Blogi
Smak na życie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września 2014 (12:08)Jabłko, dla którego człowiek zrezygnował z raju, dziś nie kusi już do grzechu. Ten rumiany, soczysty, słodki owoc jest wielkim przyjacielem serca i dobrego zdrowia. W tym roku jabłka pięknie obrodziły, warto więc jak najlepiej wykorzystać ten dar Boga i natury. Nie namawiam do masowej produkcji przetworów, ale kilka słoiczków, tyle tylko, aby starczyło na potrzeby naszych pociech warto zrobić. Nawet jeśli nie zdecydujemy się na robienie przetworów, jest wiele potraw z jabłek i z dodatkiem jabłek, które teraz, kiedy są świeże i pełne witamin, warto wykorzystać w naszej kuchni. Oto kilka propozycji.
1. MUS JABŁKOWY
Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka (najlepsze są kwaśne np.antonówka, reneta, ale inne też mogą być) pokroić w kawałki, włożyć do rondla i - polane niewielką ilością wody - dusić na małym ogniu, aż się rozpadną. Wówczas zmiksować je lub przetrzeć przez sito. Przecier dusić dalej, aż zgęstnieje, posłodzić do smaku. Można dodać rodzynki, cynamon lub skórkę startą z cytryny. Gorący przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Mus jabłkowy można jeść na ciepło lub na zimno, wykorzystywać do innych potraw.
2. SZYBKA STRUCLA
SKŁADNIKI: 1kg kwaśnych jabłek; garść rodzynek; dużą szczyptę cynamonu; 3/4 szklanki bułki tartej; opakowanie ciasta francuskiego; kieliszek rumu; 1/4 kostki masła; 5 łyżek cukru; garść orzechów włoskich. WYKONANIE: jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Orzechy grubo posiekaj. Rozpuść na patelni połowę masła, wrzuć bułkę tartą i przesmaż, aż się zrumieni. Ostudź. W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem, w drugiej zalej rodzynki rumem i odstaw na 1/2 godz. W dużej misce wymieszaj jabłka, rodzynki i cukier z cynamonem. Rozłóż ciasto francuskie na blacie. Posmaruj roztopionym masłem, posyp zrumienioną bułką tartą, a następnie orzechami. Rozłóż jabłka i zawiń ciasto w rulon. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem lub odrobiną mleka. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 1/2 godz. Przed pokrojeniem na porcje ostudź.
3. JABŁKA PIECZONE Z ORZECHAMI
To dobra propozycja na podwieczorek dla naszych małych smakoszy. SKŁADNIKI: 4 średnie jabłka; 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych; 4 łyżeczki galaretki żurawinowej lub porzeczkowej; 1/2 szkl. miodu; łyżka masła; łyżeczka cynamonu. WYKONANIE: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Jabłka umyj, zetnij czapeczki i wydrąż gniazda nasienne( uważaj, aby nie zrobić dziurek w owocach). Orzechy wsyp na patelnię, dodaj miód, masło, cynamon i podgrzewaj, stale mieszając, przez 2-3 min. Otworki w jabłkach napełnij farszem, na wierzchu połóż łyżkę żurawiny, nakryj czapeczką. Formę lub naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż jabłka. Piecz na środkowej półce ok. 40 min. Podawaj gorące.
4. JABŁKA FASZEROWANE KASZANKĄ
SKŁADNIKI: 2 kawałki kaszanki; 4 jabłka; cebulę; dużą szczyptę majeranku; łyżkę oleju; 2 łyżki ginu; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: z jabłek odkrój czapeczki, wydrąż gniazda nasienne z częścią miąższu. Skrop ginem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Cebulę pokrój w piórka, przesmaż na oleju, aż będzie miękka. Dodaj pokrojoną kaszankę, dopraw majerankiem i smaż 5 min.Jeśli trzeba posól i popieprz do smaku. Napełnij mieszanką jabłka. Piecz 10 min.
5. KACZKA Z JABŁKAMI
Ta potrawa to już klasyka, ale myślę, że warto ją przypomnieć. SKŁADNIKI: kaczka; 2 kilogramy kwaśnych lub winnych jabłek; majeranek; sól; 3 łyżki oliwy. WYKONANIE: sprawioną kaczkę natrzyj solą i odstaw na 2 godziny. Jabłka umyj, pokrój na połówki, wydrąż gniazda nasienne. Kaczkę napełnij jabłkami i zepnij szpilkami, natrzyj majerankiem, ułóż w brytfannie grzbietem do dołu, skrop oliwą i wstaw do gorącego piekarnika. Gdy się zrumieni, podlej połową szklanki wody, a potem co 10 min. polewaj wytworzonym sosem. Piecz przez półtorej godziny. Miękką kaczkę wyjmij z piekarnika, usuń szpilki, jabłka ostrożnie wyjmij i podziel na porcje, ułóż je wokół kaczki na półmisku. Oddzielnie podawaj ziemniaki z koperkiem oraz surówkę z czerwonej kapusty z oliwą i sokiem z cytryny.
SMACZNEGO!
P.S. Dojrzałe, świeże owoce są doskonałym naturalnym kosmetykiem. Wzmacniają naczynia krwionośne, nawilżąją, wygładzają i odżywiają skórę. Z jabłek możemy przygotować maseczkę, która poprawia sprężystość skóry. Zetrzyj jabłko na tarce, najlepiej ze skórką, zmieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Możesz dodać soku z cytryny. Rozprowadź na twarzy i szyi, zmyj, gdy poczujesz, że zasycha. Owocowe maseczki najlepiej nakładać na 20 min. podczas wieczornej kąpieli. Aby nie spłynęła, przykryj twarz bawełnianą ściereczką lub gazą.