• Wtorek, 12 listopada 2024

    imieniny: Renaty, Witolda, Jozafata

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Król drobiu - indyk

Poniedziałek, 29 września 2014 (04:48)

        Jak twierdzą smakosze , najwspanialszym darem, jaki  Nowy Świat ofiarował Staremu jest indyk. Przywieźli go z dopiero co odkrytej Ameryki, Hiszpanie. Przekonani, że to upragnione Indie, nazwali ptaka kurą indyjską.

W swojej ojczyźnie, Meksyku, był to ptak święty. Czczono go z powodu smaku, urody ale także i zachowania. Niełatwo musiało przyjść Aztekom oswojenie takiego choleryka. Kto widział indyka nie tylko na talerzu, wie, ile w nim energii. Nie wiadomo, ale może to wysoki poziom adrenaliny sprawia, że jego mięso jest wyjątkowo smaczne? Warto więc rozsmakować się w tym specjale!

        Oto kilka propozycji,na urozmaicone przygotowanie tego smacznego i zdrowego mięsa.

1. INDYK W GRZYBACH

    SKŁADNIKI: pierś indycza; 1/2 kg świeżych grzybów (np.podgrzybki, koźlaki); 3 cebule; szklanka rosołu; sól i pieprz do smaku; 3 łyżki oliwy z oliwek. WYKONANIE: indyka pokrój w plastry, oprósz solą i pieprzem, obsmaż z obu stron na oliwie, na mocno rozgrzanej patelni. Zrumienione mięso zdejmij, a na patelnię wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż, a gdy się zeszkli, dodaj pokrojone w plastry grzyby. Wymieszaj, smaż kilka minut bez przykrycia, ciągle mieszając. Na koniec dolej rosół, włóż z powrotem mięso i podgrzewaj na małym ogniu 10 minut. Podawaj natychmiast.

2. ROZTAŃCZONY INDYK

    SKŁADNIKI: indyk (ok. 4 kg); 1/2 łyżeczki soli; 2 łyżeczki czarnego pieprzu; 3 roztarte ząbki czosnku; szklanka oleju; po 4 pokrojone w kostkę pomidory i papryki; 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki; 1/2 szklanki octu winnego; szklanka wody. WYKONANIE: indyka natrzyj, także w środku, czosnkiem zmieszanym z solą i pieprzem, włóż do brytfanny. Wymieszaj oliwę, pomidory, paprykę, natkę i ocet z wodą. Marynatą polej indyka i odstaw w chłodne miejsce na noc. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C, wstaw indyka, polej go marynatą. Piecz, licząc 50 min. na kilogram wagi. Często polewaj wytworzonym sosem. Upieczonego pokrój w plastry. Podawaj ze zmiksowanym sosem.

3. INDYK CURRY

    SKŁADNIKI: 4 plastry z piersi indyka; 1 cebula; 2 łyżki oliwy; 1 mały kubek jogurtu naturalnego; 2 łyżeczki curry; sok z cytryny; 1 łyżeczka mąki kartoflanej; sól; pieprz; 3-4 łyżki oliwy z oliwek. WYKONANIE: w misce wymieszaj jedną łyżeczkę curry z 2 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny. Mięso natrzyj marynatą z obu stron, odstaw na godzinę. Cebulę drobno posiekaj, na małej patelni przesmaż na oliwie, aż się zeszkli, odstaw. Dużą patelnię posmaruj oszczędnie oliwą, rozgrzej i przesmaż na niej wyjęte z marynaty kotleciki, po 2-3 min. z każdej strony. Mąkę kartoflaną rozprowadź łyżką zimnej wody, dodaj do jogurtu, wymieszaj i wlej na patelnię z cebulą, dodaj łyżeczkę curry i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Mięso przełóż na mocno ogrzane talerze, polej kleksem sosu, podawaj z łyżką białego ryżu i zieloną sałatą z cząstkami mandarynek lub pomarańczy, skropione sosem winegret albo z sałatką z cukini i kolendry.

4. INDYK W CZERWONYM WINIE

    SKŁADNIKI: 1 kg udźca indyczego; szklanka czerwonego wytrawnego wina; 4-5 szalotek; pół główki czosnku; 1 kg pomidorów; 2-3 papryki czerwone; 2-3 łyżki pokrojonych w plastry czarnych oliwek; oliwa; sół; pieprz; mąka; zioła prowansalskie; łyżeczka imbiru i curry. WYKONANIE: udo indycze pokrój w dużą kostkę, obtocz w mące zmieszanej z imbirem i curry, obsmaż partiami na mocno rozgrzanej oliwie. Odłóż osobno. W tym samym oleju obsmaż pokrojoną w paski paprykę. W dużym rondlu na łyżce oliwy uduś posiekany czosnek i pokrojone na pół szalotki. Dodaj obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory, dopraw ziołami. Zagotuj. Teraz dodaj indyka i paprykę i dolej wino. Kiedy sos nieco odparuje i zrobi się gęstszy, dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem lub chlebkami pita i dużą ilością sałaty.

                                                            SMACZNEGO!

P.S. Sałatki z cykorii to wspaniały zimowy dodatek do wszelkich mięs, ryb a zwłaszcza do indyka. Listki białej lub czerwonej cykorii oderwij od gorzkawego środka, wymieszaj z sosem winegret, odrobiną musztardy, posyp orzechami i serem kozim lub rokfor. Doskonała jest cykoria wymieszana z rucolą, radicchio lub fenkułem pokrojonym w cienkie plastry. Do tego sos winegret, sól i pieprz. Świetna jest także wymieszana z pomarańczami, grejpfrutami lub mandarynkami, polana sokiem ze świeżych pomarańczy lub grejpfrutów wymieszanym z oliwą. Do tego dużo pokrojonej drobno zielonej dymki. Tradycjonalistom zaś polecam cykorię z drobno pokrojonym jabłkiem (kwaśnym), śmietaną lub jogurtem śmietankowym z solą, pieprzem i dużą ilością dowolnej zieleniny - pietruszki, szczypiorku, koperku.


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)