Blogi

Smak na życie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia 2014 (02:35)Wśród wielobarwnych warzyw lata cieszących nie tylko zmysł naszego smaku, ale także i wzroku, znajdują się warzywa, o których być może czasami zapominamy w naszej letniej kuchni. Może dlatego, że są praktycznie dostępne przez cały rok w postaci suchej, mrożonek czy też konserw. A jednak, jak wszystkie,są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe, gdy są świeżo zerwane z krzaka. Mam na myśli bogate w błonnik, minerały, witaminy- rośliny strączkowe. Warto włączyć je do naszego letniego jadłospisu. Oto kilka propozycji na potrawy przygotowane z zielonego groszku, fasolki szparagowej i bobu.
1. ZUPA Z GROSZKU Z ZIOŁAMI
SKŁADNIKI: 2 szklanki młodego wyłuskanego groszku; szalotka; ząbek czosnku; 3 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego; łyżka masła; duża szczypta mielonego imbiru; 1/2 szkl. kwaśnej śmietany; garstka świeżych ziół (np. majeranek, estragon, tymianek, pietruszka); sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: szalotkę i czosnek drobno posiekać. Wrzucić do garnka na rozgrzane masło, smażyć chwilę, mieszając. Dodać groszek i imbir, smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion, zagotować. Trzymać na ogniu 8 min., zabielić śmietaną i jak nieco przestygnie, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, rozlać do miseczek, posypać drobno posiekanymi ziołami.
2. SAŁATKA Z ZIELONYM GROSZKIEM I POREM
SKŁADNIKI: 2 szklanki zielonego groszku; 2 pory; 2 jabłka; nektarynka; łyżka majonezu; 3 łyżki jogurtu naturalnego; cytryna, sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: groszek gotować 5 min. w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Białe części pora pokroić w cienkie paseczki. Jabłka i nektarynkę umyć, usunąć gniazda nasienne i pestkę, pokroić w kostkę razem ze skórką. Skropić sokiem z cytryny. Majonez wymieszać z jogurtem i odrobiną soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę.
3. SAŁATKA Z BOBU I GROSZKU
SKŁADNIKI: szklanka zielonego groszku; 2 szklanki młodego bobu; 3 piórka szczypiorku; garść świeżej mięty; kawałek parmezanu. NA DRESSING: 1/4 szkl. oliwy; cytrynę; dużą szczyptę cukru; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: Bób i groszek umyć. Zagotować wodę w garnku, wrzucić bób. Gotować 10 min., następnie wsypać groszek i gotować jeszcze 5 min. Przelać zimną wodą, odstawić do wystygnięcia. Połączyć składniki dressingu. Bób obrać, wrzucić do miski, dodać groszek i posiekany szczypiorek. Polać sosem, wrzucić listki mięty i wymieszać. Na wierzchu położyć kilka strużynek parmezanu.
4. SAŁATKA Z BOBEM, MIĘTĄ I ORZESZKAMI PINII
SKŁADNIKI: szalotka; 2 szkl. młodego bobu; cytryna; duża gruszka; garść orzeszków pinii; 2 gałązki mięty; ząbek czosnku; 4 łyżki oliwy; kawałek parmezanu; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Bób opłukać i gotować we wrzątku 6 min. Odcedzić, nieco ostudzić, obrać i przełożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny. Gruszkę przeciąć wzdłuż, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na małe kawałki i dodać do bobu. Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, aż się zrumienią. Miętę posiekać, wymieszać z czosnkiem i szalotką, dodać do bobu. Doprawić solą, pieprzem i oliwą. Rozłożyć do miseczek, na wierzchu położyć wiórki parmezanu.
5. SAŁATKA Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
SKŁADNIKI: 3 garści fasolki szparagowej; cebulę; plaster wędzonego boczku (ok. centymetra grubości); 2 łyżki oliwy; łyżeczkę cukru; 3 łyżki octu z białego wina; łyżkę soku z cytryny; 1/2 szkl. bulionu warzywnego; garstkę listków bazylii. WYKONANIE: fasolkę oczyścić, odciąć końce i ugotować al dente (na pół twardo) w osolonym wrzątku. Osączyć i ostudzić. Cebulę drobno posiekać, boczek pokroić w małą kostkę. Wrzucić na patelnię z oliwą , smażyć, aż się zeszkli. Posypać cukrem, wlać ocet, sok z cytryny i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 2 min. Wrzucić fasolkę do miski, wlać zawartość patelni, wymieszać. Odstawić na godzinę. Przed podaniem posypać bazylią.
SMACZNEGO!
P.S. Do w/w potraw z groszkiem można w ostateczności użyć groszku mrożonego. Będą też dobre. Jeśli chodzi o bób, jest również bardzo smaczny ugotowany, obrany i polany odrobiną rozpuszczonego masła wymieszanego z posiekanym ząbkiem czosnku. Gdy posiekane pory przelejemy wrzątkiem będą łagodniejsze w smaku.