• Poniedziałek, 17 marca 2025

    imieniny: Patryka, Zbigniewa, Gertrudy

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Środa, 17 grudnia 2014 (07:17)

        Czas tak szybko mija, że nie zdążyłam obejrzeć się za siebie, a już minęła połowa grudnia. I oto nadszedł czas, w którym nasze myśli koncentrują się na nadchodzących świętach Bożego Narodzenia. A ponieważ są to jedne z najpiękniej, najbardziej rodzinnie obchodzonych świąt, pragniemy, aby były one wyjątkowe. Robimy porządki w naszych sercach... i domach, by zamieszkał w nich Boży Syn... Chcemy dzielić się miłością i radością z najbliższymi, z ludźmi dobrej woli, ze wszystkimi, których postawi na naszej drodze dobry Bóg... Nic więc dziwnego, że chcemy, aby również nasz stół wyglądał wykwintnie i wyjątkowo! Ostatnio panuje moda na gotowanie. Gotują wszyscy i wszędzie... Prawie w każdym dzienniku, w programach telewizyjnych, znajdujemy setki kulinarnych propozycji. Nie będę więc podawać kolejnej wersji przepisu na zupę grzybową czy barszcz z uszkami. Postanowiłam skupić się na świątecznych rarytasach i zaproponować kilka wyjątkowych wypieków. Ale zanim będzie wykwintnie, jedna propozycja dla bardzo zapracowanych. Makowiec jest takim ciastem, które przynajmniej dwa razy w roku uświetnia nasze stoły. Ponieważ jest przy nim sporo pracy, nie zawsze wykonujemy go sami - ulegamy pokusie kupienia gotowego wyrobu. Prosty i łatwy sposób na wykonanie tego ciasta podpowiedziała mi koleżanka. Wykorzystuję do wykonania go gotową masę makową, taką, jaką możemy kupić w puszkach i ciasto z przepisu na rogaliki drożdżowe. Ten makowiec robi się naprawdę szybko i jest bardzo smaczny.

1. MAKOWIEC DLA ZAPRACOWANYCH

    SKŁADNIKI: 10 dkg drożdży; 5 łyżeczek cukru; 10 łyżeczek ciepłej wody lub mleka; 1 kostka tłuszczu (margaryny lub masła - ja biorę pół na pół); 1/2 kg mąki (jeśli ciasto będzie lepkie, dodać jeszcze trochę mąki); gotowa masa makowa ok. 850-900 g. WYKONANIE: drożdże, cukier i wodę lub mleko razem rozmieszać, zostawić chwilę do wyrośnięcia. Na stolnicy lub w dużej misce posiekać tłuszcz razem z mąką. Dodać przygotowane drożdże i wyrabiać wszystko tak jak na drożdżówkę. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, ładnie będzie odchodziło od ręki, posypać stolnicę mąką i rozwałkować dość cienko ciasto. Wyłożyć na nie masę makową, rozsmarować. Ciasto zwinąć w rulon. Piec w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia wąskiej, podłużnej foremce 40-45 min. w temp. 175-180 stopni C.Udekorować według uznania.

2. SERNIK Z PIANKĄ

     SKŁADNIKI: ciasto: 5 łyżek cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 jajko; szczypta soli; 1/2 kostki masła lub innego tł.; 1 szkl. mąki. Masa: 1 kg twarogu; 1 szkl. cukru; 3/4 szkl. oleju; 2 jajka; 4 żółtka; 1 duży budyń; 1/2 litra mleka; cukier waniliowy; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. WYKONANIE: składniki ciasta zagnieść jak na kruche ciasto, wyłożyć na przygotowaną blachę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub bułką tartą). Olej, cukier, jajka utrzeć, dodawać stopniowo zmielony 3- krotnie twaróg. Do puszystej masy dodać wymieszany z zimnym mlekiem budyń - wylać na surowe ciasto. Piec ok. 1 godz. Przed końcem pieczenia (ok. 15 min.) wyłożyć na ciasto ubitą z 4 białek i 1/4 szkl. cukru pianę, ponownie włożyć ciasto do piekarnika i zapiekać, tak aby się lekko zrumieniło.

