• Wtorek, 18 marca 2025

    imieniny: Cyryla, Edwarda, Narcyza

Blogi

Smak na życie

Małgorzata Marszelewska

Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

Kasza - zdrowie na talerzu!

Wtorek, 18 lutego 2014 (04:03)

        Kiedyś ziemniaki skutecznie wyparły kasze z naszych jadłospisów. Pomogły im makarony i ryż. I chociaż nie wygląda efektownie, na pierwszy rzut oka nie pasuje do wykwintnego stołu, to jednak kasza jest najprostszym i bardzo skutecznym sposobem na zdrowie. Potrafi zdziałać cuda. No i jak smakuje!

Jak wybierać kasze? Na oko - to nie żart! Jęczmienna ma być jasnoszara, żółtawa lub zielonkawa, jaglana - żółciutka; natomiast manna - biała z kremowym odcieniem. Perłowa powinna mieć każde ziarenko gładkie, zaokrąglone, z połyskiem. Musi dobrze pachnieć. Jesli po ugotowaniu ma gorzkawy lub kwaśny smak - lepiej jej nie jeść. Grube kasze - takie jak pęczak, jęczmienna, jaglana - przed ugotowaniem, płucze się kilka razy i osącza. Drobne kasze np. kukurydzianą, mannę, wrzucamy suche na wrzątek. Większość gatunków wymaga przy gotowaniu proporcji 1:2 z wodą. Tylko do kukurydzianej na szklankę kaszy bierzemy 2,5 szkl. wody, a do manny i pęczaku 3 szkl. Aby przygotować kaszę na sypko, robimy to tak: wypłukaną i osączoną wrzucamy na lekko osolony wrzątek z odrobiną tłuszczu ( żeby ziarenka się nie sklejały), gotujemy na małym ogniu pod przykryciem i nie mieszamy. Gdy kasza wchłonie całą wodę, garnek wstawiamy do nagrzanego piekarnika lub zawijamy w ręcznik i wkładamy np. pod pierzynę ( to stary, sprawdzony sposób naszych babek i matek). Kasza jest wyśmienita - spróbujcie!

Oto kilka propozycji. Zacznijmy od placuszków gryczanych. Składniki: 1/2 szkl. kaszy gryczanej; 4 średnie marchewki; 4 gałązki selera naciowego; cebulę; 1/2 litra rosołu warzywnego; 2 jajka; łyżkę mąki; łyżkę masła; olej do smażenia; sól i pieprz. Wykonanie: marchewki obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, seler pokrój w nieduże słupki, cebulę grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podduś warzywa. Dodaj suchą kaszę gryczaną, wymieszaj, zalej rosołem i gotuj na wolnym ogniu 20 min. często mieszając. Przypraw do smaku solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia. Do warzyw z kaszą dodaj jajka i łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Smaż na złoty kolor z obydwu stron. Podawaj gorące z sosem czosnkowym.

Zapiekanka z kaszą jaglaną.

Składniki zapiekanki: 1 szkl. kaszy jaglanej; 1/2 litra bulionu; 2 cebule; pęczek szczypiorku; 1/2 szkl. oleju lub oliwy; 1/2 kg pieczarek; skórkę startą z jednej cytryny; sos sojowy; 1/2 kostki masła; parmezan; sól i pieprz. Wykonanie: Kaszę ugotuj na sypko w bulionie, odcedź. Cebulę i pieczarki posiekaj, uduś na oleju. Przypraw solą, pieprzem, skórką z cytryny i sosem sojowym. W natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu układaj na przemian warstwy kaszy i warzyw. Wierzch posyp wiórami parmezanu i masła oraz szczypiorkiem. Zapiekaj 20 minut.

Jeszcze jedna propozycja - na słodko. Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i bakaliami. Potrzebne nam składniki, to: 3/4 szkl. kaszy jaglanej; 4 szklanki wody; słodkie jabłko; łyżkę masła; 2 łyżki wypłukanych rodzynek; 1/2 szkl. posiekanych orzechów i migdałów; cienki plasterek imbiru; kardamon; cynamon. Wykonanie: podgotuj lekko kaszę ( będzie miała delikatniejszy smak, jeśli do gotowania weźmiesz pół na pół wodę z mlekiem, a wcześniej, po wypłukaniu, sparzysz ziarenka na sicie) przez mniej więcej 10 min. Po odcedzeniu przełóż kaszę do żaroodpornego naczynia, dodaj pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach jabłko, bakalie, kardamon i drobno pokrojony lub starty imbir. Zalej szklanką wody, na wierzch połóż wiórki masła, posyp cynamonem i wstaw do gorącego piekarnika. Gdy cała woda się wchłonie, wyłącz piekarnik i potrzymaj w nim zapiekankę przez kilka minut. Podawaj ciepłą. Można polać słodką śmietanką. Smacznego!

