• Wtorek, 12 listopada 2024

    imieniny: Renaty, Witolda, Jozafata

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Rajski owoc - jabłko

Piątek, 12 września 2014 (12:08)

        Jabłko, dla którego człowiek zrezygnował z raju, dziś nie kusi już do grzechu. Ten rumiany, soczysty, słodki owoc jest wielkim przyjacielem serca i dobrego zdrowia. W tym roku jabłka pięknie obrodziły, warto więc jak najlepiej wykorzystać ten dar Boga i natury. Nie namawiam do masowej produkcji przetworów, ale kilka słoiczków, tyle tylko, aby starczyło na potrzeby naszych pociech warto zrobić. Nawet jeśli nie zdecydujemy się na robienie przetworów, jest wiele potraw z jabłek i z dodatkiem jabłek, które teraz, kiedy są świeże i pełne witamin, warto wykorzystać w naszej kuchni. Oto kilka propozycji.

1. MUS JABŁKOWY

    Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka (najlepsze są kwaśne np.antonówka, reneta, ale inne też mogą być) pokroić w kawałki, włożyć do rondla i - polane niewielką ilością wody - dusić na małym ogniu, aż się rozpadną. Wówczas zmiksować je lub przetrzeć przez sito. Przecier dusić dalej, aż zgęstnieje, posłodzić do smaku. Można dodać rodzynki, cynamon lub skórkę startą z cytryny. Gorący przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Mus jabłkowy można jeść na ciepło lub na zimno, wykorzystywać do innych potraw.

2. SZYBKA STRUCLA

    SKŁADNIKI: 1kg kwaśnych jabłek; garść rodzynek; dużą szczyptę cynamonu; 3/4 szklanki bułki tartej; opakowanie ciasta francuskiego; kieliszek rumu; 1/4 kostki masła; 5 łyżek cukru; garść orzechów włoskich. WYKONANIE: jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Orzechy grubo posiekaj. Rozpuść na patelni połowę masła, wrzuć bułkę tartą i przesmaż, aż się zrumieni. Ostudź. W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem, w drugiej zalej rodzynki rumem i odstaw na 1/2 godz. W dużej misce wymieszaj jabłka, rodzynki i cukier z cynamonem. Rozłóż ciasto francuskie na blacie. Posmaruj roztopionym masłem, posyp zrumienioną bułką tartą, a następnie orzechami. Rozłóż jabłka i zawiń ciasto w rulon. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem lub odrobiną mleka. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 1/2 godz. Przed pokrojeniem na porcje ostudź.

3. JABŁKA PIECZONE Z ORZECHAMI

     To dobra propozycja na podwieczorek dla naszych małych smakoszy. SKŁADNIKI: 4 średnie jabłka; 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych; 4 łyżeczki galaretki żurawinowej lub porzeczkowej; 1/2 szkl. miodu; łyżka masła; łyżeczka cynamonu. WYKONANIE: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Jabłka umyj, zetnij czapeczki i wydrąż gniazda nasienne( uważaj, aby nie zrobić dziurek w owocach). Orzechy wsyp na patelnię, dodaj miód, masło, cynamon i podgrzewaj, stale mieszając, przez 2-3 min. Otworki w jabłkach napełnij farszem, na wierzchu połóż łyżkę żurawiny, nakryj czapeczką. Formę lub naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż jabłka. Piecz na środkowej półce ok. 40 min. Podawaj gorące.

4. JABŁKA FASZEROWANE KASZANKĄ

     SKŁADNIKI: 2 kawałki kaszanki; 4 jabłka; cebulę; dużą szczyptę majeranku; łyżkę oleju; 2 łyżki ginu; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: z jabłek odkrój czapeczki, wydrąż gniazda nasienne z częścią miąższu. Skrop ginem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Cebulę pokrój w piórka, przesmaż na oleju, aż będzie miękka. Dodaj pokrojoną kaszankę, dopraw majerankiem i smaż 5 min.Jeśli trzeba posól i popieprz do smaku. Napełnij mieszanką jabłka. Piecz 10 min.

5. KACZKA Z JABŁKAMI

    Ta potrawa to już klasyka, ale myślę, że warto ją przypomnieć. SKŁADNIKI: kaczka; 2 kilogramy kwaśnych lub winnych jabłek; majeranek; sól; 3 łyżki oliwy. WYKONANIE: sprawioną kaczkę natrzyj solą i odstaw na 2 godziny. Jabłka umyj, pokrój na połówki, wydrąż gniazda nasienne. Kaczkę napełnij jabłkami i zepnij szpilkami, natrzyj majerankiem, ułóż w brytfannie grzbietem do dołu, skrop oliwą i wstaw do gorącego piekarnika. Gdy się zrumieni, podlej połową szklanki wody, a potem co 10 min. polewaj wytworzonym sosem. Piecz przez półtorej godziny. Miękką kaczkę wyjmij z piekarnika, usuń szpilki, jabłka ostrożnie wyjmij i podziel na porcje, ułóż je wokół kaczki na półmisku. Oddzielnie podawaj ziemniaki z koperkiem oraz surówkę z czerwonej kapusty z oliwą i sokiem z cytryny.

                                                      SMACZNEGO!

P.S. Dojrzałe, świeże owoce są doskonałym naturalnym kosmetykiem. Wzmacniają naczynia krwionośne, nawilżąją, wygładzają i odżywiają skórę. Z jabłek możemy przygotować maseczkę, która poprawia sprężystość skóry. Zetrzyj jabłko na tarce, najlepiej ze skórką, zmieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Możesz dodać soku z cytryny. Rozprowadź na twarzy i szyi, zmyj, gdy poczujesz, że zasycha. Owocowe maseczki najlepiej nakładać na 20 min. podczas wieczornej kąpieli. Aby nie spłynęła, przykryj twarz bawełnianą ściereczką lub gazą.


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)