3. TORT Z TOFFI I GALARETKĄ

     SKŁADNIKI: biszkopt - 4 jajka; 1/2 szkl. mąki tortowej; 1/2 szkl. cukru; 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia. Masa - 1/2 litra kremówki 30%; 2 opakowania śmietan-fiksu; 1 op. cukru waniliowego. Poncz - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej; 1/2 szkl. gorącej wody. Ponadto - puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowy karmel (masa kajmakowa); 30 dkg. okrągłych biszkoptów; puszka brzoskwiń; 2 galaretki brzoskwiniowe; tłuszcz do formy. WYKONANIE: biszkopt - białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier - ubijać, aż piana będzie lśniąca. Dodać żółtka i jeszcze ubijać, następnie dodać proszek do pieczenia wymieszany z mąką - delikatnie wymieszć. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec ok. 25 min. w temp. 170 st.C. Odstawić do wystudzenia. Poncz - kawę rozpuścić w połowie gorącej, przegotowanej szklanki wody, ostudzić, nasączyć ciasto. Karmel - puszkę mleka włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na średnim ogniu 3 godz. Ostudzić, wylać karmel na nasączony biszkopt (jeśli korzystamy z gotowej masy, to tak samo wykładamy ją na nasączony biszkopt). Na karmelu układamy okrągłe biszkopty nasączone resztą ponczu. Śmietana - ubić kremówkę ze śmietan- fiksem i cukrem waniliowym. Wyłożyć na biszkopty. Galaretka i brzoskwinie - galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody - przestudzić. Na kremówce ułożyć osączone, pokrojone w plastry lub kostkę, brzoskwinie, zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej podawać dopiero następnego dnia.

4. TORT ORZECHOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ

     SKŁADNIKI: ciasto - 8 jajek; 25 dkg mielonych orzechów włoskich; 25 dkg cukru pudru; 3 kopiaste łyżki bułki tartej; sok z cytryny. Masa kawowa - 6 żółtek; 25 dkg cukru pudru; 6 łyżek bardzo mocnej kawy oraz 2-3 łyżeczki nescafe; 1 kostka masła; cukier waniliowy; 1 opakowanie śmietany kremówki 30%. WYKONANIE: żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać z mielonymi orzechami, tartą bułką, sokiem z cytryny. Ubić białka na sztywno, znów delikatnie wymieszać wszystko razem. Wlać ciasto do tortownicy. Piec 40 min. w temperaturze 180 st.C z termoobiegiem, lub 200 st.C bez termoobiegu. Ostudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 krążki. Masa kawowa: żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kawę (mocno zaparzoną) i nescafe.Naczynie z masą włożyć do garnka z gorącą wodą i ubijać, aż masa zacznie gęstnieć. Ostudzić (najlepiej w garnku z zimną wodą, dalej ubijając). Kostkę masła utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo do niej dodawać masę z żółtek i cukru, stale mieszając, aż powstanie gęsty, gładki krem. Można dodać 1-2 łyżeczki spirytusu. Jeśli ciasto jest za suche, można przygotować poncz do nasączenia z mocnej herbaty, soku wiśniowego i odrobiny wódki. Przełożyć krążki ciasta masą. Cały tort pokryć bitą śmietaną i dowolnie udekorować. Tort orzechowy można też cały pokryć masą kawową i ozdobić połówkami orzechów włoskich.

 

                                                                                SMACZNEGO!

 

P.S. Podobno, aby masa makowa nie odchodziła od ciasta należy do niej wkruszyć odrobinę drożdży. Wypróbuję w tym roku. Tak czy siak makowiec jest pyszny. Na nadchodzące Święta życzę błogosławieństwa Bożego, wiele ciepła i życzliwości, a także w sercach i domach Wszystkich Państwa - Bożego Pokoju i Radości.


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)