Blogi
Smak na życie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca 2014 (04:34)O tej porze roku marzy nam się zielenina prosto z ogródka, pachnąca słońcem, dorodna i soczysta. Na taką musimy jeszcze trochę poczekać, ale i tak można "grać w zielone". Jedzmy kapustę - delikatną pekińską, ostrzejszą głowiastą albo najbardziej wyrazistą włoską, brukselkę, rzymską sałatę, rukolę , szpinak... I nie narzekajmy, że niektóre z nich wyrosły pod folią a inne przyjechały do nas z zagranicy. Listki szatkujmy, miksujmy, gotujmy. Najwięcej witamin ma kapusta włoska. Żadne inne warzywo nie stawia lepiej o tej porze roku na nogi. Jej liście są pełne witamin, wapnia i magnezu. Chronią przed przeziębieniami, odstresowują, pielęgnują skórę i co najważniejsze, nie tuczą! Pamiętajmy tylko, aby kapustę dobrze posypać ziołami, bo do lekkostrawnych nie należy. Pomocne w dobrym trawieniu będą: kminek, gałka muszkatołowa, majeranek. Z zieleniną możemy robić cuda: chrupiące zapiekanki, smakowite pizze, tarty, sałatki... A jeśli dodamy do tego kiełki, które szczególnie o tej porze roku są bezcennym źródłem minerałów i witamin, to na nasze talerze zawita już teraz pełnia wiosny! Kiełki np. rzodkiewki czy rzeżuchy możemy kupić gotowe do spożycia w sklepach, ale jeszcze lepiej, gdy wychodujemy je sami. Jeśli nie mamy specjalnego pojemnika, możemy wysypać ziarenka na lekko wilgotną gazę. Ważne tylko, aby gaza była cały czas wilgotna, lecz nie może stać w wodzie. Najsmaczniejsze są spożyte następnego dnia po wykiełkowaniu. Oto kilka propozycji potraw z zielonych listków.
1. Kapusta zapiekana z orzechami. Potrzebne produkty: główka kapusty; opakowanie śmietanki kremówki; pół opakowania kwaśnej śmietany; garść orzechów laskowych; garść sparzonych migdałów; 4 łyżki utartego sera o ostrym smaku; pół pęczka natki pietruszki; pół łyżeczki curry; 2 łyżki masła; sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopniC. Kapustę umyj, pokrój na ćwiartki. Ostrym nożem wykrój twardą część głąba tak, żeby kapusta się nie rozpadła na pojedyncze listki. Wrzuć na kwadrans do osolonego wrzątku, wyłów, przelej zimną wodą i odcedź. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, ułóż ćwiartki kapusty. Kremówkę ubij, wymieszaj z kwaśną śmietaną, orzechami, migdałami i serem. Dopraw solą oraz pieprzem, rozłóż na kapuście, posyp curry, piecz 15 min. Podawaj z posiekaną natką.
2. Gołąbki na marchewce. Produkty: 8 dużych liści kapusty; 2 szalotki; ząbek czosnku; 3 łyżki oliwy z oliwek; 1/2 kg mielonej wieprzowiny; 4 łyżki startego parmezanu; 1 jajo; por; 4 marchewki; 1/2 szkl. bulionu warzywnego; sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Liście kapusty parz we wrzątku 3 min., opłucz, osusz. Posiekaj drobno czosnek oraz szalotki, wrzuć na patelnię z łyżką oliwy, zeszklij. Mięso wymieszaj z parmezanem, smażoną szalotką i jajem. Posól, dopraw pieprzem. Marchewkę oraz por pokrój w grube plastry. Rozgrzej na patelni resztę oleju, smaż warzywa 3 min. Dolej bulion i zagotuj. Przelej wszystko do brytfanki. Zawijaj mięso w liście kapusty i układaj na marchewce. Przykryj, piecz w piekarniku przez 45 min.
3. Gnocchi ze szpinakiem i serem pleśniowym. Składniki: na gnocchi- 1/2 kg mącznych ziemniaków; 3/4 szkl. mąki; 4 łyżki kaszy manny; 1 jajo; 1 żółtko; dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Na sos: 4 duże garście świeżego szpinaku; ząbek czosnku; 3 łyżki masła; kawałek sera pleśniowego; garść posiekanych orzechów włoskich. Wykonanie: ziemniaki obierz, ugotuj. Gdy nieco przestygną, przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę, kaszę mannę, jajo, żółtko. Dopraw i dokładnie wyrób. Zrób z ciasta wałek, wykrawaj z niego dwucentymetrowe kluseczki. Gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną - ok. 5 min. Wyłów, odsącz. Szpinak umyj i sparz we wrzątku, odcedź, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekany czosnek i chwilę smaż, ale tak, by czosnek się nie zrumienił. Dodaj szpinak i gnocchi, znów smaż 2 minuty, mieszając. Rozłóż na talerze, posyp pokruszonym serem oraz orzechami.
4. Zupa z groszku i sałaty. Składniki: 8 liści sałaty; 1/2 opakowania mrożonego zielonego groszku; 1 cebula; łyżka oleju; 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego; 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki; 1 i 1/2 szkl. mleka; 2 łyżki ziaren sezamu; 3 łyżki gęstej śmietany; sól i pieprz. Wykonanie: sałatę umyj, porwij na drobne kawałki. Groszek rozmroź, cebulę drobno posiekaj. Do garnka wlej olej, wrzuć wszystkie składniki i smaż, chwilę mieszając. Zalej bulionem, gotuj 15 min. Zmiksuj na gładko. W drugim garnku roztop masło, wsyp mąkę i zrób jasną zasmażkę. Wlej mleko, zagotuj, cały czas mieszając. Gotuj 5 min. i przelej do garnka z groszkowym miksem. Wymieszaj dokładnie, zagotuj. Dopraw, rozlej do miseczek. Na wierzchu połóż po kleksie kwaśnej śmietany i dużej szczypcie uprażonego na suchej patelni sezamu. Smacznego!
P.S. Jeżeli lubimy brukselkę, to trzeba pamiętać o tym, że są w niej substancje zabijające jod. Nie podajemy jej z bogatymi w ten minerał rybami i owocami morza, a główki gotujemy bez przykrycia, aby to , co szkodliwe, wyparowało. Jeśli natomiast nie lubimy lub z innych względów nie możemy jeść orzechów - rezygnujemy z ich dodatku do potrawy, która i tak będzie smaczna.