• Niedziela, 18 maja 2025

    imieniny: Jana, Eryka, Aleksandry

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 21 listopada 2014 (03:51)

        Wśród wielu licznych warzyw jest to najbardziej pospolite - ziemniak. Do Europy przywędrował z Ameryki Południowej dopiero w XVI wieku. Angielski żeglarz sir Francis Drake przywiózł je w darze królowej Elżbiecie. Przez wiele lat kartofle były pokarmem bydła. Dopiero wojny i głód sprawiły, że skosztował ich europejczyk. Gotowane, smażone, doprawiane okazały się smaczną potrawą.

Wbrew obiegowej opinii, nie są tuczące. Sto gramów to zaledwie 90 kalorii. Zawierają witaminy C i B, sód, potas, magnez, żelazo i inne pierwiastki śladowe. Wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Ziemniaki najsmaczniejsze są tuż po zbiorach, ale łatwo przechowują się przez długi czas. Zalewamy je wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem, by straciły jak najmniej cennych minerałów. Do wody można dorzucić kminek, listek laurowy, ząbek czosnku - co wzbogaci smak warzywa. A jako że ziemniak to roślina kosmopolityczna, oto kilka propozycji przepisów z całego świata.

1. POLSKA ZUPA CHRZANOWO - ZIEMNIACZANA

     SKŁADNIKI: 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego; 5 ziemniaków; cebulę; 2 ząbki czosnku; łyżkę masła; 2 łyżki chrzanu ze słoika; opakowanie kwaśnej śmietany; 1/2 łyżeczki majeranku; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i duś na maśle w dużym garnku 15 min. Następnie wlej bulion, dopraw majerankiem i przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem. Na tarce zetrzyj cebulę, dodaj do zupy. Gotuj 15 min., aż ziemniaki będą miękkie. W miseczce wymieszaj chrzan ze śmietaną i zabiel zupę. Dopraw i natychmiast podawaj. Możesz przybrać posiekaną natką pietruszki.

2. WŁOSKA SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW

     SKŁADNIKI: 1/2 kg młodych ziemniaków (zimą możemy użyć ziemniaki sałatkowe); garść suszonych pomidorów w oliwie; 4 łyżki jogurtu; 4 łyżki majonezu; sól i pieprz do smaku; natka pietruszki. WYKONANIE: ziemniaki ugotuj (jeśli są duże pokrój na mniejsze części), pomidory pokrój w cienkie paski. Wymieszaj jogurt z majonezem, dopraw do smaku. Ziemniaki wymieszaj w salaterce z pomidorami, polej sosem, posyp posiekaną natką pietruszki.

3. GRECKIE KOTLECIKI Z ZIEMNIAKÓW I FETY

     SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków; opakowanie (ok.100g) sera feta; 4 cebulki dymki; jajko; 2 łyżki mąki; sok z cytryny; 4 łyżki oliwy z oliwek; gałązkę koperku; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: ziemniaki obierz, ugotuj, ostudź. Rozgnieć widelcem, dodaj pokruszoną fetę. Dymkę i koperek posiekaj, wrzuć do ziemniaków. Dodaj jajko i sok z cytryny. Dopraw. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, posyp mąką, spłaszcz. Rozgrzej oliwę na patelni, smaż na złoto po obu stronach. Podawaj gorące z sałatką.

4. HISZPAŃSKA TORTILLA

    SKŁADNIKI: 4 łyżki oliwy z oliwek; 3 ziemniaki; cebula; 4 jajka; gałązka pietruszki; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: jajka roztrzep w misce, dopraw. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, uważając, by nie była zbyt gorąca. Przesmaż ziemniaki na małym ogniu przez około 10 min. aż zmiękną. Dodaj cebulę i delikatnie zeszklij. Rozłóż łyżką ziemniaki na patelni tak, by tworzyły jednolitą warstwę na dnie. Zalej mieszanką jajeczną i smaż, uważając, by nie przypaliły się brzegi potrawy. Zajmie to ok. 8 minut na małym ogniu. Pod koniec przykryj, by wierzch także stężał. przełóż na talerz, posyp posiekaną pietruszką.

5. ZAPIEKANKA Z PAPRYKĄ

    SKŁADNIKI : 4 ziemniaki o zwartym miąższu; 2 grube plastry wędzonego surowego boczku; żółtą paprykę; 4 zielone papryczki pepperoni; 4 gałązki tymianku; łyżę masła; centymetrowej grubości plaster żółtego sera gruyere (lub innego o ostrzejszym smaku); sól i pieprz do smaku; pomidorki koktajlowe. WYKONANIE: ziemniaki ugotuj w mundurkach, gorące obierz, ostudź i pokrój w plastry. Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Paprykę pokrój w paski, pepperoni przekrój wzdłuż. Listki tymianku obierz z gałązek, ser pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wszystkie składniki wymieszaj i wrzuć do wysmarowanej masłem formy. Dopraw, piecz 20 min. Zapiekankę udekoruj pomidorkami i podawaj gorącą z zieloną sałatą.

                                                                                              SMACZNEGO!

P.S. Pamiętajmy, że jadalne są tylko bulwy - każda inna część rośliny jest trująca. Dotyczy to także pędów. Należy wybierać bulwy regularne w kształcie, nieuszkodzone i koniecznie bez zazielenionej skórki czy kiełków - podtrucie zawartą tam solaniną, to nic przyjemnego. Pamiętajmy też o tym, aby dobrać ziemniaki stosownie do tego, co zamierzamy przygotować. Wodniste, o małej zawartości skrobi wrzucamy do sałatek, te, które mają miąższ zwarty, nadają się do gotowania czy pieczenia, a najbardziej skrobiowe na kluski lub placki ziemniaczane. Sprawdzamy jakie są w bardzo prosty sposób: kroimy bulwę na pół i pocieramy połówki. Jeśli stają się wodniste i śliskie, skrobi jest mało, jeśli się kleją - dużo.


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)