P.S. Oczywiście, mimo ogólnych zasad gotowania kaszy, przygotowujemy ją zawsze tak jak jest to podane w przepisie. Jeśli nie ma podanego sposobu, wtedy korzystamy z naszej wiedzy ogólnej. Życzę udanych i smacznych eksperymentów.


Nowalijkowe bukiety i szparagi
Wtorek, 10 maja (07:10)
Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca
Piątek, 8 kwietnia (10:47)
Jajko na wielkanocnym stole
Piątek, 18 marca (08:08)
Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego
Wtorek, 1 marca (12:28)
Alternatywa dla śledzia
Wtorek, 9 lutego (06:34)
Pożywne i rozgrzewające zupy
Wtorek, 26 stycznia (12:25)
Świąteczne ciasteczka
Wtorek, 15 grudnia (01:07)
A to klops!
Piątek, 9 października (03:24)
Smaki lata
Czwartek, 13 sierpnia (03:35)
Uroki włoskiej kuchni
Sobota, 18 lipca (06:10)
Kwiaty i owoce lata
Piątek, 19 czerwca (01:36)
Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki
Wtorek, 26 maja (08:12)
Placki, placuszki, racuszki...
Czwartek, 30 kwietnia (06:47)
Wegetariańskie potrawy z warzyw
Środa, 15 kwietnia (06:45)
Wielkanocna Pascha i inne przysmaki
Wtorek, 24 marca (01:32)
Kilka sekretów domowej kuchni
Piątek, 6 marca (05:14)
Tłusty czwartek i Popielec
Wtorek, 10 lutego (09:13)
Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem
Piątek, 30 stycznia (09:00)
Karnawałowe przekąski i sałatki
Piątek, 9 stycznia (08:22)
Wykwintne świąteczne ciasta i torty
Środa, 17 grudnia (07:17)
Ziemniaki na naszym stole
Piątek, 21 listopada (03:51)
Na świętego Marcina - gęś do komina
Piątek, 7 listopada (09:45)
Menu dla małych łasuszków
Wtorek, 28 października (05:43)
Francuska oberżyna czyli bakłażan
Piątek, 10 października (01:35)
Król drobiu - indyk
Poniedziałek, 29 września (04:48)
Rajski owoc - jabłko
Piątek, 12 września (12:08)
Domowe sorbety
Wtorek, 19 sierpnia (06:58)
Groszek i spółka
Wtorek, 5 sierpnia (02:35)
Łyk ochłody w upalne dni...
Wtorek, 22 lipca (04:23)
Sezon na truskawki
Piątek, 13 czerwca (07:16)
Letnie sałatki
Wtorek, 27 maja (06:05)
Maj pachnący ziołami
Piątek, 9 maja (01:25)
Świąteczne smakołyki
Wtorek, 15 kwietnia (02:04)
Ryby na naszym stole
Piątek, 4 kwietnia (04:00)
Przedwiośnie - czas na grę w zielone
Piątek, 14 marca (04:34)
Tłusty czwartek i ostatki
Poniedziałek, 24 lutego (09:30)
Potrawy, które nas rozgrzeją
Sobota, 1 lutego (06:07)
Sałatki z awokado
Czwartek, 19 grudnia (08:46)
Pyszności z czekolady
Poniedziałek, 2 grudnia (11:24)
Drób najsmaczniejszy jesienią
Poniedziałek, 18 listopada (03:17)
Sztuka przyrządzania sosów - cd.
Piątek, 8 listopada (08:04)
Sztuka przyrządzania sosów
Piątek, 25 października (03:32)
Specjały z łososia
Czwartek, 17 października (04:25)
Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi
Sobota, 5 października (08:37)
Jesienne dary lasu
Poniedziałek, 23 września (08:37)
Ciasta pachnące owocami
Piątek, 13 września (05:24)
U schyłku lata
Piątek, 6 września (08:23)
Pochwała oliwy
Piątek, 23 sierpnia (01:09)
W kuchni pachnącej ziołami
Poniedziałek, 12 sierpnia (07:30)
Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka
Środa, 7 sierpnia (11:03)