• Sobota, 22 marca 2025

    imieniny: Katarzyny, Bogusława

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 13 września 2013 (05:24)

        Wśród wielu wspomnień z dzieciństwa jest jedno, do którego powracam ze szczególnym upodobaniem. Wspominam często niedzielne podwieczorki pachnące kawą i ciastem, spotkania i rozmowy z najbliższymi. Byli tam wszyscy, których kochałam. W naszym domu, skromnym i raczej ubogim, niedziela zawsze była świętem. Mieszkaliśmy z dziadkami. W sobotę po południu babcia z mamą piekły ciasto. W niedzielę na nakrytym świątecznym obrusem stole ustawialiśmy talerzyki, filiżanki i ciasto. Siadaliśmy przy nim wszyscy: dziadkowie, rodzice, odwiedzający nas wujostwo i my- dzieci - wnukowie dziadków. Lubiliśmy słuchać opowieści dziadków z lat ich młodości, z czasów wojny...

Nie dajmy sobie wmówić, że dzisiaj w naszym zabieganym życiu, nie mamy czasu na świętowanie niedzieli. Po prostu zrezygnujmy czasami z kolejnego odcinka serialu, wyłączmy na chwilę komputer, odłóżmy na bok komórkę itp. Nakryjmy do stołu, zapalmy świecę i siądźmy, z tymi których kochamy, do niedzielnego podwieczorku. Teraz, kiedy lato się kończy a jesień zaczyna, skorzystajmy z darów natury, jakimi są owoce z naszych rodzimych sadów.

        Proponuję bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze smaczne ciasto pod wszystkie owoce. Potrzebne będą:

4 jajka; 1 szkl. cukru; 1 cukier wanil.; 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 kostka masła /lub innego tł./; tłuszcz i bułka tarta do formy; owoce sezonowe. Jajka ubijamy z cukrem i c. wanil. Dodajemy roztopione i przestudzone masło. Miksujemy. Przez sito przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy do masy i delikatnie miksujemy lub mieszamy. Wylewamy na przygotowaną formę, na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 min. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Ciasto pyszne jest ciepłe, ale też bardzo dobre na zimno, można więc przygotować je dzień wcześniej. Jeśli dodamy kleks bitej śmietany jest po prostu... mniam! Bardzo smaczne jest z rabarbarem- w tej wersji nie dodaję cukru waniliowego do ciasta, tylko posypuję nim obrany i pokrojony rabarbar- po ok. godzinie, przygotowuję ciasto i wykładam na nie rabarbar.

Drożdżówka ze śliwkami-potrzebne składniki to:

2 jajka całe; 1/2 szkl. cukru; 1/2 kg mąki; 1/2 k. palmy lub masła; 5 dag świeżych drożdży; 1 szkl. mleka / lekko ciepłe/; 2-3 łyżki dobrego oleju. Wykonanie: palmę stopić. Drożdże+łyżka cukru+ mleko - postawić do rośnięcia w cieple. Jajka rozkręcić z pozostałym cukrem, dodać mąkę /nie mieszać/, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wymieszać. Tłuszcz nie za gorący wlać do ciasta /dodać olej/. Wyrabiać /ciasto będzie dość miękkie, ale takie ma być-ewentualnie można dodać jeszcze odrobinę mąki/. Pozostawić do wyrośnięcia. Blaszkę wysmarować, posypać mąką, wyłożyć ciasto. Na cieście ułożyć wypestkowane śliwki /ok. 1/2 kg/ otwartymi częściami do góry, posypać kruszonką / na kruszonkę potrzeba ok. 1/2 kostki masła, 1-2 łyżki cukru i mąki tyle, aby razem mieszając składniki, otrzymać okruchy/. Piec ok 1/2 godz. w temp. 170-180 stopni / przed wyjęciem najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się wypiekło/. Smacznego!

P.S. Podane w przepisach porcje są na nieduże blaszki. Aby otrzymać dużą blachę ciasta, należy podwoić ilość składników np. zamiast 2 jajek 4 itd...


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)