• Wtorek, 12 listopada 2024

    imieniny: Renaty, Witolda, Jozafata

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

W kuchni pachnącej ziołami

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013 (07:30)

        Nie ma dobrej kuchni bez ziół. Każdy kucharz wie, że nie tylko dodają potrawom smaku, ale i ułatwiają ich trawienie. Chociaż przyprawy są dodawane do potraw zazwyczaj w niewielkich ilościach - a w rezultacie ile komu smakuje - mają często ogromny wpływ na smak dania.To, jak używamy potraw, zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań, a ponieważ w sztuce kulinarnej tak naprawdę nie ma reguł /gdyż wszystko pozostaje "kwestią smaku "/, przygotowane przez nas potrawy będą tym smaczniejsze i ciekawsze, im odważniej będziemy eksperymentować z ogromnym bogactwem ziół, a także oliw, octów i sosów. Oczywiście należy zachować zawsze zdrowy rozsądek i umiar, bo na przykład aromatyczny, świeży rozmaryn potrafi zdominować inne dodatki, trzeba go więc używać ostrożnie. Natomiast nadmiar liści laurowych w potrawie sprawi, że nabierze ona gorzkiego i metalicznego posmaku.

Jakie zioła z czym komponujemy?  Z reguły tak jak lubimy, ale pamiętajmy, że potrawy z grochu i fasoli lubią cząber i majeranek, pomidory w jakiejkolwiek postaci uwielbiają bazylię, a ryby kolędrę i koperek. Do mięs z kolei dodajemy rozmaryn, tymianek, estragon. Smaczna jest cielęcina z szałwią i miętą, które doskonale też komponują się ze słodkimi deserami. Lubczyk należy dodawać do wszystkich zup i sosów.

        Dodanie odpowiednich ziół do potraw jest często najważniejszym czynnikiem decydującym o wspaniałości dania. Świeże zioła są w tym względzie lepsze od suszonych, bo chociaż te ostatnie mogą mieć intensywniejszy smak, ale brakuje im cudownego aromatu świeżych ziół. Korzystajmy więc ze świeżych, póki trwa sezon, a co nam zostanie wysuszmy i zapakujmy do słoiczków lub zalejmy oliwą. Możemy też świeże zioła zamrozić, szczelnie zapakowane w plastikowych woreczkach lub pojemniczkach. Chociaż staną się ciemniejsze, to nie zmienią smaku.

Hodowanie własnych ziół jest najepszym sposobem na używanie ich wtedy, gdy są potrzebne. Większość ziół dobrze się udaje w doniczce lub skrzynce, na parapecie okiennym. Pełnia lata jest doskonałym okresem, na przygotowanie ich na zimę. Szczególnie warto zaopatrzyć się w zielony koperek i natkę pietruszki. Teraz, kiedy rosną w glebie, na zagonach, przesycone zapachem słońca,  mają najwięcej w sobie witamin i składników mineralnych. Czymże są w porównaniu z nimi, te trzy na krzyż kupowane zimą w marketach, wymęczone gałązki? Tylko marną namiastką. Jak zrobić te zimowe zpasy?

        Robię to tak: kupuję na targu lub w małych sklepikach warzywnych /szczęśliwie jeszcze takie bywają/ pęki natki pietruszki i koperku. Dokładnie je płuczę i osuszam. Siekam drobno i ciasno upycham w plastikowych pojemniczkach. Gdy się wypełnią, zamykam, wkładam do zamrażarki. To wszystko. Zimą łyżeczką wybieram z pojemnika tyle, ile potrzebuję, reszta doskonale przechowuje się dalej.

Z natki pietruszki możemy też zrobić doskonałe pesto. Pęczek dorodnej pietruszki siekamy, doprawiamy trzema łyżkami oliwy z oliwek, zgniecionym ząbkiem czosnku i drobniutko pokrojonymi czterema dużymi orzechami włoskimi /lub brazylijskimi, bo słodsze/. Na koniec sól, pieprz i sok z cytryny. Takie pesto można też zmiksować w blenderze. Zmieszane z ugotowanym, gorącym makaronem jest szybką i smakowitą potrawą. Pesto przechowujemy w zamkniętym słoiczku, w lodówce. Smacznego!

P.S. Pamiętajmy, że jedna łyżka posiekanych świeżych ziół, odpowiada małej łyżeczce tych samych ziół suszonych. Jeśli więc chcemy świeże zioła zastąpić suszonymi, musimy dodać ich proporcjonalnie mniej. 

 


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)