Blogi

Smak na życie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada 2014 (03:51)Wśród wielu licznych warzyw jest to najbardziej pospolite - ziemniak. Do Europy przywędrował z Ameryki Południowej dopiero w XVI wieku. Angielski żeglarz sir Francis Drake przywiózł je w darze królowej Elżbiecie. Przez wiele lat kartofle były pokarmem bydła. Dopiero wojny i głód sprawiły, że skosztował ich europejczyk. Gotowane, smażone, doprawiane okazały się smaczną potrawą.
Wbrew obiegowej opinii, nie są tuczące. Sto gramów to zaledwie 90 kalorii. Zawierają witaminy C i B, sód, potas, magnez, żelazo i inne pierwiastki śladowe. Wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Ziemniaki najsmaczniejsze są tuż po zbiorach, ale łatwo przechowują się przez długi czas. Zalewamy je wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem, by straciły jak najmniej cennych minerałów. Do wody można dorzucić kminek, listek laurowy, ząbek czosnku - co wzbogaci smak warzywa. A jako że ziemniak to roślina kosmopolityczna, oto kilka propozycji przepisów z całego świata.
1. POLSKA ZUPA CHRZANOWO - ZIEMNIACZANA
SKŁADNIKI: 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego; 5 ziemniaków; cebulę; 2 ząbki czosnku; łyżkę masła; 2 łyżki chrzanu ze słoika; opakowanie kwaśnej śmietany; 1/2 łyżeczki majeranku; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i duś na maśle w dużym garnku 15 min. Następnie wlej bulion, dopraw majerankiem i przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem. Na tarce zetrzyj cebulę, dodaj do zupy. Gotuj 15 min., aż ziemniaki będą miękkie. W miseczce wymieszaj chrzan ze śmietaną i zabiel zupę. Dopraw i natychmiast podawaj. Możesz przybrać posiekaną natką pietruszki.
2. WŁOSKA SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW
SKŁADNIKI: 1/2 kg młodych ziemniaków (zimą możemy użyć ziemniaki sałatkowe); garść suszonych pomidorów w oliwie; 4 łyżki jogurtu; 4 łyżki majonezu; sól i pieprz do smaku; natka pietruszki. WYKONANIE: ziemniaki ugotuj (jeśli są duże pokrój na mniejsze części), pomidory pokrój w cienkie paski. Wymieszaj jogurt z majonezem, dopraw do smaku. Ziemniaki wymieszaj w salaterce z pomidorami, polej sosem, posyp posiekaną natką pietruszki.
3. GRECKIE KOTLECIKI Z ZIEMNIAKÓW I FETY
SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków; opakowanie (ok.100g) sera feta; 4 cebulki dymki; jajko; 2 łyżki mąki; sok z cytryny; 4 łyżki oliwy z oliwek; gałązkę koperku; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: ziemniaki obierz, ugotuj, ostudź. Rozgnieć widelcem, dodaj pokruszoną fetę. Dymkę i koperek posiekaj, wrzuć do ziemniaków. Dodaj jajko i sok z cytryny. Dopraw. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, posyp mąką, spłaszcz. Rozgrzej oliwę na patelni, smaż na złoto po obu stronach. Podawaj gorące z sałatką.
4. HISZPAŃSKA TORTILLA
SKŁADNIKI: 4 łyżki oliwy z oliwek; 3 ziemniaki; cebula; 4 jajka; gałązka pietruszki; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: jajka roztrzep w misce, dopraw. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, uważając, by nie była zbyt gorąca. Przesmaż ziemniaki na małym ogniu przez około 10 min. aż zmiękną. Dodaj cebulę i delikatnie zeszklij. Rozłóż łyżką ziemniaki na patelni tak, by tworzyły jednolitą warstwę na dnie. Zalej mieszanką jajeczną i smaż, uważając, by nie przypaliły się brzegi potrawy. Zajmie to ok. 8 minut na małym ogniu. Pod koniec przykryj, by wierzch także stężał. przełóż na talerz, posyp posiekaną pietruszką.
5. ZAPIEKANKA Z PAPRYKĄ
SKŁADNIKI : 4 ziemniaki o zwartym miąższu; 2 grube plastry wędzonego surowego boczku; żółtą paprykę; 4 zielone papryczki pepperoni; 4 gałązki tymianku; łyżę masła; centymetrowej grubości plaster żółtego sera gruyere (lub innego o ostrzejszym smaku); sól i pieprz do smaku; pomidorki koktajlowe. WYKONANIE: ziemniaki ugotuj w mundurkach, gorące obierz, ostudź i pokrój w plastry. Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Paprykę pokrój w paski, pepperoni przekrój wzdłuż. Listki tymianku obierz z gałązek, ser pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wszystkie składniki wymieszaj i wrzuć do wysmarowanej masłem formy. Dopraw, piecz 20 min. Zapiekankę udekoruj pomidorkami i podawaj gorącą z zieloną sałatą.
SMACZNEGO!
P.S. Pamiętajmy, że jadalne są tylko bulwy - każda inna część rośliny jest trująca. Dotyczy to także pędów. Należy wybierać bulwy regularne w kształcie, nieuszkodzone i koniecznie bez zazielenionej skórki czy kiełków - podtrucie zawartą tam solaniną, to nic przyjemnego. Pamiętajmy też o tym, aby dobrać ziemniaki stosownie do tego, co zamierzamy przygotować. Wodniste, o małej zawartości skrobi wrzucamy do sałatek, te, które mają miąższ zwarty, nadają się do gotowania czy pieczenia, a najbardziej skrobiowe na kluski lub placki ziemniaczane. Sprawdzamy jakie są w bardzo prosty sposób: kroimy bulwę na pół i pocieramy połówki. Jeśli stają się wodniste i śliskie, skrobi jest mało, jeśli się kleją - dużo.