• Wtorek, 20 maja 2025

    imieniny: Bazylego, Bernardyna

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Groszek i spółka

Wtorek, 5 sierpnia 2014 (02:35)

        Wśród wielobarwnych warzyw lata cieszących nie tylko zmysł naszego smaku, ale także i wzroku, znajdują się warzywa, o których być może czasami zapominamy w naszej letniej kuchni. Może dlatego, że są praktycznie dostępne przez cały rok w postaci suchej, mrożonek czy też konserw. A jednak, jak wszystkie,są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe, gdy są świeżo zerwane z krzaka. Mam na myśli bogate w błonnik, minerały, witaminy- rośliny strączkowe. Warto włączyć je do naszego letniego jadłospisu. Oto kilka propozycji na potrawy przygotowane z zielonego groszku, fasolki szparagowej i bobu.

1. ZUPA Z GROSZKU Z ZIOŁAMI

    SKŁADNIKI: 2 szklanki młodego wyłuskanego groszku; szalotka; ząbek czosnku; 3 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego; łyżka masła; duża szczypta mielonego imbiru; 1/2 szkl. kwaśnej śmietany; garstka świeżych ziół (np. majeranek, estragon, tymianek, pietruszka); sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: szalotkę i czosnek drobno posiekać. Wrzucić do garnka na rozgrzane masło, smażyć chwilę, mieszając. Dodać groszek i imbir, smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion, zagotować. Trzymać na ogniu 8 min., zabielić śmietaną i jak nieco przestygnie, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, rozlać do miseczek, posypać drobno posiekanymi ziołami.

2. SAŁATKA Z ZIELONYM GROSZKIEM I POREM

    SKŁADNIKI: 2 szklanki zielonego groszku; 2 pory; 2 jabłka; nektarynka; łyżka majonezu; 3 łyżki jogurtu naturalnego; cytryna, sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: groszek gotować 5 min. w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Białe części pora pokroić w cienkie paseczki. Jabłka i nektarynkę umyć, usunąć gniazda nasienne i pestkę, pokroić w kostkę razem ze skórką. Skropić sokiem z cytryny. Majonez wymieszać z jogurtem i odrobiną soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę.

3. SAŁATKA Z BOBU I GROSZKU

    SKŁADNIKI: szklanka zielonego groszku; 2 szklanki młodego bobu; 3 piórka szczypiorku; garść świeżej mięty; kawałek parmezanu. NA DRESSING: 1/4 szkl. oliwy; cytrynę; dużą szczyptę cukru; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: Bób i groszek umyć. Zagotować wodę w garnku, wrzucić bób. Gotować 10 min., następnie wsypać groszek i gotować jeszcze 5 min. Przelać zimną wodą, odstawić do wystygnięcia. Połączyć składniki dressingu. Bób obrać, wrzucić do miski, dodać groszek i posiekany szczypiorek. Polać sosem, wrzucić listki mięty i wymieszać. Na wierzchu położyć kilka strużynek parmezanu.

4. SAŁATKA Z BOBEM, MIĘTĄ I ORZESZKAMI PINII

    SKŁADNIKI: szalotka; 2 szkl. młodego bobu; cytryna; duża gruszka; garść orzeszków pinii; 2 gałązki mięty; ząbek czosnku; 4 łyżki oliwy; kawałek parmezanu; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Bób opłukać i gotować we wrzątku 6 min. Odcedzić, nieco ostudzić, obrać i przełożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny. Gruszkę przeciąć wzdłuż, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na małe kawałki i dodać do bobu. Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, aż się zrumienią. Miętę posiekać, wymieszać z czosnkiem i szalotką, dodać do bobu. Doprawić solą, pieprzem i oliwą. Rozłożyć do miseczek, na wierzchu położyć wiórki parmezanu.

5. SAŁATKA Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

    SKŁADNIKI: 3 garści fasolki szparagowej; cebulę; plaster wędzonego boczku (ok. centymetra grubości); 2 łyżki oliwy; łyżeczkę cukru; 3 łyżki octu z białego wina; łyżkę soku z cytryny; 1/2 szkl. bulionu warzywnego; garstkę listków bazylii. WYKONANIE: fasolkę oczyścić, odciąć końce i ugotować al dente (na pół twardo) w osolonym wrzątku. Osączyć i ostudzić. Cebulę drobno posiekać, boczek pokroić w małą kostkę. Wrzucić na patelnię z oliwą , smażyć, aż się zeszkli. Posypać cukrem, wlać ocet, sok z cytryny i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 2 min. Wrzucić fasolkę do miski, wlać zawartość patelni, wymieszać. Odstawić na godzinę. Przed podaniem posypać bazylią.

                                                     SMACZNEGO!

P.S. Do w/w potraw z groszkiem można w ostateczności użyć  groszku mrożonego. Będą też dobre. Jeśli chodzi o bób, jest również bardzo smaczny ugotowany, obrany i polany odrobiną rozpuszczonego masła wymieszanego z posiekanym ząbkiem czosnku. Gdy posiekane pory przelejemy wrzątkiem będą łagodniejsze w smaku.


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)