Blogi

Smak na życie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca 2016 (12:28)Zgodnie z obietnicą, w ten ostatni dzień lutego podaję przepisy, o których powtórzenie najczęściej prosili słuchacze Radia Maryja, sympatycy "Porad kulinarnych" w Radiu Maryja. Są to propozycje Sióstr goszczących w tej audycji, Pani dr Alfredy Walkowskiej, która odkrywa przed słuchaczami sposoby odżywiania wg św. Hildegardy, a także samych słuchaczy. Ogromna różnorodność tych propozycji sprawia, że dla każdego znajdzie się coś dobrego. Dzisiaj przedstawiam te z przepisów miesiąca stycznia i lutego, które cieszyły się największą popularnością.
1. CHLEB /propozycja p. Barbary z Nowego Sącza/
SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszennej typu 600 lub 650 /można ująć trochę mąki pszennej np.2 szklanki i w to miejsce dodać: 1 szkl.mąki żytniej i 1 szkl.mąki razowej/; 5 dkg drożdży; 1 łyżka soli; 8 łyżek płatków owsianych; 4 łyżki oleju; 1litr ciepłej wody /można ująć trochę wody i dodać mleka/; 1,5 łyżki cukru; garść ziaren np. słonecznika, siemienia lnianego, dyni lub jakie mamy i lubimy; jedna łyżeczka pieprzu ziołowego /ten ostatni niekoniecznie, ale nadaje on chlebkowi ciekawego smaku/. WYKONANIE: w litrze ciepłej wody rozmieszać cukier, drożdże, płatki - odstawić na 10 - 15 min. Mąkę, olej, sól, dodatki, pieprz - wymieszać dobrze w większej misce drewnianą łyżką. Połączyć z wodą wymieszaną z płatkami, cukrem i drożdżami - dobrze wszystko wymieszać. Rozłożyć ciasto do foremek wysmarowanych olejem i wysypanych mąką lub ziarnem. Wygładzić powierzchnię nawilżając wodą, można posypać ulubionymi ziołami np. rozmarynem lub tymiankiem. Włożyć do zimnego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temperaturze 180-190 stopni C.
2. ZUPA KREM Z BURAKÓW /propozycja s. Faustyny/
SKŁADNIKI: 1kg buraków; 1 korzeń pietruszki; 2 marchwie średniej wielkości; kawałek selera; 2 średnie ziemniaki; 2 cebule; 3 ząbki czosnku; woda lub bulion; oliwa; sól, pieprz, sok z cytryny do smaku. WYKONANIE: warzywa obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, rozdrobnioną cebulę i czosnek, chwilę dusimy. Zalewamy wodą w takiej ilości, aby pokryła warzywa. Gotujemy ok. 30 min. Po przestygnięciu blendujemy, jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego, posypaną natką pietruszki.
3.GOŁĄBKI ORKISZOWE /propozycja p. Alfredy- odżywianie wg wskazań św. Hildegardy/
SKŁADNIKI: 2 szkl. ziarna orkiszu /siekany lub wielkości ziaren ryżu/; 1/2 szkl. ryżu pełnoziarnistego; 1/2 kg mięsa drobiowego; marchew /ok. 1/2 kg./; seler; 4-5 cebul; 3 ząbki czosnku; sól, pieprz, hyzop, bertram, galgant; kapusta pekińska. WYKONANIE: warzywa ścieramy na tarce, podsmażamy na oleju słonecznikowym lub klarowanym maśle. Ziarno i ryż gotujemy / ziarno przed gotowaniem płuczemy w misce - nie na sicie - kilkakrotnie/, zalewamy wrzątkiem, gotujemy do 1/2 godz., odstawiamy garnek, tak aby ziarno doszło. Mięso łączymy z ziarnem, ryżem, warzywami, solą, pieprzem, hyzopem /1/2 łyżeczki/. Dodajemy: 1/2 łyżeczki: bertramu, galgantu, trochę gałki muszkatołowej. Liście kapusty zanurzamy na chwilę we wrzątku. Farsz układamy w listek, zawijamy. Dno garnka wykładamy liśćmi, na nich układamy gołąbki. Na wierzchu kładziemy pozostałe liście. Dusimy. Można podać z sosem pomidorowym: 2 cebule siekamy, dodajemy czosnek, szklimy na oliwie. Dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory, pieprz, sól, bertram, galgant - sos zagęszczamy mąką orkiszową.
4. NALEWKA Z ALOESU /s. Faustyna/
SKŁADNIKI: 1/2 l. soku z aloesu; 1/2 l. miodu naturalnego płynnego; 1/2 l. spirytusu; 1/2l. soku z cytryny. WYKONANIE: sok mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Wlewamy do dużego szklanego naczynia, zalewamy spirytusem - wszystko dokładnie wstrząsamy. Przelewamy do ciemnych butelek. Trzymamy w chłodnym miejscu. Po tygodniu nalewka jest gotowa do spożycia.
5. PASZTET JAGLANY Z WARZYWAMI /s. Faustyna/
SKŁADNIKI: 2 szkl. suchej kaszy jaglanej; 5 średnich marchewek; 2 korzenie pietruszki; 2 selery; 3 cebule; 3 ząbki czosnku; 3 jajka; 20 dkg masła; 3 łyżki sosu sojowego; przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, mielona słodka papryka, gałka muszkatołowa / od 1/2 - 1 łyżeczki/. WYKONANIE: kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie /4 szkl. wody/ ok. 15-20 min. Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, szklimy cebulę i czosnek, dodajemy warzywa, dusimy ok. 20 min./można dodać trochę wody, aby się dusiły a nie przypalały/. Wykładamy do miski, lekko studzimy. Dodajemy kaszę, przyprawy, jajka - całość zblendować lub przepuścić przez maszynkę /lepiej będzie się trzymało/. Można do smaku dodać kilka pomidorów suszonych w oliwie. Foremki smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 40 min. w 170 stopniach C.
6. PLACUSZKI Z KASZY GRYCZANEJ / s. Faustyna/
SKŁADNIKI: 1szkl. kaszy gryczanej; 6 łyżek mąki pszennej; 3 jajka; 3 łyżki cukru pudru; 1/4 łyżeczki sody; szczypta soli; 1 mały kefir /ok. 200 g/; konfitura owocowa ewentualnie ubita śmietanka. WYKONANIE: kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie /2 szkl. wody/ ok. 20 min. Pozostawiamy pod przkryciem, aby doszła. Studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy, dodajemy cukier p., żółtka, dalej ubijamy. Do kaszy dodajemy kefir, masę jajeczną, mąkę z sodą. Smażymy placuszki na złoty kolor / można dodać jeszcze trochę mąki, gdyby się kleiły do patelni/. Podajemy z konfiturą i kleksem ubitej śmietany.
7. POSTNY WYWAR ZDROWOTNY / p. Alfreda - wg św. Hildegardy/
SKŁADNIKI: 1 litr wody; 1 filiżanka całych ziaren orkiszu; ok. 300 g warzyw /fenkuł, marchew, seler, czerwone buraki, korzeń pietruszki, garstkę fasoli "biały Jaś"/. WYKONANIE: wszystkie składniki gotujemy 20 minut, odcedzamy. Dodajemy galgant i bertram w proszku /każdego ok.1/2 - 1 łyżeczki/.
SMACZNEGO!