• Niedziela, 18 maja 2025

    imieniny: Jana, Eryka, Aleksandry

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Specjały z łososia

Czwartek, 17 października 2013 (04:25)

        O tym, że ryby są zdrowe i warto je jeść nie trzeba nikogo przekonywać. Proponuję dzisiaj kilka możliwości przyrządzenia dań z łososia. Ta ryba jest stworzeniem niezwykle wrażliwym, delikatnym i wybrednym. Nie lubi wody zanieczyszczonej i pozbawionej tlenu. Dlatego jego życie zaczyna się zawsze w czystym górskim strumieniu albo w rzece. Zanim dorosłe ryby wpłyną do oceanu, spędzają od kilku do kilkunastu tygodni na pograniczu wody słodkiej i słonej. W oceanie łososie mieszkają, w zależności od gatunku, nawet kilka lat, wiodąc sielski żywot. Napotykają tam bowiem przyjazne środowisko, prawie pozbawione wrogów i obfitujące w pokarm, przede wszystkim w krewetki oraz inne skorupiaki, dzięki którym mięso łososia nabiera apetycznego różowego koloru. Mięso to zawiera dużo kwasów tłuszczowych i jest bogate w witaminy A i D oraz witaminy z grupy B. Dostarcza także aminokwasów i mokroelementów. Warto rozsmakować się w tej rybie. Salmo salar, zwany też szlachetnym to gatunek najbardziej znany w Europie. Jego mięso ma różowo-pomarańczowe zabarwienie. Łosoś najczęściej występujący na naszym rynku, zwany norweskim, również należy do gatunku salmo salar.

Łosoś dobrze komponuje się z rozmaitymi sosami gorącymi: grzybowym, śmietanowym, szafranowym i zimnymi salsami np: pomidorową czy ananasową. Wspaniale smakuje z masłem czosnkowym - pieczony na ruszcie lub w piekarniku, smażony na patelni, gotowany na parze. Można go marynować w oliwie, z dodatkiem białego wina, odrobiny soku z cytryny (gdy soku jest za dużo, mięso blednie) i świeżych ziół: melisy, bazylii, tymianku, a zwłaszcza koperku. Łosoś kocha koperek z wzajemnością! Dobrą przyprawą dla łososia jest pieprz z cytryną. Jeśli chodzi o masło czosnkowe, to robię je tak: siekam lub przeciskam przez praskę kilka ząbków czosnku, mieszam z miękkim masłem i gotowe! A zatem kilka propozycji przyrządzenia łososia:

1. Łosoś duszony w winie: 1 kg świeżego łososia (może być filet); 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina; 3 łyżki masła; sok i skórka otarta z 1/2 cytryny; 2 liście laurowe; 2 łyżki koperku; sól, pieprz do smaku. Wykonanie: łososia sprawić, umyć, osuszyć, pokroić na dzwonka lub w większe kawałki, lekko posolić i odstawić na 30 min. w chłodne miejsce. W płaskim rondlu stopić masło, dodać drobno pokruszone liście laurowe oraz wino i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, włożyć porcje ryby i dusić, pod przykryciem, 20-25 min. na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać skórkę i sok z cytryny. Rybę ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos lekko odparować i przecedzić przez sito. Łososia polać sosem i posypać koperkiem.

2. Łosoś w sosie jogurtowym: 1 kg filetów z łososia; 2 szklanki jogurtu naturalnego; 35 dkg ostrego żółtego sera; 2 jajka; kilkanaście różyczek brokułów; 1 łyżka oliwy; przyprawa do ryb; słodka papryka w proszku; sól, pieprz. Wykonanie: rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje, skropić oliwą, posypać przyprawą do ryb i odstawić na 15-20 min. Porcje łososia ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Ser zetrzeć na tarce do jarzyn. Jogurt roztrzepać z jajkami, dodać ser i dokładnie wymieszać. Rybę polać sosem, przybrać różyczkami brokułów i oprószyć papryką. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Podawać na gorąco, ze szparagami lub kalafiorem.

3. Łosoś po azjatycku: 4 filety z łososia (ok. 80 dkg); 2 pory; 4 plastry ananasa z puszki; 20 dkg pomidorów bez skórki (z puszki); 2 łyżki oliwy lub oleju; 2-3 łyżki sosu sojowego; chili; sól; pieprz. Wykonanie: pory oczyścić, umyć, pokroić w krążki i zblanszować (1 min.) w posolonym wrzątku. Ananasa pokroić w kostkę. Pomidory rozgnieść widelcem. Rybę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą oraz pieprzem, krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Na tym samym tłuszczu podsmażyć ananas, dodać sos sojowy, pory oraz pomidory, wymieszać, dusić 3 min. Doprawić solą, pieprzem, chili. Włożyć rybę i zagotować. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego!

P.S. Jeżeli decydujemy się kupić świeżego łososia (lub inną rybę), trzeba zwrócić uwagę, czy ryba nie jest obślizgła, czy ma srebrzystą łuskę i przejrzystą gałkę oczną. Ości ze świeżej ryby najlepiej wyjąć szczypcami lub pęsetą.


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)