Blogi
Smak na życie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września 2014 (04:48)Jak twierdzą smakosze , najwspanialszym darem, jaki Nowy Świat ofiarował Staremu jest indyk. Przywieźli go z dopiero co odkrytej Ameryki, Hiszpanie. Przekonani, że to upragnione Indie, nazwali ptaka kurą indyjską.
W swojej ojczyźnie, Meksyku, był to ptak święty. Czczono go z powodu smaku, urody ale także i zachowania. Niełatwo musiało przyjść Aztekom oswojenie takiego choleryka. Kto widział indyka nie tylko na talerzu, wie, ile w nim energii. Nie wiadomo, ale może to wysoki poziom adrenaliny sprawia, że jego mięso jest wyjątkowo smaczne? Warto więc rozsmakować się w tym specjale!
Oto kilka propozycji,na urozmaicone przygotowanie tego smacznego i zdrowego mięsa.
1. INDYK W GRZYBACH
SKŁADNIKI: pierś indycza; 1/2 kg świeżych grzybów (np.podgrzybki, koźlaki); 3 cebule; szklanka rosołu; sól i pieprz do smaku; 3 łyżki oliwy z oliwek. WYKONANIE: indyka pokrój w plastry, oprósz solą i pieprzem, obsmaż z obu stron na oliwie, na mocno rozgrzanej patelni. Zrumienione mięso zdejmij, a na patelnię wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż, a gdy się zeszkli, dodaj pokrojone w plastry grzyby. Wymieszaj, smaż kilka minut bez przykrycia, ciągle mieszając. Na koniec dolej rosół, włóż z powrotem mięso i podgrzewaj na małym ogniu 10 minut. Podawaj natychmiast.
2. ROZTAŃCZONY INDYK
SKŁADNIKI: indyk (ok. 4 kg); 1/2 łyżeczki soli; 2 łyżeczki czarnego pieprzu; 3 roztarte ząbki czosnku; szklanka oleju; po 4 pokrojone w kostkę pomidory i papryki; 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki; 1/2 szklanki octu winnego; szklanka wody. WYKONANIE: indyka natrzyj, także w środku, czosnkiem zmieszanym z solą i pieprzem, włóż do brytfanny. Wymieszaj oliwę, pomidory, paprykę, natkę i ocet z wodą. Marynatą polej indyka i odstaw w chłodne miejsce na noc. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C, wstaw indyka, polej go marynatą. Piecz, licząc 50 min. na kilogram wagi. Często polewaj wytworzonym sosem. Upieczonego pokrój w plastry. Podawaj ze zmiksowanym sosem.
3. INDYK CURRY
SKŁADNIKI: 4 plastry z piersi indyka; 1 cebula; 2 łyżki oliwy; 1 mały kubek jogurtu naturalnego; 2 łyżeczki curry; sok z cytryny; 1 łyżeczka mąki kartoflanej; sól; pieprz; 3-4 łyżki oliwy z oliwek. WYKONANIE: w misce wymieszaj jedną łyżeczkę curry z 2 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny. Mięso natrzyj marynatą z obu stron, odstaw na godzinę. Cebulę drobno posiekaj, na małej patelni przesmaż na oliwie, aż się zeszkli, odstaw. Dużą patelnię posmaruj oszczędnie oliwą, rozgrzej i przesmaż na niej wyjęte z marynaty kotleciki, po 2-3 min. z każdej strony. Mąkę kartoflaną rozprowadź łyżką zimnej wody, dodaj do jogurtu, wymieszaj i wlej na patelnię z cebulą, dodaj łyżeczkę curry i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Mięso przełóż na mocno ogrzane talerze, polej kleksem sosu, podawaj z łyżką białego ryżu i zieloną sałatą z cząstkami mandarynek lub pomarańczy, skropione sosem winegret albo z sałatką z cukini i kolendry.
4. INDYK W CZERWONYM WINIE
SKŁADNIKI: 1 kg udźca indyczego; szklanka czerwonego wytrawnego wina; 4-5 szalotek; pół główki czosnku; 1 kg pomidorów; 2-3 papryki czerwone; 2-3 łyżki pokrojonych w plastry czarnych oliwek; oliwa; sół; pieprz; mąka; zioła prowansalskie; łyżeczka imbiru i curry. WYKONANIE: udo indycze pokrój w dużą kostkę, obtocz w mące zmieszanej z imbirem i curry, obsmaż partiami na mocno rozgrzanej oliwie. Odłóż osobno. W tym samym oleju obsmaż pokrojoną w paski paprykę. W dużym rondlu na łyżce oliwy uduś posiekany czosnek i pokrojone na pół szalotki. Dodaj obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory, dopraw ziołami. Zagotuj. Teraz dodaj indyka i paprykę i dolej wino. Kiedy sos nieco odparuje i zrobi się gęstszy, dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem lub chlebkami pita i dużą ilością sałaty.
SMACZNEGO!
P.S. Sałatki z cykorii to wspaniały zimowy dodatek do wszelkich mięs, ryb a zwłaszcza do indyka. Listki białej lub czerwonej cykorii oderwij od gorzkawego środka, wymieszaj z sosem winegret, odrobiną musztardy, posyp orzechami i serem kozim lub rokfor. Doskonała jest cykoria wymieszana z rucolą, radicchio lub fenkułem pokrojonym w cienkie plastry. Do tego sos winegret, sól i pieprz. Świetna jest także wymieszana z pomarańczami, grejpfrutami lub mandarynkami, polana sokiem ze świeżych pomarańczy lub grejpfrutów wymieszanym z oliwą. Do tego dużo pokrojonej drobno zielonej dymki. Tradycjonalistom zaś polecam cykorię z drobno pokrojonym jabłkiem (kwaśnym), śmietaną lub jogurtem śmietankowym z solą, pieprzem i dużą ilością dowolnej zieleniny - pietruszki, szczypiorku, koperku.