; 2 łyżki majonezu; 2 łyżki jogurtu naturalnego; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: fasolę dokładnie odsącz. Tuńczyka rozdrobnij widelcem. Ogórki kiszone i dymkę pokrój w kostkę, szczypior posiekaj. Wymieszaj w misce składniki, dodaj majonez i jogurt, dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj sałatkę i schłodź w lodówce.
3. SAŁATKA Z AWOKADO I TUŃCZYKIEM
SKŁADNIKI: 2 dojrzałe awokado; 4 pomidory; 2 puszki tuńczyka w zalewie; 1 pęczek natki pietruszki; 1 cytryna; olej rzepakowy lub oliwa; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: tuńczyka odsącz z zalewy. Awokado obierz, pokrój na ćwiartki i skrop natychmiast sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Umyte pomidory pokrój w ósemki, natkę posiekaj. Do 4 miseczek rozłóż po osiem kawałków pomidora, ćwiartki awokado i kawałki tuńczyka. Posyp posiekaną natką, dopraw solą i pieprzem do smaku i skrop olejem. Podawaj od razu.
4. SAŁATKA POMIDOROWO-MAKRELOWA
SKŁADNIKI: 2 pomidory; 1 wędzona makrela; 3 jajka; pęczek szczypiorku; 2 łyżki musztardy; bazylia; pieprz. WYKONANIE: pomidory opłukać i pokroić w kostkę. Wędzoną makrelę dokładnie oczyścić z ości. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić. Do miski przełożyć pomidory, makrelę, jajka i szczypiorek. Następnie dodać musztardę, bazylię i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 20 min.
5. GOTOWANY ŁOSOŚ Z SOSEM JOGURTOWYM
SKŁADNIKI: 600 g surowego łososia ze skórą; 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego; 1 łyżka posiekanego koperku; 1 limonka lub cytryna. SOS: 200g gęstego jogurtu naturalnego; 4 łyżki kaparów w zalewie; 1 łyżka posiekanego szczypiorku. WYKONANIE: łososia oczyścić i umyć, nie usuwając skóry. Podzielić na porcje. Podgrzać bulion w takiej wielkości garnku, aby można było włożyć do niego łososia (każdy kawałek osobno, tak aby nie leżał jeden na drugim). Gdy bulion zacznie wrzeć, wkładamy do niego łososia, przykrywamy garnek pokrywą, wyłączamy ogień i odstawiamy na ok. 20 min. Po tym czasie delikatnie, żeby się nie rozpadła, wyjmujemy rybę z garnka i przekładamy na talerz. Studzimy. Przygotowujemy sos: kapary siekamy, mieszamy z jogurtem i szczypiorkiem.
6. DUSZONY DORSZ
SKŁADNIKI: 800 g filetów z dorsza; 600 g ziemniaków; cytryna; duży ogórek sałatkowy; czerwona cebula; 2 łyżki octu; sól,pieprz i cukier do smaku; 2 łyżki oleju; 3 łyżki oliwy z oliwek; 50 ml mleka; gałka muszkatołowa; po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku; 2 łyżki masła. WYKONANIE: ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Cytrynę polej wrzątkiem, wymyj, wytrzyj do sucha, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Filety z dorsza opłucz, osusz, pokrój na cztery porcje i skrop sokiem z cytryny. Ogórek umyj, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i posiekaj. Sól utrzyj z octem, pieprzem i cukrem, dolej 2 łyżki oleju i ubij trzepaczką sos. Ogórki wymieszaj z cebulą. Skrop przygotowanym sosem. Natkę i koperek opłucz, osusz, posiekaj i wymieszaj ze skórką cytrynową. Rybę oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą. Owiń folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. przez 25 min. Ziemniaki odcedź, ubij tłuczkiem z dodatkiem mleka, masła, gałki muszkatołowej, szczypty soli i pieprzu. Rybę posyp ziołami ze skórką cytrynową. Ułóż na sałatce z ogórków. Podawaj z puree ziemniaczanym.
Dla osób, które z różnych powodów nie jadają ryb bardzo dobrą postną potrawą są zapiekane ziemniaki.
7. ZAPIEKANE ZIEMNIAKI
SKŁADNIKI: 6 dużych ziemniaków; 6 ząbków czosnku; 2 szalotki; 300 ml mleka; 300 ml śmietany kremówki; 10 dkg żółtego sera; ser mozzarella; świeży tymianek; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: ziemniaki obrać, pokroić w talarki, wrzucić do rondla, po czym zalać mlekiem i śmietaną. Dorzucić posiekany czosnek i szalotkę. Całość gotować na małym ogniu 10 min (od czasu do czasu zamieszać). Zawartość rondla odsączyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Całość posypać kawałkami żółtego sera i mozzarellą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Zapiekać 10-12 min. Posypać przed podaniem świeżym tymiankiem.
SMACZNEGO!
P.S. Pamiętajmy o tym , że cytrusy przyjeżdżają do nas z daleka. Są pryskane chemią, aby szybko się nie psuły. Koniecznie przed użyciem należy je sparzyć wrzątkiem a potem umyć szczoteczką pod bieżącą ciepłą wodą, najlepiej z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Dopiero po takim zabiegu owoce nadają się do użycia. Jeszcze raz też przypominam o tym, abyśmy nie rezygnowali z wykonania potrawy, gdy brakuje nam któregoś ze składników np. szalotki - możemy zastąpić ją zwykłą cebulą itp. Życzę udanych eksperymentów kulinarnych.