• Wtorek, 12 listopada 2024

    imieniny: Renaty, Witolda, Jozafata

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Uroki włoskiej kuchni

Sobota, 18 lipca 2015 (06:10)

        Kiedyś w jednym z kolorowych czasopism przeczytałam, że: "kuchnia włoska jest jak ukochane bambini (dziecko), sprawia, że bezwiednie się uśmiechamy. Jest jak najlepszy fratello (przyjaciel), możesz jej ufać, pocieszy w trudnych chwilach. Kuchnia włoska jest wreszcie jak amante (kochanek), da ci rozkosz i poczucie spełnienia". Co sprawia, że ta chyba najbardziej popularna kuchnia europejska cieszy się tak ogromnym uznaniem?  Nie ma chyba w cywilizowanym świecie człowieka, który nie znałby smaku pizzy czy aromatycznego spaghetti. Włosi żartują, że cudzoziemcy dzielą się na dwa rodzaje: amatorów pizzy i fanatyków pasty (makaronu). A przecież "między przełęczą Brennero a Sycylią jest jeszcze krucha pieczona lub duszona jagnięcina, są dziesiątki o ile nie setki wędlin i serów, soczyste verdure (warzywa), caponata (duszony kabaczek, bakłażan, papryka, cebula), risotto z mątwą, szafranem albo miętą, niebiańskie desery: panna cotta, tiramisu, pardulas (włoska wersja mazurka bakaliowego)...".

W czym zatem tkwi zagadka doskonałości kuchni włoskiej? Na pewno w świeżych produktach, ziołach, oliwie z oliwek, która używana jest prawie do każdego dania. Kuchnia włoska jest też bardzo prosta - to także jej fenomen. Nie ma tu komplikacji z francuskich przepisów, cackania się z temperaturą czy pochłaniającego godziny stania przy kuchni. Jest tylko kilka łatwych do zapamiętania zasad. I jeszcze jedno - być może właśnie to jest kluczem do sukcesu tej kuchni - wielka miłość Włochów do jedzenia i gotowania!

W klimacie kapryśnego w tym roku polskiego lata, gdzie i w naszych ogródkach lub na kuchennych parapetach pachną świeże zioła a dobrą oliwę możemy już kupić w naszych sklepach, zachęcam do przygotowania uczty we włoskim stylu. Oto kilka propozycji, z których można skomponować menu naszej kolacji lub obiadu.

1. BRUSCHETTA Z MOZZARELLĄ, POMIDORAMI I BAZYLIĄ

     SKŁADNIKI: 4-6 kromek ciabatty (lub innego pszennego pieczywa); 4 dorodne, dojrzałe w słońcu pomidory; 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki; 2-3 kule sera mozzarella; garść liści bazylii; sól; pieprz; oliwa. WYKONANIE: natnij skórkę na pomidorach i zanurz je na moment we wrzątku, wyjmij i obierz ze skórki. Kromki ciabatty podpiecz na grillu lub w opiekaczu z obu stron. Gorące grzanki natrzyj rozdrobnionym ząbkiem czosnku i polej oliwą. Na wierzchu połóż pokrojone pomidory, mozzarellę w grubych plastrach, udekoruj liśćmi bazylii. Możesz także pokroić pomidory w kosteczkę, wymieszać je z rozdrobnionymi ząbkami czosnku i porwanymi liśćmi bazylii. Bruschettę z tak przygotowanymi pomidorami można podawać z szynką parmeńską, anchois lub bez żadnych dodatków.

2. POLĘDWICA WOŁOWA NA SAŁACIE Z ROSZPONKI

    SKŁADNIKI: 4 kotlety z polędwicy; 6 łyżek oliwy z oliwek; mąka do obtoczenia; szalotka; 100 ml octu balsamicznego; 100 ml bulionu wołowego; 2 łyżki masła; roszponka (ewentualnie rukola). WYKONANIE: rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Obtoczyć mięso w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie po 3 min. z każdej strony. Nie nakłuwać wołowiny widelcem podczas smażenia, bo straci soczystość. Ułożyć podsmażone mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika na 5 min. Przełożyć ponownie mięso na patelnię, dodać pokrojoną szalotkę, masło, ocet balsamiczny, bulion oraz sól do smaku. Gotować na dużym ogniu, aż bulion i ocet odparują i sos będzie gęsty. Wyłożyć mięso na świeżą roszponkę. Całość polać ciepłym sosem z patelni. Jeśli chcemy zjeść coś bardziej treściwego, zamiast sałaty możemy podać przestudzoną fasolkę szparagową.

