Blogi

Smak na życie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia 2014 (06:58)Chociaż fala upałów już przeminęła, to jednak warto wykorzystać obfitość dojrzewających owoców na przygotowanie pysznego,eleganckiego i co najważniejsze, nie tuczącego, letniego deseru, jakim jest sorbet. Jest to najstarszy, mrożony deser świata. Podobno recepturę przywiózł z Chin Marco Polo. W każdym razie, na pewno sorbety z miodu, owoców i śniegu jadali paryżanie już w XVII wieku.
Cukiernicy przygotowują sorbety w maszynce do lodów. My, w naszych domowych warunkach możemy użyć blendera. Wykonanie tego deseru jest bardzo łatwe, ale aby sorbet był puszysty, trzeba przestrzegać kilku reguł. Po pierwsze, z umiarem dodajemy alkohol i cukier. Jeśli przesadzimy, może źle zamarzać, albo wcale. Lepiej więc zagotować syrop cukrowy i doprawić nim owoce do smaku. Po drugie, łatwiej zrobić sorbet z musu owocowego niż z soku, który zbryla się podczas zamrażania. Na koniec zamrożony sorbet wyjmujemy z lodówki po 3 godzinach, zostawiamy na 10 min. w temperaturze pokojowej, po czym miksujemy tnącą końcówką blendera i wsawiamy do zamrażalnika jeszcze na 15 min. By nie topniał za szybko, podajemy go w schłodzonych miseczkach lub wydrążonych, wyjętych z lodówki, połówkach pomarańczy, grejpfrutów albo melonów. Ozdabiamy zielonym listkiem lub kwiatkiem i elegancki deser już gotowy.
Zanim weźmiemy się za zrobienie sorbetu, przygotujmy sobie syrop cukrowy, którego wykonanie jest bardzo proste, a który (jak wyżej wspominałam) znacznie podniesie jakość naszego deseru.
SYROP CUKROWY
SKŁADNIKI: 1/2 litra wody; 1/2 kg cukru. WYKONANIE: W metalowym garnku zagotuj składniki na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Kryształki cukru na brzegach garnka zsuwaj do syropu pędzelkiem umoczonym w wodzie. Zapobiega to tworzeniu się cukrowych bryłek w syropie. Gdy się zagotuje, zdejmij po minucie z gazu (nie mieszaj!). Ostudź w zimnej wodzie i wlej do słoja. Mając tak przygotowany syrop, możemy przystąpić do wykonania sorbetu.
1. MORELOWY SORBET Z LUBCZYKIEM
SKŁADNIKI: kilogram moreli; syrop cukrowy do smaku; sok z jednej cytryny; listki lubczyku. WYKONANIE: morele umyj, zdejmij skórki, usuń pestki i zmiksuj. Dodaj trochę syropu cukrowego i sok z cytryny, jeszcze raz zmiksuj. Mus przełóż do metalowego pojemnika lub specjalnych foremek do lodów, zamroź. Jeśli podajesz deser w pucharkach, posyp go pokrojonymi w paseczki listkami lubczyku.
2. GRUSZKOWY SORBET Z SELEREM
SKŁADNIKI: kilogram gruszek; cukier; 25 ml rumu; sok z jednej cytryny; gałązkę selera naciowego. WYKONANIE: gruszki obierz ze skórki, wyjmij gniazda, skrop cytryną. Włóż do wrzątku, zagotuj, wystudź, zmiksuj, dopraw cukrem do smaku. Dodaj rum, wymieszaj i włóż na 3 godz. do zamrażalnika. Co pół godziny mieszaj. Przed podaniem udekoruj selerem.
3. MALINOWY SORBET Z MIĘTĄ
SKŁADNIKI: kilogram malin; kieliszek wody. Na syrop: szklankę wody; syrop cukrowy. WYKONANIE: maliny i wodę zmiksuj na gładko. Przełóż na sito i drewnianą łyżą wyciśnij jak najwięcej musu, ale ostrożnie, żeby pestki nie przeszły przez sito. Przełóż do metalowej lub plastikowej miski. Powinno wyjść mniej więcej pół litra płynu. Dodaj syrop, wymieszaj. Włóż do zamrażalnika, wyjmij po upływie pół godziny i zmiksuj. Znowu umieść w zamrażalniku. Powtarzaj tę czynność 3-4 razy. Sorbet powinien być gładki i gęsty. Podając, udekoruj listkiem mięty.
4. POZIOMKOWY SORBET Z SZAMPANEM
SKŁADNIKI: 1/2 kg poziomek; 200 g cukru; 200 ml szampana (lub dobre wino musujące); białko z jaja. WYKONANIE: poziomki umyj i przetrzyj przez sito, cukier rozpuść w szampanie. Białko ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z owocami i szampanem. Zamroź, mieszaj co pół godziny, na koniec udekoruj listkami i poziomkami.
SMACZNEGO!
P.S. Znając ogólne reguły przyrządzania sorbetu, jakie podałam we wstępie, możemy wykonać go praktycznie z każdego sezonowego owocu: truskawek, porzeczek, jagód, brzoskwiń itp. Życzę udanego eksperymentowania...