Blogi

Smak na życie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia 2015 (06:47)Potrawy, które dzisiaj pragnę zaproponować znane są od wieków wszystkim narodom świata. Nie ma bowiem kuchni, diety, jadłospisu, w którym nie znalazłoby się przepisu na wszelkiego rodzaju placki i placuszki. Podawane różnie, na słodko lub wytrawnie, mogą być pysznym podwieczorkiem, daniem głównym lub energetycznym dodatkiem do talerza zupy. Co więcej przepadają za nimi dzieci, pod ich postacią możemy przemycić różne składniki (np. warzywa), których normalnie dzieci nie chciałyby zjeść. Warto więc od czasu do czasu wprowadzić placuszki do naszego jadłospisu. Nie wymagają wiele pracy, często są bardzo łatwe w wykonaniu. Pomijając wszystkim znane i pyszne naleśniki, polecam dzisiaj kilka innych rodzajów placków i racuszków.
1. RACUCHY Z CUKINIĄ
SKŁADNIKI: 25 dkg mąki pszennej; 15 dkg mąki kukurydzianej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 10 dkg cukini (uduszonej w niewielkiej ilości wody); 400 ml mleka; 2 jajka; 2 łyżki cukru; szczypta soli; 2 łyżeczki przypraw (pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki - wymieszane razem, w równych proporcjach). WYKONANIE: mąkę kukurydzianą rozetrzyj z dwiema filiżankami gorącej wody i pozostaw 5 minut do napęcznienia. Potem dodaj rogniecioną widelcem cukinię oraz ciepłe mleko, utrzyj mikserem lub trzepaczką na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki, ponownie dobrze wymieszaj. Patelnię posmaruj tłuszczem i usmaż na niej nieduże placki.
2. RACUSZKI JABŁKOWO-SEROWE
SKŁADNIKI: 15 dkg twarogu; 1/2 szkl. mleka zsiadłego; 1 jajko; 1/2 szkl. mleka słodkiego; 2 jabłka; 1 łyżka cukru; 2-3 szkl. mąki; olej do smażenia. WYKONANIE: jajko umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oddzielić białko, ubić na sztywną pianę. Twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem. Następnie wlać mleko zsiadłe i słodkie, dokładnie wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę, mieszać. Jabłka umyć, obrać ze skóry, pokroić w plasterki. Pianę włożyć do ciasta, lekko zamieszać, dodać owoce, ponownie wymieszać. Racuchy smażyć na gorącym oleju. Można podawać posypane cukrem pudrem (wg uznania).
3. PLACUSZKI MARCHEWKOWE Z SOSEM JOGURTOWO- KOPERKOWYM
SKŁADNIKI: 5 (ok. 600g) marchewek; 2 jajka; ok. 3/4 szkl. mąki pszennej; sól; olej do smażenia. SOS: 1 opakowanie jogurtu naturalnego; 1 łyżka posiekanego koperku; mielony kumin. WYKONANIE: przygotuj sos: koperek umyj, osusz i posiekaj. Wymieszaj z jogurtem i szczyptą mielonego kuminu. Przygotuj placuszki: marchew obierz i umyj, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż do miski. Dodaj jajka, dopraw solą, wymieszaj i stopniowo, nie przerywając mieszania, zacznij dodawać mąkę, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominała placki ziemniaczane (ilość mąki, jaką musisz dodać, zależy od tego, jak wodniste są marchewki). Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i łyżką nakładaj średniej wielkości placuszki. Smaż je z obu stron na złocisty kolor. Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem koperkowym.
4. PLACKI WARZYWNE Z ORZECHAMI
SKŁADNIKI: 600 g ziemniaków; 300 g marchewki; 150 g posiekanych orzechów laskowych; 2 żółtka; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 2 łyżki natki pietruszki; olej do smażenia; sól; świeżo zmielony pieprz. WYKONANIE: ziemniaki i marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij i wymieszaj z natką pietruszki, żółtkami, mąką ziemniaczaną i orzechami. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na rozgrzanym oleju na patelni usmaż placki, aż zrumienią się z obydwu stron. Przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C na około 10 minut.
5. PLACKI Z KASZY GRYCZANEJ
SKŁADNIKI: 1 szkl. kaszy gryczanej; 300 g białego sera; 2 jajka; 3 łyżki masła; 3 łyżki posiekanej natki pietruszki; 3 łyżki bułki tartej; 2 łyżki oleju; sól; pieprz. WYKONANIE: kaszę wsyp do rondelka, wlej 1/2 litra wrzącej wody, dodaj łyżkę masła i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę (możesz też ugotować 2 torebki kaszy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i dodać masło). Rozgnieć widelcem ostudzoną kaszę z serem, dodaj jajka i natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Wyrób jednolitą masę i uformuj z niej okrągłe płaskie kotlety. Obtocz kotlety w bułce tartej i smaż na złocisty kolor na oleju wymieszanym z pozostałym masłem. Podawaj z dowolną surówką.
6. PLACKI GRYCZANE Z ŁOSOSIEM
SKŁADNIKI: 150 g mąki gryczanej; 150 g mąki pszennej; 1/2 łyżeczki soli; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego; 1 łyżka oliwy; 2 jaja; 2 filiżanki mleka. WYKONANIE: wszystkie suche produkty mieszamy w salaterce. Dodajemy mleko, jajka, oliwę i dokładnie miksujemy. Smażymy trochę dłużej niż placki z mąki pszennej. Podajemy z plasterkiem wędzonego łososia, pastą kawiorową lub szynką parmeńską.
SMACZNEGO!
P.S. Warto przygotować sobie mieszankę przypraw (np. patrz przepis nr jeden). Wsypujemy przyprawy w równych proporcjach (np. po jednej łyżce) do słoika, szczelnie zakręcamy, potrząsając słoikiem mieszamy i gotowe! Taką mieszankę zamkniętą szczelnie w słoju, możemy przechowywać przez dłuższy czas i mieć gotową, gdy przyjdzie nam ochota na małe co nieco...