3. KURCZAK Z BAZYLIĄ I CYTRYNĄ (tańsza wersja dania głównego).

    SKŁADNIKI: 6 kawałków kurczaka; 1/2 szklanki posiekanej dymki i listków bazylii; sok z jednej cytryny; sól i pieprz do smaku; oliwa. WYKONANIE: w dużej misce wymieszać zioła z sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Tym natrzeć 6 kawałków kurczaka. Włożyć do wysmarowanej oliwą brytfanny. Mięso także skropić oliwą. Wstawić odkrytą brytfannę do piekarnika i piec w 100 stopniach C ok 1/2 godz. lub trochę dłużej (zależnie od wielkości kurczaka). Przystroić półmisek listkami bazylii i plasterkami cytryny. Taki kurczak ( na ciepło lub zimno, wg uznania) podany z pomidorami w plasterkach i napojami z owoców lata lub lampką białego wina, daje ochłodę w najupalniejszy lipcowy wieczór.

4. PSTRĄG CYTRYNOWO-ZIOŁOWY Z GRILLA

     SKŁADNIKI: 1 świeża wypatroszona ryba, najlepiej pstrąg (może być także dorada); mała cytryna; łyżeczka pieprzu cytrynowego; garść świeżych ziół: kolendra, bazylia, pietruszka, koperek itp. WYKONANIE: cytrynę pokroić w plastry. Wypatroszoną rybę posypać w środku pieprzem cytrynowym, włożyć plasterki cytryny, na to położyć zioła. Przełożyć rybę do siatki (do grillowania ryb) i położyć na rozgrzanym grillu. Opiekać z obydwu stron, aż jej skórka się zrumieni. Podawać z ciabattą lub opiekanymi ziemniakami.

5. LINGUINE Z PESTO DOMOWEJ ROBOTY

     SKŁADNIKI: 35 dkg makaronu linguine (szerokie wstążki); duży pęczek (ok. 6 dkg) liści bazylii; 6 dkg startego parmezanu; 10 łyżek oliwy; 1-2 ząbki czosnku; 5 dkg orzeszków pini; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: umytą i osuszona bazylię zmiksować z parmezanem, solą, orzeszkami i czosnkiem. W trakcie miksowania wlewać po trochu oliwę. Sos będzie gotowy, gdy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Makaron ugotwać al dente. Odlać, zostawić nieco wody z gotowania, wrzucić z powrotem do garnka, wymieszać z pesto. Gorąca woda pozwoli sosowi lepiej oblepić makaron. Dopiero teraz przełożyć na talerze. Posypać startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

6. LODY PORZECZKOWE 

    SKŁADNIKI: 1 szklanka cukru pudru; 300 ml śmietany (36%); 3 żółtka jaj, porzeczki (lub inne ulubione owoce np. truskawki, maliny, banany), ich ilość zależy od pożądanej intensywności smaku.WYKONANIE: śmietanę mocno zagrzać, ale nie zagotować. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem. Przestudzoną śmietanę powoli wlewać do jajek, cały czas miksując. Wszystko podgrzewać 5 min. na małym ogniu, cały czas mieszając. Do masy dodać zmiksowane owoce, zmiksować ponownie. Przełożyć do miski lub pojemnika i mrozić, aż lody stwardnieją. Wyjąć z lodówki, zmiksować i znów zamrozić.

7. WIŚNIE W CZERWONYM WINIE 

    SKŁADNIKI: 1kg wiśni (mogą też być śliwki lub gruszki); 1 szkl. czerwonego wina; miąższ z jednej cytryny. WYKONANIE: oberwać ogonki z wiśni i wydrylować. Zalać szklanką wina, dodać miąższ z cytryny i gotować na wolnym ogniu 15 min. mieszając od czasu do czasu. Nakryć pokrywką i odstawić na 2,3 godziny. Podawać w miseczkach razem z sokiem i dużą porcją osłodzonej bitej śmietany.

                                                                               Buon appetito!

 

P.S. Aby nasza uczta miała prawdziwie włoski charakter pamiętajmy o kilku zasadach: makaron gotujemy w wodzie z kapką oliwy, aby się nie sklejał. Wybieramy gatunek z mąki pszennej semola di grano duro; nigdy, przenigdy nie podajemy do ryb i owoców morza parmezanu. Ostry smak sera zagłuszy delikatne mięso; smak wołowiny doskonale podkreśli kieliszek chianti (szczep Sangiovese) podany w temperaturze 14-16 stopni C.; desery we Włoszech podawane są przed espresso. Kawa to ukoronowanie kolacji. Miłej zabawy!


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)