• Sobota, 15 lutego 2025

    imieniny: Faustyny, Jowity, Zygfryda

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 1 marca 2016 (12:28)

        Zgodnie z obietnicą, w ten ostatni dzień lutego podaję przepisy, o których powtórzenie najczęściej prosili słuchacze Radia Maryja, sympatycy "Porad kulinarnych" w Radiu Maryja. Są to propozycje Sióstr goszczących w tej audycji, Pani dr Alfredy Walkowskiej, która odkrywa przed słuchaczami sposoby odżywiania wg św. Hildegardy, a także samych słuchaczy. Ogromna różnorodność tych propozycji sprawia, że dla każdego znajdzie się coś dobrego. Dzisiaj przedstawiam te z przepisów miesiąca stycznia i lutego, które cieszyły się największą popularnością.

1. CHLEB  /propozycja p. Barbary z Nowego Sącza/

     SKŁADNIKI: 

     1 kg mąki pszennej typu 600 lub 650 /można ująć trochę mąki pszennej np.2 szklanki i w to miejsce dodać: 1 szkl.mąki żytniej i 1 szkl.mąki razowej/; 5 dkg drożdży; 1 łyżka soli; 8 łyżek płatków owsianych; 4 łyżki oleju; 1litr ciepłej wody /można ująć trochę wody i dodać mleka/; 1,5 łyżki cukru; garść ziaren np. słonecznika, siemienia lnianego, dyni lub jakie mamy i lubimy; jedna łyżeczka pieprzu ziołowego /ten ostatni niekoniecznie, ale nadaje on chlebkowi ciekawego smaku/. WYKONANIE: w litrze ciepłej wody rozmieszać cukier, drożdże, płatki - odstawić na 10 - 15 min. Mąkę, olej, sól, dodatki, pieprz - wymieszać dobrze w większej misce drewnianą łyżką. Połączyć z wodą wymieszaną z płatkami, cukrem i drożdżami - dobrze wszystko wymieszać. Rozłożyć ciasto do foremek wysmarowanych olejem i wysypanych mąką lub ziarnem. Wygładzić powierzchnię nawilżając wodą, można posypać ulubionymi ziołami np. rozmarynem lub tymiankiem. Włożyć do zimnego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temperaturze 180-190 stopni C.

2. ZUPA KREM Z BURAKÓW /propozycja s. Faustyny/

     SKŁADNIKI: 1kg buraków; 1 korzeń pietruszki; 2 marchwie średniej wielkości; kawałek selera; 2 średnie ziemniaki; 2 cebule; 3 ząbki czosnku; woda lub bulion; oliwa; sól, pieprz, sok z cytryny do smaku. WYKONANIE: warzywa obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, rozdrobnioną cebulę i czosnek, chwilę dusimy. Zalewamy wodą w takiej ilości, aby pokryła warzywa. Gotujemy ok. 30 min. Po przestygnięciu blendujemy, jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego, posypaną natką pietruszki.

3.GOŁĄBKI ORKISZOWE /propozycja p. Alfredy- odżywianie wg wskazań św. Hildegardy/

    SKŁADNIKI: 2 szkl. ziarna orkiszu /siekany lub wielkości ziaren ryżu/; 1/2 szkl. ryżu pełnoziarnistego; 1/2 kg mięsa drobiowego; marchew /ok. 1/2 kg./; seler; 4-5 cebul; 3 ząbki czosnku; sól, pieprz, hyzop, bertram, galgant; kapusta pekińska. WYKONANIE: warzywa ścieramy na tarce, podsmażamy na oleju słonecznikowym lub klarowanym maśle. Ziarno i ryż gotujemy / ziarno przed gotowaniem płuczemy w misce - nie na sicie - kilkakrotnie/, zalewamy wrzątkiem, gotujemy do 1/2 godz., odstawiamy garnek, tak aby ziarno doszło. Mięso łączymy z ziarnem, ryżem, warzywami, solą, pieprzem, hyzopem /1/2 łyżeczki/. Dodajemy: 1/2 łyżeczki: bertramu, galgantu, trochę gałki muszkatołowej. Liście kapusty zanurzamy na chwilę we wrzątku. Farsz układamy w listek, zawijamy. Dno garnka wykładamy liśćmi, na nich układamy gołąbki. Na wierzchu kładziemy pozostałe liście. Dusimy. Można podać z sosem pomidorowym: 2 cebule siekamy, dodajemy czosnek, szklimy na oliwie. Dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory, pieprz, sól, bertram, galgant - sos zagęszczamy mąką orkiszową.

4. NALEWKA Z ALOESU  /s. Faustyna/

     SKŁADNIKI: 1/2 l. soku z aloesu; 1/2 l. miodu naturalnego płynnego; 1/2 l. spirytusu; 1/2l. soku z cytryny. WYKONANIE: sok mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Wlewamy do dużego szklanego naczynia, zalewamy spirytusem - wszystko dokładnie wstrząsamy. Przelewamy do ciemnych butelek. Trzymamy w chłodnym miejscu. Po tygodniu nalewka jest gotowa do spożycia. 

5. PASZTET JAGLANY Z WARZYWAMI /s. Faustyna/

    SKŁADNIKI: 2 szkl. suchej kaszy jaglanej; 5 średnich marchewek; 2 korzenie pietruszki; 2 selery; 3 cebule; 3 ząbki czosnku; 3 jajka; 20 dkg masła; 3 łyżki sosu sojowego; przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, mielona słodka papryka, gałka muszkatołowa / od 1/2 - 1 łyżeczki/. WYKONANIE: kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie /4 szkl. wody/ ok. 15-20 min. Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, szklimy cebulę i czosnek, dodajemy warzywa, dusimy ok. 20 min./można dodać trochę wody, aby się dusiły a nie przypalały/. Wykładamy do miski, lekko studzimy. Dodajemy kaszę, przyprawy, jajka - całość zblendować lub przepuścić przez maszynkę /lepiej będzie się trzymało/. Można do smaku dodać kilka pomidorów suszonych w oliwie. Foremki smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 40 min. w 170 stopniach C.

6. PLACUSZKI Z KASZY GRYCZANEJ / s. Faustyna/

     SKŁADNIKI: 1szkl. kaszy gryczanej; 6 łyżek mąki pszennej; 3 jajka; 3 łyżki cukru pudru; 1/4 łyżeczki sody; szczypta soli; 1 mały kefir /ok. 200 g/; konfitura owocowa ewentualnie ubita śmietanka. WYKONANIE: kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie /2 szkl. wody/ ok. 20 min. Pozostawiamy pod przkryciem, aby doszła. Studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy, dodajemy cukier p., żółtka, dalej ubijamy. Do kaszy dodajemy kefir, masę jajeczną, mąkę z sodą. Smażymy placuszki na złoty kolor / można dodać jeszcze trochę mąki, gdyby się kleiły do patelni/. Podajemy z konfiturą i kleksem ubitej śmietany.

7. POSTNY WYWAR ZDROWOTNY / p. Alfreda - wg św. Hildegardy/

    SKŁADNIKI: 1 litr wody; 1 filiżanka całych ziaren orkiszu; ok. 300 g warzyw /fenkuł, marchew, seler, czerwone buraki, korzeń pietruszki, garstkę fasoli "biały Jaś"/. WYKONANIE: wszystkie składniki gotujemy 20 minut, odcedzamy. Dodajemy galgant i bertram w proszku /każdego ok.1/2 - 1 łyżeczki/.

 

                                                                      SMACZNEGO!


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)