• Niedziela, 27 kwietnia 2025

    imieniny: Zyty, Teofila, Felicji

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Świąteczne smakołyki

Wtorek, 15 kwietnia 2014 (02:04)

        Rozpoczął się Wielki Tydzień. Skupiamy się na duchowych przeżyciach tego tygodnia, ale też myślimy o tym, żeby w naszych domach zrobiło się świątecznie, a więc inaczej niż na co dzień. Dekorujemy domy, świąteczne stoły i przygotowujemy przysmaki, które na ten stół trafią. W naszej wielkanocnej tradycji są to mazurki, serniki, pasztety i inne przeróżne mięsiwa... nie może też zabraknąć tradycyjnego żurku lub białego barszczu - tak naprawdę, te dwie zupy niczym się nie różnią poza zakwasem - do żurku dajemy zakwas, którego bazą jest mąka żytnia, a do białego barszczu użyjemy zakwasu na bazie mąki pszennej. Gotujemy wywar z warzyw na wędzonce lub innym mięsie ( może też być wywar z białej kiełbasy). Miękką włoszczyznę wyjmujemy, dodajemy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, kilka ząbków czosnku. Na gotujący wywar wlewamy zakwas, dobrze mieszamy. Na małym ogniu gotujemy jeszcze kilka chwil dodając pokrojoną w plastry, ugotowaną białą kiełbasę lub inną lekko zrumienioną na patelni. Zdejmujemy z ognia, po przestygnięciu dodajemy trochę śmietany i koniecznie majeranek. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Naturalny, bardzo dobry zakwas możemy kupić w prawie każdym sklepie spożywczym.

        Oto kilka innych propozycji na świąteczny stół. Niewątpliwie pasztet jest klasykiem wśród wielkanocnych potraw. Spróbujmy zmierzyć się z tym zadaniem.

1. Pasztet wieprzowo-drobiowy.

SKŁADNIKI: 1kg boczku; 1kg innego mięsa wieprzowego(np. chuda łopatka); 1kg mięsa drobiowego(np. z piersi) - zamiast drobiu może to być mięso z królika lub zająca; 40 dkg wątróbki drobiowej; 10 dkg suszonych grzybów lub lekko przesmażonych pieczarek; 6 jaj; 4 duże cebule; 2 duże bułki wg uznania - ja bułek nie dodaję. 3-4 marchewki średniej wielkości. WYKONANIE: na dnie garnka ułożyć pokrojony w dużą kostkę boczek, na nim listki laurowe, ziele ang., pieprz i grzyby. Na tę warstwę położyć pokrojone w kostkę mięso wieprzowe, a na nim również pokrojone w kostkę mięso drobiowe lub z królika. Posolić do smaku, zalać wrzącą wodą równo z powierzchnią mięsa. Gotować 2,5 godz. na bardzo małym ogniu. Na godzinę przed końcem gotowania włożyć pomiędzy mięso obraną cebulę, marchew i ewentualnie pokrojoną w plastry bułkę. Oddzielnie podsmażyć obtoczoną w mące wątróbkę (ok. 5 min.). Ugotowane mięso przecedzić przez sito nie wylewając wywaru. Jeszcze ciepłe wraz z cebulą, marchwią i ew. bułką przekręcić przez maszynkę ( na najdrobniejszych oczkach) i do masy dodać dobrze ubite jajka oraz kompozycje smakowe: 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej; 2 łyżeczki przyprawy jarzynki; 1 łyżeczka przyprawy gulaszowej lub słodkiej papryki; 1 łyżeczka pieprzu ziołowego (można też dodać inne zioła, takie jakie lubimy). Jeszcze posolić o ile jest taka potrzeba. Dodać 1/4 l. wywaru z gotowanego mięsa, wszystko razem dokładnie wymieszać, tak aby powstała jednolita, plastyczna masa ( jeśli będzie za sucha, można dodać jeszcze trochę wywaru). Wkładać masę do wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek. Piec 1 godz. w temp. ok. 180 stopni. Wyjmować, gdy dobrze ostygnie. Schłodzić.

2. Sernik z pianką.

SKŁADNIKI: ciasto - 5 łyżek cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 jajko; szczypta soli; 1/2 kostki tłuszczu; 1 szkl. mąki- zagnieść ciasto, wyłożyć na przygotowanej blaszce. Masa serowa - 1kg trzykrotnie zmielonego twarogu; 1 szkl. cukru; 3/4 szkl. oleju; 2 jajka; 4 żółtka; 1 duży budyń śmietankowy; 1/2 l mleka; cukier waniliowy; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. WYKONANIE: olej, cukier, jajka zmiksować lub dobrze utrzeć. Dodać zmielony twaróg i dalej ucierać, aż uzyskamy puszystą masę. Do masy dodać rozpuszczony i wymieszany w mleku budyń. Wymieszać. To wszystko wylać na przygotowane wcześniej surowe ciasto. Piec ok. 1 godz.15 min. Przed końcem pieczenia wyłożyć na sernik pianę ubitą z 4 białek i 1/4 szkl. cukru - lekko zrumienić (kilka min.).

3. Kokosowy krem z rumem i ananasem.

Ukoronowaniem świątecznego obiadu może być ten smaczny deser. SKŁADNIKI: ( na 4 porcje) - średni ananas; 4 łyżki ciemnego, brązowego cukru; 2 łyżki rumu; szklankę jogurtu; 3 łyżki śmietanki kokosowej lub tłustego mleczka kokosowego; 2 łyżki serka mascarpone; 3-4 łyżki cukru waniliowego; szklankę śmietany kremówki. WYKONANIE: obierz ananasa, wytnij twardy środek, pokrój na małe kawałki i zostaw w misce, by puścił sok. Wymieszaj brązowy cukier z rumem i odstaw na 10 min. Rozłóż ananasa wraz z sokiem do czterech miseczek. Utrzyj na jednolitą masę jogurt, serek mascarpone, mleczko kokosowe i cukier waniliowy. Przykryj nią porcje ananasa. Śmietankę ubij na sztywno, udekoruj nią wierzch deseru. Polej rumem wymieszanym z cukrem ( małym dzieciom można zamiast rumem polać polewą czekoladową).

                                                               SMACZNEGO!

P.S. Do pasztetu i innych mięs na zimno możemy podać żurawinę lub sosy: czosnkowy - mieszamy majonez z naturalnym jogurtem  w proporcji 2:1 lub odwrotnie ( to już zależy jak lubimy), dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany czosnek, odrobinę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Możemy też wymieszać chrzan z odrobiną majonezu lub śmietany. Takie dodatki doskonale komponują się z zimnymi mięsami. Wszystkim Państwu życzę Błogosławionych i Zdrowych Świąt Zmartwychwtania Pańskiego!


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)