• Poniedziałek, 21 kwietnia 2025

    imieniny: Anzelma, Feliksa, Zelmiry

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Potrawy, które nas rozgrzeją

Sobota, 1 lutego 2014 (06:07)

        Witam wszystkich Smakoszy po długiej przerwie i po raz pierwszy w tym roku. Po jesiennym grudniu, w styczniu wreszcie zawitała zima z całą swoją mocą i potęgą żywiołów! Aby się jej nie dać i cieszyć jej darami, warto po długim spacerze oraz wszelkich formach uprawiania zimowych sportów, spożyć rozgrzewający posiłek. Oto kilka propozycji.

1. Chili z kiełbasą: papryka czerwona; papryka żółta; cebula; 2 ząbki czosnku; pół łyżeczki wędzonej papryki lub chili; łyżkę słodkiej papryki; puszkę czerwonej fasoli; pęto kiełbasy; 4 łyżki oliwy; 4 łyżki przecieru pomidorowego; pół kostki gorzkiej czekolady; sół i pieprz do smaku. Wykonanie: Cebulę pokrój w plasterki, wrzuć do garnka z 2 łyżkami oliwy, zeszklij. Papryki pokrój w kostkę, czosnek w plasterki. Wrzuć do garnka i duś ok. 10 min. mieszając. Kiełbasę pokrój w plasterki, przesmaż na patelni z pozostałą oliwą, wrzuć do garnka. Dodaj oba rodzaje mielonej papryki, odcedzoną fasolę i przecier pomidorowy. Wrzuć kawałek czekolady - przełamie ostrość i nada potrawie aromat. Wlej 2 szkl. wody i zamieszaj. Gotuj 20 min. aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem lub pieczywem. To jest naprawdę pyszne!

2. Pikantna zupa warzywna łatwa w wykonaniu i naprawdę rozgrzewająca. Potrzebne produkty: kawałek mięsa na wywar ( ja biorę filet z piersi kurczaka); mrożona lu świeża, rozdrobniona włoszczyzna; kartonik soku śródziemnomorskiego ( można kupić w marketach); 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego; sól, pieprz, chili, cynamon, ziele angielskie, liść laurowy. Wykonanie: mięso zagotować w ok. 1,5 litra wody. Na wrzątek wrzucić włoszczyznę - tyle ile lubimy - ja daję jej dużo. Dodać liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotować do miękkości. Następnie wlać sok, dodać przcier pomidorowy, szczyptę cukru do smaku. Zagotować. Wyłączyć palnik, dodać do smaku szczyptę lub dwie (zależy jak ostro lubimy) chili, szczyptę (sporą) cynamonu, świeżo zmielony pieprz. Zupę podajemy z makaronem lub lanymi kluskami i drobno pokrojonym mięsem, na którym się gotowała.

3. Rozgrzewający napój imbirowy (proporcje na 1 szklankę): 3-4 plasterki świeżego korzenia imbiru; 4-5 goździków; kilka kropli cytryny; na czubku łyżeczki naturalnego miodu ( oczywiście jeśli lubimy bardziej słodko, można dać więcej). Wykonanie: imbir obrać, pokroić na plasterki, wrzucić do szklanki. Dodać goździki. Zalać gorącą, przegotowaną wodą (ale nie wrzątkiem). Włożyć miód, cytrynę, zamieszać i ...Smacznego!

P.S. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi lub może jeść ostre potrawy. Proponuję klasyczny rosół. Pamiętajmy jednak o kilku zasadach przygotowania tej, zdawać by się mogło, prostej potrawy. Aby rosół był naprawdę dobry musimy pamiętać o proporcjach (np.1kg mięsa/1kg warzyw). Dobrze jak jest to mięso mieszane - im więcej gatunków, tym bardziej esencjonalny i aromatyczny . Dla zaostrzenia smaku można dodać opaloną na ogniu cebulę, ziele angielski, ziele lubczyku, liść laurowy. Mięso zalewamy zimną wodą i bardzo powoli gotujemy, ok.2-3 godz. nie dopuszczając do tego, by się zagotował. Niektórzy, dla koloru dodają 1-2 suszone grzybki. Ja proponuję szczyptę lub nawet dwie kurkumy - nada rosołowi naprawdę pięknego, apetycznego koloru.Życzę udanego eksperymentowania!

 


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Kasza - zdrowie na talerzu!
Wtorek, 18 lutego (04:03)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)